13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPSD forteaza Ministerul Educatiei sa-si publice contractele

PSD forteaza Ministerul Educatiei sa-si publice contractele

Tribunalul a dat castig de cauza Departamentului Educatie al PSD, care a fost tratat cu refuz de minister cand a cerut publicarea contractelor de achizitii publice pe 2006.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a fost obligat de instanta sa faca publice contractele de achizitii pe bani publici incheiate in anul 2006. Actiunea in instanta a fost introdusa de Departamentul Educatie si Cercetare al Partidului Social Democrat pe data de 19 februarie. Ministerul a fost acuzat ca a incalcat prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii publice, pentru ca a refuzat sa raspunda solicitarii PSD.
"Am solicitat Ministerului Educatiei sa faca public cum a cheltuit banii in 2006. Ministrul Hardau a refuzat. Dupa ce a trecut termenul legal de 30 de zile, in baza Legii 544, am introdus actiunea la Tribunalul Bucuresti, sectia Contencios administrativ", spune Ana Birchall, seful Departamentului Educatie al PSD. Birchall isi aminteste ca, exact in ziua cand a introdus actiunea in instanta, ministrul Hardau a publicat pe site-ul ministerului un raspuns "in care imi explica cum a ingropat el Educatia in bani". Fara a specifica insa informatiile cerute de Birchall: partile contractante, preturile de achizitie si obiectul contractelor. Ana Birchall spune ca a formulat cererea catre minister in urma suspiciunilor pe care PSD le-a avut cu privire la licitatia de achizitie a microbuzelor scolare pentru zonele rurale. "Am constatat diferente de pret intre producator si ce a declarat ministerul, care insumau 2 milioane de euro", spune Ana Birchall. z

» Desi poate formula recurs, ministerul nu a stabilit nimic pentru ca noul ministru Adomnitei nu e la curent cu situatia.

Precedent
Lege
Senatorul PD Marius Marinescu este cel care a initiat modificarea legii privind accesul la informatii publice. Unicul articol al noii legi prevede ca "orice autoritate contractanta are obligatia sa puna la dispozitie (…) contractele de achizitii publice".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă