16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialProteste anti-eutanasiere: ”Câinii nu au nicio vină”

Proteste anti-eutanasiere: ”Câinii nu au nicio vină”

Câteva zeci de iubitori de animale din Galaţi au participat la protestul organizat de Asociaţia „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, cerând revizuirea Legii 258/2014, astfel încât să excludă uciderea câinilor fără stăpân. Proteste similare au fost organizate în toate oraşele mari din ţară, dar şi în mai multe capitale europene. Participanţii la miting au scandat „Stop eutanasiei” şi „Pro-sterilizare” şi au afişat pancarde cu următoarele mesaje: „Alături de câinii fără stăpân”,  „Stop abadonului”, „Taxa de ecarisaj = sterilizare”  şi „Viaţa are prioritate”.

Iubitorii de animale cer să fie efectuat un recensământ al tuturor câinilor cu stăpân, microcipare, sterilizare sau monitorizare a câinilor fertili, responsabilizare privind soarta puilor şi pedepsirea abandonului. „Apelăm la bunătatea aleşilor locali, mai ales că animalele de pe stradă nu au nicio vină, ei sunt consecinţă neglijenţei, ignoranţei, neputinţei oamenilor de a-i îngriji. Câinii nu au nicio vină. Vedem zilnic oameni care îşi abandonează câinii, chiar dacă sunt de rasă. Noi cerem să nu se aplice măsura eutanasiei câinilor, ci pledăm pentru strângerea în adăposturi a celor agresivi şi pentru o sterilizare masivă a câinilor, dar şi identificarea lor”, a declarat , preşedinta Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, Corina Grigore.

La Galaţi ar trebui ucişi 600 de câini

Potrivit acesteia, în cele două padocuri ale Primăriei Galaţi se află 600 de câini care, prin aplicarea Legii 258, ar trebui să fie eutanasiaţi, întrucât nu au fost adoptaţi de nimeni. Dacă municipalitatea va decide eutanasierea câinilor, Asociaţia „Ajutaţi-l pe Lăbuş” va adopta cei 600 de câini, pe care îi va găzdui în padocul asociaţiei, unde în prezent sunt găzduiţi alţi 900 de câini: „Dacă o să se ajungă la acest lucru, probabil că o să fac greşeala vieţii mele, pentru că oricum nu avem fonduri, dar n-aş putea să trăiesc cu ideea că nu am putut să-i ajut. O să îi iau la mine pe toţi”, a mai spus Corina Grigore.

Adopţiile la distanţă nu au prins la Galaţi

Potrivit estimărilor, pe străzile municipiului Galaţi trăiesc aproximativ 15.000 de câini fără stăpân, după ce în 2010 şi 2011 au fost exterminaţi, ilegal, 13.000 de câini fără stăpân. Sunt vehiculate cifre diferite. Potrivit DSV Galaţi, în oraş ar fi 20.000 de câini fără stăpân, iar potrivit evaluărilor Serviciului Ecosal, din cadrul primăriei, numărul acestora ar fi de 16.000. Primăria municipiului Galaţi încă nu a început să acţioneze conforme Legii 258, întrucât a lansat spre dezbatere publică două regulamente privind gestionarea animalelor fără stăpân prin care municipalitatea speră să stimuleze adopţia câinilor din padocuri. Primarul Galaţiului a dat propriul exemplu şi a adoptat un câine din padocul Galaţi, prin adopţie la distanţă, însă alţi gălăţeni nu prea s-au îngrămădit să urmeze exemplul primarului.

CONSTANŢA. Circa 20.000 de maidanezi

Şi în Constanţa s-a protestat împotriva eutanasierii maidanezilor. Un grup de circa 30 de persoane, flancat de jandarmi, şi-a prezentat nemulţumirea în faţa unui mall. Majoritatea trecătorilor au trecut nepăsători pe lângă el, jurnaliştii fiind singurii care le-au acordat atenţie. ”Vrem să fie bine pentru om şi pentru câine”, era scris pe un banner pregătit cu grijă de acasă. În Constanţa există, potrivit reprezentanţilor primăriei, circa 10.000 de câini fără stăpân, la care se mai adaugă 10.000, în port şi pe platformele industriale. Pe 12 aprilie 2008, maidanezii au făcut o victimă, ucigând o fetiţă care se juca pe câmp, undeva la graniţa dintre Constanţa şi Agigea. Martorii spun că faţa îi era roasă de muşcăturile câinilor. O chema Valentina Ţigănuş.

Cele mai citite

Monica Niculescu, în finala de dublu a turneului WTA Trophee Clarins de la Paris

Perechea româno-chineză Monica Niculescu/Lin Zhu s-a calificat în finala de dublu a turneului de tenis Trophee Clarins de la Paris, după ce au învins...

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă