15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialPutin vrea o mini-URSS

Putin vrea o mini-URSS

Premierul rus Vladimir Putin a acuzat SUA că „parazitează” economia mondială şi a propus Minskului să fuzioneze cu Rusia.

 

Putin a declarat că „SUA trăiesc din credit, dincolo de posibilităţile lor şi parazitează economia mondială folosind situaţia de monopol a dolarului”. A salutat totuşi „responsabilitatea şi bunul simţ” al Washingtonului, care a evitat o încetare de plăţi, situaţie care ar fi putut zdruncina economia rusă, având în vedere că deţine „o parte importantă de dolari în rezervele sale”. Apoi a declarat că este în favoarea restaurării unei mini-URSS, considerând „de dorit” o fuziune între Rusia şi Belarus într-un singur stat, şi a adoptat o poziţie similară şi pentru Osetia de Sud, teritoriu separatist al Georgiei.

Belarus şi Osetia de Sud au primit cu răceală propunerile premierului rus, dar Tbilisi le-a denunţat, estimând că  arată „obiectivul Rusiei de anexare a teritoriului georgian”.

Rusia şi Belarus formează deja o Uniune creată pentru extinderea influenţei Moscovei asupra vecinului său, dar partajul puterii între cele două ţări nu a fost încă definit şi structura Uniunii Rusia-Belarus nu s-a materializat. Belarus se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la venirea la putere a lui Lukaşenko, în urmă cu 17 ani, şi Minskul a obţinut un credit de trei miliarde dolari de la partenerii din fosta URSS, printre care şi Rusia. Moscova, care a condiţionat ca Belarus să treacă la privatizări importante, se află în prima poziţie pentru a achiziţiona cele mai profitabile active din Belarus.

Mesaj către ruşi

În cămaşă, fără cravată, Vladimir Putin s-a pronunţat în probleme de politică externă în timpul plimbării printre corturile taberei tinerilor din partidul său, Rusia Unită, creată pe malurile Lacului Seligor în vremea când era preşedinte. Declaraţiile sale sunt considerate de analiştii ruşi ca fiind de uz intern, destinate să răspundă ambiţiei de grandoare a numeroşilor ruşi care văd în el „omul forte” al Rusiei care intră în perioadă electorală (legislative în decembrie 2011 şi prezidenţiale în martie 2012). Putin a părăsit preşedinţia Rusiei în 2008, după două mandate consecutive.

Devenit prim-ministru, dar păstrând eticheta de „omul forte” al ţării, el refuză să-şi  dezvăluie intenţiile legate de prezidenţialele de anul viitor. Un video cu aspect de spot electoral pus pe internet luni de partidul său, Rusia Unită, a relansat speculaţiile privind intrarea în campanie a lui Putin. De-claraţiile făcute de premier în tabăra tinerilor săi fani arată o intrare mascată în campanie electorală, deşi a evitat din nou să răspundă întrebărilor privind intenţiile revenirii la Kremlin anul viitor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă