15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialR.Moldova primeşte 31% din bugetul de 2 milioane euro al asistenţei pentru...

R.Moldova primeşte 31% din bugetul de 2 milioane euro al asistenţei pentru dezvoltare al MAE român

Ministerul Afacerilor Externe informează că a aprobat proiectele care vor fi finanţate din bugetul de 2 milioane de euro alocat în 2013 asistenţei pentru dezvoltare, 31% din aceste fonduri fiind destinate Republicii Moldova, potrivit Mediafax.

Prin aceşti bani sunt finanţate opt proiecte destinate ţării vecine în domenii ca migraţia, politica non-discriminare, statistica regională, afaceri interne, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile, informează un comunicat transmis al MAE român.

Astfel, 90.000 de euro sunt destinaţi pentru consolidarea capacităţii trupelor de carabinieri din R.Moldova, alţi 90.000 de euro unui proiect pentru îmbunătăţirea statisticilor regionale din ţara vecină, aceeaşi sumă fiind alocată şi înfiinţării unui centru educativ pentru minorii aflaţi în detenţie, precum şi unui forum UE-R.Moldova.

De asemenea, 150.000 de euro sunt alocaţi pentru consolidarea Biroului de migraţie şi azil din ţara vecină, 40.000 de euro pentru un program de formare a diplomaţilor moldoveni, aceeaşi sumă fiind alocată şi pentru un proiect anti-discriminare.

O sumă de 30.000 de euro este alocată pentru un proiect de “creştere a încrederii între Chişinău şi Tiraspol”.

Alte proiecte destinate unor ţări ca Egipt , Tunisia , Libia, Irak, Palestina, Ucraina, Afganistan vor primi aproximativ 22% din buget pentru proiecte vizând sprijinirea procesului democratic, reconstrucţia post-conflict, societatea civilă, consolidarea capacităţii instituţionale.

Aproximativ 10% din cele 2 milioane de euro sunt destinate asistenţei umanitare de urgenţă, fiind acordat pe măsura apariţiei unor necesităţi la nivel internaţional. De asemenea, 31,50% din buget este destinat contribuţiilor la proiecte tematice sau organizaţii multilaterale destinate promovării democraţiei şi respectării drepturilor omului, îmbunătăţirii situaţiei refugiaţilor, fondului ONU de răspuns la situaţiile de urgenţă, protecţiei copilului, societăţii civile, precum şi activităţilor de educaţie pentru dezvoltare şi de conştientizare publică în domeniul dezvoltării.

MAE mai precizează că România şi-a luat angajamentul la nivelul Uniunii Europene ca, până în 2015, să crească volumul asistenţei pentru dezvoltare oferită la 0,33% din venitul naţional brut.

În 2012, procentul din venitul naţional brut alocat asistenţei pentru dezvoltare a fost de 0,085%, în scădere faţă de procentul de 0,093% din 2011.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...
Ultima oră
Pe aceeași temă