21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialMai sunt opt zile până când intră în vigoare modificările făcute de...

Mai sunt opt zile până când intră în vigoare modificările făcute de Guvern la Codul penal. Vineri seara va avea loc un nou protest. Cronologia manifestațiilor de până acum

Au mai rămas opt zile până la intrarea în vigoare a OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală. În 31 ianuarie, Guvernul a adoptat pe ascuns actele normative, ceea ce a stârnit un val de reacții din partea populației, societății civile și opoziției, cât și a șefului statului. Astfel, zeci de mii de persoane s-au adunat în marile orașe, pentru a critica decizia Executivului Grindeanu.

Protestatarii au scandat „PSD, ciuma roșie!”, „La închisoare, nu la guvernare”, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, „Hoții, hoții!” și au cerut demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, cât și a Cabinetului Grindeanu. Ulterior, valul masiv de protestatari a dus la contestarea la CCR a Ordonanței de Guvern, cât și la demisii în sânul partidului, demisionarii invocând motive de integritate.

Protestele au început în data de 18 ianuarie, când mii de persoane au manifestat, în mai multe orașe din țară. Protestatarii erau nemulțumiți de intenția Guvernului de a susține proiectul de lege privind amnistia și grațierea, după ce ministrul Justiției, Florin Iordache, anunțase că instituți pe care o conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea. 

De la acea dată, au mai avut loc alte cinci proteste – în 22 ianuarie, 29 ianuarie, 31 ianuarie, 1 și 2 februarie. Vârful protestelor a fost atins miercuri, când în Capitală au demonstrat 150.000 de oameni, încă pe atâtea persoane manifestând pașnic și în alte orașe din România, cât și în străinătate.

Dacă în cadrul primelor trei manifestații, cetățenii au cerut Guvernului să nu aprobe actele normative privind Justiția, în 31 ianuarie, ei s-au mobilizat ad-hoc, după ce Guvernul a adoptat pe ascuns OUG privind grațierea și modifcarea codurilor penale, într-o ședință de Guvern care a avut loc seara târziu. Din acest motiv, intenauții au creat sloganul „Noaptea, ca hoții”, în semn de nemulțumire pentru faptul că OUG nu se afla pe ordinea de zi a ședinței, cât și pentru faptul că nu au ținut cont de apelurile venite din partea președintelui Iohannis, opoziției și societății civile.

Un nou protest este anunțat să aibă loc și vineri seara, începând cu ora 19.00. Pe pagina de Facebook „Corupția Ucide” au fost organizate evenimente dedicate manifestațiilor din mai multe orașe.

„Ne vedem azi la Guvern. Vine weekend-ul, iar noi suntem mai motivați că niciodată să scăpăm de acestă ordonanță.  Iar dacă acestă ordonanță nu pică, picați voi. Sâmbătă pornim în marș https://www.facebook.com/events/373212629720261/. Mai sunt șapte zile. Primului ministru: retrageți ordonanța! retrageți proiectul de lege pentru grațiere! 300.000 de oameni e un număr fără precedent. Pentru că și acțiunile voastre sunt fără precedent. 

Apar reacții din toate părțile, internaționale, din sindicate sau chiar din partidul vostru. Retrageți-vă acum, pentru că ați depășit limita. Este posibil câteodată să existe persoane recalcitrante și agenți provocatori, care vor încerca să creeze tensiuni și să provoace reacția forțelor de ordine”, precizează organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ei includ și un ghid pentru siguranța cetățenilor. Redăm îndemnurile aici: 

 1. Nu afișăm un comportament agresiv față de jandarmi sau fată de alți demonstranți. 
 2. Nu încurajăm comportamentul violent al celorlalți demonstranți. 
 3. Dacă observăm un comportament abuziv sau violent al unor demonstranți sau al forțelor de ordine, îl înregistrăm cu ajutorul telefonului. 
 4. Nu strigăm sloganuri obscene. 
 5. Părăsim temporar demonstrația, pentru a ne hidrata, incălzi sau odihni. Revenim cu grijă la demonstrație. 
 6. Suntem calmi și solidari. Aducem la protest colegi, prieteni și membri ai familiei. 
 7. Vorbim cu oamenii necunoscuți din jurul nostru. Un protest este o modalitate bună de a socializa și a face schimb de idei. 
 8. Dacă un idot/grup de idioți încep să arunce cu obiecte spre clădiri/forțele de ordine că să facă scandal, toată lumea se lasă în jos, astfel încât acei idioți care vor să cauzeze scandal, să fie super vizibili. Când toată lumea stă jos ghemuită, orice idiot care aruncă cu o sticlă o să fie la fel de vizibil că și Mona Lisa. Deci strategia lui de a face scandal o să eșueze.

Peste 6.300 de persoane și-au anunțat participarea, 3.100 se arată interesați, iar alte 35.000 de persoane au primit invitații.

De unde au pornit protestele?

În 4 ianuarie, când Florin Iordache a fost audiat în comisiile parlamentare de specializate, pentru a primi aviz ca ministru al Justiției, a precizat că „nu exclude” o Lege a amnistiei și grațierii.

„Voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM”, mai spunea el.  

În 18 ianuarie, Florin Iordache, a declarat, la Guvern, că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea.

„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii”, a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Drept reacție, mii de români s-au mobilizat și au ieșit în acea miercuri în stradă. Aproximativ 3.000 de persoane au protestat la Guvern, unde au scandat „Jos penalii!” și „DNA să vină să vă ia!”. Oamenii s-au adunat și la  Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timișoara, Constanța.

Acesta a fost primul protest generat de proiectul grațierii.


Detalii despre eveniment aici: Mii de persoane au protestat, în mai multe orașe din țară, față de ordonanțele grațierii și amnistiei. Oamenii au scandat la Guvern: „La închisoare, nu la guvernare!”. Florin Iordache: Nu sunt informați corect| FOTO + VIDEO LIVE


Un al doilea protest a urmat în 22 ianuarie.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în semn de protest față de Legea grațierii și modificare Codurilor Penale. Protestatarii au strigat „PSD, ciuma roșie”, „DNA să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”. 

Conform estimărilor oficiale,  30.000 de oameni au protestat în Capitală, în Cluj s-au adunat 5.000 de persoane, Constanța – 1.500, Sibiu și Iași – peste 1.000, Timișoara – peste 2.000. Un moment important a fost apariția în Piața Universității din București a președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că a ieșit în stradă pentru a-și manifesta dezaprobarea că un grup de politicieni cu probleme penale vor să slăbească statul de drept și este „nadmisibil”. Oamenii l-au salutat și i-au strigat numele. 


Detalii despre cum s-a desfășurat evenimentul aici: FOTO + VIDEO. Proteste de amploare în toată țara, față de legea grațierii. În București, 30.000 de români au scandat în fața sediului PSD: ”Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”. Klaus Iohannis, baie de mulțime în Piața Universității. Dragnea a acuzat o lovitură de stat. Cioloș: Oamenii au idealuri


Citiți aici opiniile jurnaliștilor RL pe această temă:


Mălin Bot, redactor-șef online:  De ce este Dragnea atât de disperat

Graba cu care a încercat guvernul marionetă PSD să-i pună pe tavă lui Liviu Dragnea schimbări în zona legislației penale trădează foarte multă disperare. Este imposibil ca preşedintele infractor al PSD, condamnatul Liviu Dragnea, sa fie atât de lipsit de inteligență, încât să nu prevadă că o astfel de inițiativă, promovată pe şest, nu va scandaliza lumea…Continuarea aici!

Slugărnicia inacceptabilă a CNA generează nebunia de la televiziunile mafiei 

Servitorii lui Dragnea, Voiculescu, Ponta, Ghiță și compania sunt majoritari în CNA și au paralizat instituția. Nu le pasă de nebunia de la televiziunile mafiei, nu dau doi bani pe miile de români revoltați care au protestat în stradă și împotriva murdăriei din programele TV, îi ignoră pe colegii lor din CNA care nu mai știu cum să explice cât de gravă e situația…continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef:  Cât de aproape suntem să pierdem bătălia cu corupţia?

Un principiu halucinant enunţat în octombrie anul trecut de fostul europarlamentar Adrian Severin a devenit literă de lege tocmai la facultatea care pregăteşte următoarele generaţii de judecători, procurori şi avocaţi ai României…continuarea aici!


Mihai Duță, senior editor:  Cine-i prostul și cine-i hoțul? 

Niște proști au votat și tot niște proști au protestat. Asta tot aud de ceva vreme. Dar cine-s cu adevărat proștii în toată povestea asta? În Statele Unite au ieșit milioane de oameni să protesteze împotriva alegerii, perfect legale, a lui Donald Trump ca președinte. Nu i-a acuzat nimeni de lovitură de stat. La fel cum nu i-a făcut nimeni proști pe cei care l-au ales. Dar asta înseamnă să nu fii prost și să înțelegi cum funcționea­ză democrația. Desigur, noi, românii, suntem cei mai deștepți oameni din univers, ne spune clar și Zamolxe. Și foarte uniți, vezi comunitățile din diaspora…continuarea aici!


 Cristian Hagi: Promisiunile lui Liviu Dragnea. Nu am crezut în basme nici când eram copil 

În 1926, un rus născut în Sankt Petersburg, Vladimir Propp, scria lucrarea ”Morfologia basmului”. După ce studiase un număr impresionant de basme rusești, a ajuns la concluzi ca că toate seamănă între ele, că structura lor este asemănătoare, identificând 32 de tipuri. Scheletul oricărui basm conține obligatoriu trei elemente, spune el: o situația inițială de echilibru, echilibru care este pus în pericol de un element al răului. Urmează apoi acțiunea reparatorie, realizată neapărat de un erou printr-o aventură eroică. A treia parte, și ultima, este restabilirea armoniei, care vine mână în mână cu răsplătirea eroului…continuarea aici!


Sabin Gherman, comentator:  Măi, socialistule de Teleorman, cu București, Cluj, Timișoara sau Iași nu te joci | Cea mai citită opinie a săptămânii

Piatră pe piatră nu rămâne după ăștia; socialiștii și-au fixat niște ținte și tot ce au făcut până acum a fost în spirit militar, cu planificări şi obiective exacte. Au scăpat de Coldea, au început bombardamentele la imaginea Laurei Codruța Kövesi…continuarea aici!


 George Mioc, comentator: Câteva mii de tineri l-au speriat pe Scaraoţchi de Teleorman. Să nu-i lăsăm singuri în bătălia cu Răul!

Pentru a treia oară în ultimele 14 luni, câteva mii de tineri salvează România. Prima oară, în dimineaţa zilei de 14 noiembrie 2014, când s-au aşezat la coadă în faţa ambasadelor, anunţând că vor să voteze şi dând, astfel, un semnal către toată ţara…continuarea aici!


 Răzvan Orășanu, comentator: Trei bombe cu ceas: situaţia penitenciarelor, legea privind graţierea şi ilegalitatea procesului de legiferare

Să începem cu “bomba” cea mai puţin discutată, situaţia penitenciarelor din România. În primul rând, discutăm după ureche despre ceva ce nu ştim, respectiv situaţia penitenciarelor din 2016, în lipsa raportului anual al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Putem, aşadar, să găsim nişte elemente relevante doar în raportul 2015…continuarea aici.


 Tudor Artenie, comentator: Protestele și întrebările fără răspuns.

Ieșirea în stradă a zecilor de mii de oameni este un semn de sănătate a democrației românești. Chiar dacă nu au avut autorizații, protestele au fost cât se poate de civilizate. Au avut temă, oamenii știau ce vor, iar prezența polițiștilor și a jandarmilor nu a tensionat situația…continuarea aici!


Marius Ghilezan, comentator:  „La pușcărie, fără amnistie!“ 

„Adamescu a murit în închisoare. Trăiască tinerii frumoşi şi liberi!“, aveam să scriu pe wall-ul meu în crucea nopţii. Dumnezeu să-l odihnească. În aceste momente de pioşenie ar trebui să recitim „Nu am, Moarte, cu tine nimic“, poemul lui Grigore Vieru, pentru a fi mai îngăduitori şi iertători. Avocaţii săi au cerut eliberare condiţionată pe motiv de boală, însă cererea i-a fost respinsă…continuarea aici! 


Al treilea protest a avut loc în 29 ianuarie.

Peste 100.000 de români au scandat în București și în zeci de orașe din țară împotriva ordonanțelor Guvernului PSD. În Capitală, în Piața Victoriei s-au adunat peste 50.000 de manifestanți, care au scandat: „PSD/Ciuma Roșie”, „Fără grațiere” , „Hoții!”, „DNA/ Să vină să vă ia”, „Nu amnistie/Democrație!”. Totodată, oamenii au cerut demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, și a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea..

Manifestările au avut loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema acestor proiecte legislative. Astfel, protestatarii au mers în marș la Ministerul Justiţiei, Consiliul Național al Audiovizualului, sediul Avocatului Poporului și sediul Guvernului din Piața Victoriei.

La Cluj, numărul protestarilor a fostla circa 15.000. În multe orașe din țară au fost proteste masive. La Sibiu – peste 10.000 de protestari, la Timișoara – peste 11.000, la Brașov – circa 3.000 de persoane, la Iași – peste 3.000, la Constanța – peste 1.000 de persoane. 


Detalii despre cum s-a desfășurat evenimentul aici:  FOTO + VIDEO | PROTESTELE s-au încheiat. Peste 100.000 de români au scandat în București și în zeci de orașe din țară împotriva ordonanțelor Guvernului PSD


 

Citiți aici opiniile jurnaliștilor RL pe această temă:


 Mălin Bot, redactor-șef online: Ce facem dacă Dragnea nu e doar un baron corupt, disperat să-și rezolve dosarele? 

Președintele infractor al PSD joacă bine rolul naivului care se preface că nu pricepe de ce este analizat atent bugetul în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Pentru binele României, să sperăm că Liviu Dragnea e doar un politician cu orizonturi politice teleormănene limitate și nu asistăm la ceva mult mai grav, comandat și pus la cale de la Moscova…continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef:  Cine are dreptate și cine nu? Despre protestele de duminică

Dacă nu ați înțeles de ce ordonanța privind grațierea nu are legătură cu supraaglomerarea din penitenciare și cu sancțiunile de la CEDO și de ce este doar un act menit să salveze câțiva politicieni infractori, nu e nici o problemă. Dacă nu ați pătruns sensul ascuns al modificărilor din ordonanța privind dezincriminarea abuzului în serviciu și dacă nu v-ați prins de ce l-ar salva tocmai pe liderul PSD, Liviu Dragnea, nu e nici o problemă…continuarea aici!


 George Mioc, cometator: Complicii calomniatorilor care otrăvesc România: cei 11 din CNA. Concediaţi-i! 

În primăvara anului 1990, înainte de a-i da pe tinerii manifestanţi din Piaţa Universităţii pe mâna minerilor, propaganda lui Iliescu i-a dezumanizat, pentru a justifica astfel actele de violenţă care au urmat…continuarea aici!


Cristian Hagi:  România, o închisoare pentru cei săraci 

Noi, oamenii obișnuiți, care ne trimitem copiii la școli supraaglomerate sau care ne internăm în spitale de groază, în care colegi de salon ne sunt gândacii și infecțiile nozocomiale, noi nu avem de ales. Noi nu ne putem permite să ne tratăm în spitale moderne și curate din Occident în care, minune, medicii au cu ce să-și facă meseria și îți mai și zâmbesc. Pentru noi, oamenii obișnuiți, cei care ne câștigăm existența din muncă, nu din furat, România este o închisoare…continuarea aici!


 Călin Hera: Probabil cea mai puternică forță politică a României 

În afară de Liviu Dragnea pe de o parte și Klaus Iohannis pe de alta, mai există un personaj întors pe toate fețele în aceste zile și atacat din toate părțile – tocmai fiindcă are o forță comparabilă. Este vorba de personajul colectiv care protestează în aceste zile, în stradă, față de intențiile noii puteri de a pune asterisc anticorupției și independenței justiției și de a salva pielea numeroșilor puternici ai zilei cu dosare penale și a celor din gașcă…continuarea aici!


 

Al patrulea protest a avut loc în 31 ianuarie.

Peste 15.000 de persoane s-au mobilizat rapid, în Capitală, pentru a reacționa la decizia Guvernului de a adopta pe ascuns OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, fără să țină cont de protesele masive de stradă. La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul său de Facebook, o reacție după adoptarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Șeful statului a notat că misiunea sa este „restabilirea statului de drept”, dar și că „sfidarea PSD la adresa poporului este deplină”.


Detalii despre cum s-a desfășurat evenimentul aici:  BREAKING NEWS. Guvernul a adoptat ordonanța grațierii și modificarea Codurilor Penale în această seară, iar la ora 01.20 a fost publicată în Monitorul Oficial. Peste 15.000 de oameni s-au strâns în Piața Victoriei și au strigat: ”Hoții!” Rușine să vă fie”. Iohannis: Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină | GALERIE FOTO + VIDEO


Dat fiind faptul că OUG privind grațierea intră în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică în 11 februarie, protestatarii, președintele Iohannis, procurorul general al României, opoziția și alte instituții ale statului au reacționat, atrăgând atenția la pericolele intrării în vigoare a actului normativ.

Citiți aici opiniile jurnaliștilor RL pe această temă:


Sabin Orcan, director editorial: Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi
Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online: O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată | OPINIE

În seara aceasta, România a primit o lecție dură. Poate cea mai dură lecție, de la Mineriade încoace. A învățat ce se întâmplă când puterea ajunge la un infractor. Infractorul Liviu Dragnea a mers până la capăt.În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție…continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: Reacție la cald. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Începe dictatura lui Dragnea

 Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată…continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor: REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Cătălin Prisăcariu, senior editor: Nu avem voie să negociem cu teroriștii din PSD! 

De când, aseară, pe întuneric, guvernul de lachei al lui Dragnea a decis să dezincrimineze abuzul în serviciu sub 200.000 de lei, dar și abuzul de putere prin legiferare aberantă, aud îndemnuri, chiar de la oameni bine intenționați, la calm și cumpătare. Calm și cumpătare? Echilibru? Nuanțe? Chiar nu înțelegem, nici măcar acum, că la Guvern avem o celulă teroristă care ne-a luat ostatici și amenință că ne va decapita, pe rând, dacă protestăm? Chiar nu pricepem că, dacă ar fi avut o cât de mică urmă de discernământ, acestui Guvern nici măcar nu i-ar fi trecut prin cap (prin capul lui Dragnea, evident, el este Guvernul) să redacteze astfel de proiecte de OUG, darmite să le mai și aprobe?…continuarea aici!


Tudor Artenie, comentator:  Cenușa regretelor portocalii

Un redutabil intelectual român și-a regăsit suflul civic și cauza pentru care să lupte – mă refer la domnul Gabriel Liiceanu și la „bătălia“ împotriva ordonanțelor de urgență pregătite de Ministerul Justiției. Domnia-sa ne informează, citându-l ironic pe domnul Liviu Dragnea, că e „gata să moară în picioare“ pentru a nu-și pierde libertatea. „Societatea română a ajuns din nou la un punct de fierbere la care, în curând, nu puțini vor fi dispuși să moară în picioare“, mai spune domnul Liiceanu într-un articol publicat pe contributors.ro. „Marea Sfidare. E prea mult“, este titlul acestui text cu valențe de manifest…continuarea aici!


Marius Ghilezan, comentator:  7 argumente pentru o monarhie

Disputa dintre preşedinte şi majoritatea parlamentară pe tema graţierii şi a modificării Codurilor Penale s-a transformat în război. Strada strigă „Jos Parlamentul!“, forţele politice care au câştigat alegerile nu vor să cedeze. Ura s-a reinstaurat în societate. Bătrânii se ceartă cu tinerii. Noua generaţie se radicalizează…continuarea aici!


În seara de 1 februarie a avut loc al cincilea protest, și cel mai mare de până acum.

300.000 de oameni au potestat, în toata țara. Dintre aceștia, 150.000 au manifestat la Guvern. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanței, spunând că „nu e nimic ilegal sau imoral” în textul ordonanței. Între timp, ambasadele a șase țări occidentale, partenere ale României, își exprimă îngrijorarea și cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupție. După ora 22.30, în Piața Victoriei din Capitală, au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanții strigau „fără violență!”, jandarmii au izolat Piața și au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulți protestatari au plecat spre case. ​


Detalii despre cum s-a desfășurat evenimentul aici: BREAKING NEWS. Proteste de amploare în întreaga țară, cu peste 300.000 de oameni, după ordonanța PSD: Dragnea, nu uita, România nu-i a ta! Încercare de deturnare a protestelor, de către galeriile echipelor Dinamo, Steaua și Rapid. Suporterii ar fi fost mobilizați de frații Negoiță, membri PSD. Cinci persoane, rănite, iar zeci, reținute -surse | FOTO + VIDEO LIVE


Ultrașii ar fi fost mobilizați de frații Negoiță, a acuzat fosta soție a patronului echipei FC Dinamo București, Ionuț Negoiță, într-o postare pe Facebook. Frații Negoiță sunt membri PSD. Șase persoane au fost reținute, miercuri noapte, în urma protestului, a declarat, pentru agenția Agerpres, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.


Continuarea aici: VIDEO & FOTO. Violențe în Piața Victoriei: Un grup de persoane a aruncat cu sticle, torțe și petarde, iar Brigada Specială de Intervenție încearcă evacuarea zonei. Patru persoane au fost rănite în violențe


Sute de români din Marea Britanie s-au mobilizat și au protestat, la Londra, Helsinki, Frankfurt, Washington, Oslo, Zurich, Paris și Dublin. Membrii trupei Voltaj au mers în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva Ordonanțelor de Urgență  „Iubim România! Am spus-o și în unele dintre cântecele noastre. Uneori România are nevoie de noi! Acum e un astfel de moment”.

 

În seara de 2 februarie a avut loc al saselea protest.

A patra zi de proteste, împotriva Ordonanței PSD. Aproximativ 80.000 de oameni au scandat în fața Guvernului „Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit”. La nivel național, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă. La București, la ora 22.30, conform estimărilor oficiale, se aflau în Piața Victoriei 80.000 oameni, număr în scădere. La Cluj, sunt 40.000 de oameni, la Timișoara – 20.000, la Iași – 8.000, iar la Sibiu 10.000 și Brașov – 5.500.

Joi seară, șapte persoane au fost reținute pentru implicarea în incidentele din Piața Victoriei, de miercuri seară, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, citat de Realitatea TV.  Acuzaţiile sunt: ultraj, tulburarea linistii si ordinii publice, port si folosirea de obiecte periculoase. O a opta persoane este cercetată, dar oamenii legii nu au luat încă măsuri preventive contra ei. 


Detalii despre cum s-a desfășurat evenimentul aici: Aproximativ 80.000 de oameni au scandat în fața Guvernului


Citiți aici opiniile jurnaliștilor RL pe această temă:


 Sabin Orcan, director editorial: Drepturile omului în țara borfașilor 

Dacă mai avea cineva vreo umbră de îndoială că actuala putere n-are altă prioritate decât să-și scape pielea de pușcărie, că pomenile promise în campanie n-au fost decât o perdea de fum și că drepturile omului nu contează decât atunci când e vorba de „noi și-ai noștri“, sper să se fi trezit în sfârșit. Acum, când e prea târziu deja să mai schimbe ceva…continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online: Delirul dictatorial al infractorului Liviu Dragnea: agitatori, droguri și agenturili străine care scot lumea în stradă | OPINIE

Dragnea și-a început conferința de presă spunând că cineva manipulează sute de mii de români să protesteze în stradă pentru a răsturna guvernarea PSD care este legitimă. Apoi a turuit jumătate de oră despre dosarele lui, despre magistrații care l-au condamnat pe el, despre procurorii care l-au cercetat pe el. EL, EL, EL, EL, dosarele lui și o manipulare le fel de grobiană ca cele comise de Ceaușescu și Iliescu în 1989 și 1990…continuarea aici!


Cătălin Prisăcariu, senior editor: Dragnea, abandonat de SRI și BOR

Azi, Dragnea este pe lista neagră a sute de mii de români care ies în fiecare seară în stradă, pe lista neagră a UE și SUA, pe lista neagră a Justiției, a SRI și chiar pe toaca BOR. Dragnea, e game over. Go home, you bullshit!...continuarea aici!


 Mihai Duță, senior editor: Democrația, îngropată lângă votanții din Teleorman | OPINIE

Liviu Dragnea a stat pitit începând din ziua procesului în care e acuzat de instigare la abuz în serviciu. A apărut doar să ne spună că e nevinovat, că nu cedează cu ordonanțele de urgență, deși nu e nicio urgență și să ne spună că nu scapă decât de-o acuzație din două…continuarea aici!


Reacția președintelui Iohannis în săptămâna neagră

Președintele a afirmat că ziua de marți a marcat „o zi de doliu pentru statul de drept”: „Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției. Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție. Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa! De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă”, a scris Iohannis, pe Facebook.

În opinia sa, sfidarea PSD la adresa poporului „este deplină”.

„Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor. De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!”, a mai precizat șeful statului. 

Miercuri, președintele a prezidat şedinţa de urgenţă a Consiliului Superior al Magistraturii, unde principala temă a vizat OUG adoptată de Guvern pentru modificarea Codului Penal, cu toate că aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial, în jurul orei 01.30. Joi, într-o declarație de presă șeful statului a criticat modul în care au acționat Ministerul de Interne și Jandarmeria, la protestul de miercuri, soldat cu rănirea mai multor persoane.

„Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanțe. Au arătat românii că știu ce vor. Demonstrațiile au fost eminamente pașnice. Românii s-au adunat în număr foarte mare, și-au spus păsul. Asta până la ora 22.00, când un grup a intrat în Piața Victoriei și a deturnat demonstrația. A fost evident că românii au demonstrat pașnic. A fost la fel de evident că acești demonstranți au venit cu scopul de a strica manifestația din Piața Victoriei. Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situația și felul în care jandarmii au reacționat mă nemulțumește profund. Toată lumea din structurile de forță a avut toate informațiile necesare. La Ministerul de Interne s-a știut foarte clar despre grupurile care voiau să spargă demonstrația. MI i-a lăsat să se amestece printre demonstrații pașnici, punând în pericol sănătatea și chiar viața românilor care au demonstrat pașic. Foarte grav mi s-a părut că Ministrul de Interne nu a știut nimic. Este și mai grav. Ar însemna că nu conduce un minister, ci doar stă în minister. Solicit MI și Jandarmeriei precizări scrise despre cum s-a putut să lase aceste grupuri să distrugă o demonstrație pașnică”, a spus șeful statului.

Vineri, Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constituțională OUG privind modificarea Codului penal.

„Am primit aseară de la domnul procuror general în care mă roagă să iau în considerare niște critici constituționale întocmite de Parchetul General. Am avut în vedere și acest document, unele au fost preluate. După cum ați putut deduce, am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca, în câteva minute, spre CCR. Am avut în vedere mai multe aspecte. Mai întâi în legătură cu calitatea procesuală a Avocatului Poporului. Regret că nu am fost în stare să rezist solicitărilor, presiunilor, unora dintre dvs. Oricum, îi mulțumesc domnului președinte pentru precizarea făcută în legătură cu acest precedent. Am constatat că avem calitate procesuală activă de a ridica excepția de neconstituționalitate. În legătură cu criticile de neconstituționalitate, am reținut o primă critică ce vizează elemente extrinseci OUG – se referă la neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea acestei urgențe (…) Nu se justifică adoptarea de urgență”, a spus Avocatul Poporului...continuarea aici!

 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă