16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPulberi de cocaina in aer

Pulberi de cocaina in aer

In atmosfera Cetatii Eterne exista pulbere de cocaina si de canabis  in suspensie. Nu e vorba de inca o legenda urbana, ci de un studiu foarte serios, primul de acest tip, dus la bun sfarsit de Consiliul National de Cercetari (CNC) al Italiei.

Asadar, in aerul Romei nu sunt doar gazele de esapament provenind de la automobile sau noxele industriale, ci si drogurile. Aceste date, scrie La Repubblica, confirma cat de mult substantele psihotrope si stupefiante au patruns in viata metropolitana occidentala. Aceste substante sau urme de-ale lor se gasesc si pe bancnote si in apele oraselor. Cea mai ridicata concentratie de droguri din aer se gaseste in apropiere de Universitatea Sapienza din Roma, desi doctorul Angelo Cecinato, de la Consiliul National de Cercetari, a afirmat ca nu trebuie sa se traga concluzii pripite referitoare la obiceiurile de recreere ale studentilor.
Nu este insa o situatie cutremuratoare, in definitiv. Ivo Allegrini, directorul Institutului de Cercetare a Poluarii Atmosferice, invita populatia sa nu dramatizeze aceasta situatie. Conform opiniei sale, studiul trebuie sa fie un motiv de reflectie si de alarma. Mai ales ca "este de presupus ca rezultate similare celor din Roma se pot gasi in orice alta metropola. In ceea ce priveste atmosfera capitalei, putem confirma ca orasul, in ultimii ani, a cunoscut o imbunatatire substantiala a calitatii aerului".
Pentru acest studiu, considerat de autori "primul din lume care arata prezenta particulelor de cocaina suspendate in atmosfera orasului", cercetatorii au luat mostre din orasele italiene Roma si Taranto, dar si din Alger – Africa de Nord. Nicotina si cofeina au fost detectate in aerul din toate cele trei zone, "aratand cat de raspandit este consumul acestor substante si cum acestea raman in atmosfera", au relatat reprezentantii CNC.
Concentratia de cocaina din atmosfera Romei era de numai 0,1 nanograme la metru cub, un nanogram reprezentand unu la miliard dintr-un gram, pe timpul lunilor de iarna. Concluziile studiului au fost insa ingrijoratoare pentru sanatatea publica. "Este bine stiut faptul ca si concentratiile mici ale acestor poluanti in aer pot afecta grav sanatatea", a adaugat doctorul Ivo Allegrini.

ALTE PREZENTE
» Nicotina si cofeina
Cercetarile au fost efectuate si in alte doua orase: Taranto, tot din Italia, si Alger – Africa de Nord. Rezultatul: cocaina apare, dar in concentratii mult mai scazute, in primul oras, in timp ce in Alger este totalmente absenta. Contrar, nicotina si cofeina sunt prezente in toate ariile studiate, dovedind extrema difuzie a consumului de cafea si tigari, dar si permanenta in aer a substantelor daunatoare provenind de la aceste doua vicii.

Cele mai citite

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă