38.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialPutin a început deja campania electorală pentru alegerile din 2018. Promite majorarea...

Putin a început deja campania electorală pentru alegerile din 2018. Promite majorarea pensiilor și a salariului minim

Deși nu a anunțat încă dacă va candida pentru un nou mandat, președintele rus Vladimir Putin este deja în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din martie 2018, relatează duminică agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

„Candidatul meu este unul singur: Vladimir Putin. Așteptările sunt foarte mari și speranțele de asemenea. Și aceasta este poziția majorității covârșitoare a cetățenilor țării noastre”, a declarat cu câteva zile în urmă Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

Volodin, văzut ca un posibil succesor al lui Putin, spune cu voce tare ceea ce toată lumea știe că nu este decât o chestiune de timp până când președintele își va anunța intenția de a rămâne în funcție încă timp de șase ani. Potrivit tuturor analiștilor, Putin își va prezenta candidatura în fața congresului partidului Kremlinului, Rusia Unită, prevăzut pentru mijlocul lunii decembrie.

Cu toate acestea, campania este deja în plină desfășurare, iar Putin a profitat de acest timp pentru a-și lansa primele promisiuni electorale, acum că economia națională a început să se redreseze după mai bine de doi ani de recesiune profundă.

„În pofida restricțiilor cunoscute, inclusiv cele externe (sancțiunile), economia rusă se stabilizează. În mod evident, recesiunea a fost depășită. Atât actorii economici, cât și cetățenii vor simț treptat factorii pozitivi pe care îi vedem în economie”, a asigurat Putin, potrivit sursei citate.

Deși a subliniat întotdeauna că rușii sunt gata să strângă cureaua și nu vor întoarce niciodată spatele Kremlinului, guvernul a promis compensații sociale după multe luni de privațiuni. În primul rând, să aducă salariul minim la minimul de subzistență până în 2019, deși cu două zile mai târziu a promis că va încerca să atingă acest obiectiv deja la data de 1 ianuarie.

Potrivit ministrului rus al muncii, Maksim Tolipin, salariul minim se ridică în prezent în Rusia la 7.800 ruble (aproximativ 115 euro), 72% din nivelul oficial de subzistență. Președintele însuși a subliniat ca "alarmantă" situația legată de creșterea numărului de oameni săraci în Rusia, unde persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei au ajuns la 20 de milioane.

În plus, guvernul a anunțat că anul viitor va indexa pensiile cu aproape 4%, măsura care vizează aproximativ 30 de milioane de persoane. Este vorba de fapt de acel segment al populației considerat tradițional electoratul lui Putin, astfel Kremlinul încearcă mereu să-i facă pe pensionari fericiți în ajunul unei campanii electorale.

Pe plan politic, Putin a lansat în ultimele luni un program de reînnoire a cadrelor pentru a evita gerontocrația care afectează administrația publică rusă, la fel ca în perioada sovietică.

Putin a făcut chiar săptămâna aceasta o vizită rară la sediul central al Yándex, cel mai mare motor de căutare rusesc, în încercarea de a recupera pozițiile pierdute pierdute pe internet, fief al opoziției extraparlamentare.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Centrul rus pentru studierea opiniei publice, 66% dintre ruși ar vota pentru Putin dacă alegerile prezidențiale ar avea loc luna aceasta. Pentru moment, doar doi politicieni și-au exprimat intenția de a participa la prezidențialele din 2018: ultranaționalistul Vladimir Jirinovski și liberalul Grigori Iavlinski.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă