14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialProtestul cadrelor didactice din Piteşti s-a încheiat

Protestul cadrelor didactice din Piteşti s-a încheiat

Protestul celor aproape 200 de cadre didactice din Piteşti, desfăşurat vineri, în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, s-a încheiat, 20 dintre acestea plecând cu un microbuz spre Bucureşti pentru a picheta, alături de alţi profesori, Ministerul Educaţiei, potrivit Mediafax.

Cadrele didactice de la Liceul de Arte Plastice “Dinu Lipatti” din Piteşti au reclamat conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Argeş că nu şi-au primit salariile, vineri fiind zi de plată. Profesorii au spus nu şi-au primit banii din cauza epuizării bugetului acordat instituţiei de învăţământ.

Inspectorul şcolar general al ISJ Argeş, prof. Gabriel Bratu, a spus că s-a încercat un conflict extins şi crearea unei atmosfere tensionate, dar nu s-a întâmplat nimic, precizând că nu există nicio problemă de salarizare.

“La Liceul de Artă există un mare număr de norme suplimentare, profesorii având fiecare mai multe norme, deoarece sunt puţini şi cu specializări mai rare, iar banii pentru acest an s-au epuizat. Am identificat resurse de plată în altă parte pentru luna aceasta, dar şi pentru lunile viitoare. Conform legii, există posibilitatea să putem lua bani de la o unitate de învăţământ în care este surplus de bani şi să-i transferăm acolo unde este lipsa, iar Primăria Piteşti, centrul bugetar unde vin toţi banii pentru învăţământul din oraş, trebuie să ne sprijine în acest sens, iar luni oamenii vor lua banii”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Argeş, prof Gabriel Bratu.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei aproape 200 de profesorii şi-au încheiat protestul din faţa sediului ISJ Argeş, în timp ce 20 de cadre didactice au plecat cu un microbuz la Bucureşti, pentru a se alătura celor care pichetează Ministerul Educaţiei.

Aproximativ 200 de cadre didactice de la instituţii de învăţământ din municipiul Piteşti au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, la manifestaţie participând şi profesorii de la Liceul “Dinu Lipatti”, care în cursul zilei de vineri au refuzat să intre la ore. Manifestanţii au scandat “Unitate” şi “Demisia”.

Înainte de a participa la acţiunea de protest, profesorii de la Liceul “Dinu Lipatti” s-au întâlnit cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, la sediul unităţii de învăţământ, şi le-au prezentat nemulţumirile.

Cadrele didactice de la Liceul “Dinu Lipatti” din Piteşti au refuzat, vineri, să intre la cursuri, iar o parte din dascălii altor şase licee din judeţul Argeş au anunţat că vor opri activitatea.

De asemenea, aproximativ 60 de profesori protestatari s-au adunat, vineri, în faţa sediului Ministerului Educaţiei. Protestatarii au obţinut autorizaţie de pichetare a sediului Ministerului Educaţiei pentru o săptămână, din 15 octombrie până în 22 octombrie, între orele 9.00-16.00.

Şi protestele profesorilor din Petroşani şi Petrila s-au încheiat

Protestele spontane declanşate, vineri, de zeci de cadre didactice din Petrila şi Petroşani s-au încheiat după aproximativ două ore, în care dascălii şi-au cerut drepturile salariale şi au făcut apel la respectarea educaţiei în România.

Cei aproximativ o sută de profesori din Petrila şi Petroşani care s-au adunat în faţa sediilor PDL din cele două localităţi au plecat acasă după aproximativ două ore. Profesorii de la Petrila au lăsat lipite pe geamurile sediului de partid hârtii pe care scria “Vrem salarii decente”, “Vrem ministru cu şcoală”, “Jos Guvernul”, “Hoţilor!”.

Zeci de profesori din Petroşani şi Petrila au declanşat, vineri, proteste spontane, aceştia adunându-se în faţa sediilor PDL din cele două localităţi.

Aproximativ 40 de profesori din Petroşani şi alţi circa 60 din localitatea Petrila au declanşat un protest spontan, adunându-se în faţa sediilor PDL pentru a cere reprezentanţilor aflaţi la guvernare să le dea drepturile salariale tăiate şi să nu îşi asume răspunderea pe Legea educaţiei.

Profesorii din Petroşani au scandat “Daţi-ne înapoi ce aţi luat de la noi” şi “PDL partid de zbiri, dascăli şi elevi martiri”. La Petrila, protestatarii au pus bilete pe uşa sediului PDL, pe care scria “Jos Guvernul”, “Jos Funeriu”, “Vrem salarii decente”.

Protestul profesorilor a fost supravegheat de poliţişti şi jandarmi, iar la sediile de partid nu se află niciun reprezentant al acestor formaţiuni politice. Şcolile în care orarul nu se terminase în momentul declanşării protestului, elevii au fost trimişi acasă de către profesori. La Petrila sunt şase şcoli generale şi un liceu, iar la Petroşani – şapte şcoli generale şi patru licee.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă