15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPuseu de tensiune fără risc de infarct

Puseu de tensiune fără risc de infarct

Gibraltar, mica enclavă britanică aflată în sudul extrem al Spaniei, complică periodic relaţiile dintre Londra şi Madrid.

De această dată, ceea ce a trezit un conflict teritorial vechi de trei secole a fost decizia autorităţilor din Gibraltar de a construi un recif artificial din beton în Mediterana pentru a bloca incursiunile de care sunt acuzaţi pescarii spanioli.

Marea Britanie este “serios preocupată” de noua criză privind Gibraltarul, iscată de un diferend piscicol. Conflictul latent dintre Londra şi Madrid pe tema suveranităţii asupra “Rocii”, cedată Marii Britanii în 1713, s-a acutizat în iulie după ce pescarii din Gibraltar au lansat blocuri de beton în mare pentru a crea un recif artificial destinat să dezvolte bogăţia piscicolă a zonei.

Spania, care denunţă un blocaj al propriilor pescari, a replicat cu întărirea controalelor de frontieră, ceea ce a provocat lungi coloane de maşini, turiştii aşteptând ore întregi pe un soare arzător. Madridul a ameninţat că va instaura o taxă rutieră de 50 euro la frontiera cu teritoriul britanic şi întărirea controalelor fiscale asupra locuitorilor din Gibraltar care deţin bunuri imobiliare în Spania ca şi posibilitatea închiderii spaţiului aerian spaniol pentru avioanele ce folosesc aeroportul acestui teritoriu, situat în sudul peninsulei iberice.

Comisia Europeană a confirmat că sunt autorizate controale la frontieră, întrucât Gibraltarul nu face parte din Acordul de la Schengen, care permite persoanelor deplasarea liberă în spaţiul Schengen. Ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Garcia-Margallo a precizat că taxa de frontieră ar putea fi utilizată pentru a ajuta pescarii spanioli care au avut de pierdut din cauza afectării zonelor de pescuit cauzată de autorităţile din Gibraltar în urma creării unui recif artificial.

Şeful Executivului teritoriului britanic, Fabian Picardo, a comparat declaraţiile guvernului spaniol cu cele ale Coreii de Nord. „Este un răspuns belicos gen nord-coreean. Am avut aproape impresia că îl ascultăm pe Franco în anii 1950 şi 1960”, a declarat el la Sky News, referire la generalul spaniol care dorea să preia Gibraltarul de la Marea Britanie.

Promisiuni

La Londra, Foreign Office a subliniat că nu se pune pro­blema subiectului suveranităţii asupra Gibraltarului în timp ce premierul britanic, David Cameron l-a avertizat pe omologul său spaniol, Mariano Rajoy că recentele tensiuni privind Gibraltarul riscă să deterioreze relaţiile bilaterale între Marea Britanie şi Spania.

Şeful Executivului de la Madrid consideră însă că „decizia unilaterală a Gibraltarului de a instala blocuri de beton în apele Algeciras este inacceptabilă”. Ieri, purtătorul de cuvânt de la Downing Street 10 a precizat că „rămânem serios preocupaţi de evenimentele de la fontiera Spania-Gibraltar”, mai precis asupra problemei taxelor de frontieră şi cerem explicaţii în ce priveşte rapoartele privind posibilitatea impunerii altor măsuri Gibraltarului.

UE a încercat să reglementeze un diferend asupra dreptului de pescuit dar nu se aşteaptă o rezolvare pe termen scurt şi rezultatele se pot răsturna dacă Marea Britanie este gata să aducă Spania în faţa Curţii pentru clarificarea situaţiei juridice a suveranităţii apelor. Cameron a vorbit despre această problemă cu omologul său spaniol, Rajoy la o reuniune a Consiliului European, în iunie. Ieri, Rajoy s-a angajat că va reduce întârzierile de la trecerea frontierei, după ce Ca­meron a intervenit personal în diferendul diplomatic.

Dominique Searle, redactor-şef la Gibraltar Chronicle, a declarat că „problema pescuitului este o scuză, dar Margallo creează o diversiune la scandalurile de corupţie şi la starea economiei, în Spania. Şi era inevitabil să nu creeze o problemă asupra celei de-a
300-a aniversări a Tratatului de la Utrecht”.

Problema pescuitului nu se referă la peşti, este vorba de suveranitate. Asta ar putea fi rezolvată vorbindu-le pescarilor. Realitatea este că şomajul la La Linea (oraş spaniol de frontieră) este de 40%. Principalul partid de opoziţie din Spania, Partidul socialist muncitoresc spaniol, a criticat ceea ce numeşte „o escaladă de bravadă” între guvernele Spaniei şi Gibraltarului.

 

Cele mai citite

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...

Ciucă știe calitățile pe care le așteaptă românii de la viitorul președinte

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, apare într-un clip video în care anunță ce calități ar trebui să aibă un candidat la funcția...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă