11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialProtest spontan la Uzina Vulcan din Bucureşti

Protest spontan la Uzina Vulcan din Bucureşti

Câteva sute de muncitori ai Uzinei Vulcan din Bucureşti participă la un protest spontan în interiorul clădirii, din cauză că angajatorul nu le-a mai plătit salariile, a declarat vineri, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru.

Militaru a precizat că la faţa locului au fost trimise mai multe echipaje ale Jandarmeriei pentru a asigura exteriorul fabririi şi pentru ca protestul să nu se extindă în afara perimetruilui.

El a adăugat că fiind un protest în interiorul instituţiei, muncitorii nu au nevoie de autorizaţiei şi nu vor fi amendaţi.

După data de 17 iunie, conducerea fabricii a anunţat că le vor plăti salariile, a spus liderul de sindicat Alexandru Păduraru, adăugând că muncitorii nu şi-au primit drepturile de două luni, respectiv aprilie şi mai.

Aproximativ 700 de muncitori protestează în curtea uzinei.

Conducerea Vulcan spune că va achita săptămâna viitoare salariile restante, după protestul de vineri

 

Conducerea companiei Vulcan (VULC), specializată în producţia de generatoare de aburi, susţine că se confruntă cu întârzieri la plată din partea unor beneficiari, dar că va achita restanţele salariale săptămâna viitoare, după ce, vineri dimineaţa, aproximativ 30% din angajaţi au oprit activitatea.

Salariaţii au acuzat nechitarea a 50% din salariile cuvenite la 15 mai, respectiv 100% din cele programate pentru 30 mai, precizează conducerea Vulcan, într-un comunicat remis Mediafax.

“Întârzierile salariale menţionate sunt cauzate de întârzierile la plată ale unor beneficiari care, în parte, depind de alocaţiile la bugetul de stat”, a declarat, în comunicat, directorul general al companiei, Marin Măciucă.

Pe de altă parte, compania susţine că acţiunea sindicaliştilor contravine prevederilor legale în vigoare, respectiv Legii 168/1999 şi Codului Muncii.

“Precizăm, de asemenea, că administraţia va lua măsuri pentru ca săptămâna viitoare să fie achitate drepturile salariale”, se mai arată în comunicat.

Vineri dimineaţa, câteva sute de muncitori ai companiei au declanşat un protest spontan, nemulţumiţi de neplata salariilor. Reprezentanţi ai conducerii Uzinei Vulcan din Bucureşti au început ulterior negocierile cu liderii sindicali şi cu muncitorii pentru stingerea conflictului şi reluarea lucrului.

Fabrica Vulcan a fost înfiinţată în anul 1904 ca sucursală a companiei austriece “Maschinen und Waggonbau Fabriks Aktiengesellschaft in Simmering”, proprietatea uzinelor din Brno “Bruenn – Koenigsfelder Maschinenfabrik”.

Profilul iniţial de fabricaţie cuprindea instalaţii complete pentru rafinării de petrol, benzină şi parafină, locomotive, vagoane cisternă, cazangerie.

În anul 1908 uzina încetează a mai fi o sucursală a companiei austriece, devenind societate anonimă pe actiuni, cu capital românesc şi strain, având numele “Vulcan – Fabrica de Maşini”.

Din decembrie 2002, SC Vulcan SA este o companie privată şi parte a Grupului Energetic Tender, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender.

Preşedintele CA, Peter Eisenkolb, a anunţat la finele lunii aprilie că Vulcan vizează pentru acest an afaceri în creştere cu 50%, la 120 milioane de lei, nivel propus iniţial pentru anul trecut, dar neîndeplinit din cauza crizei, dar şi disponibilizarea a 135 de angajaţi, prin continuarea programului de reducere a costurilor.

Astfel, numărul angajaţilor ar urma să scadă cu 135 de persoane, de la 1.095 la 960.

Producătorul de generatoare de abur vrea să vândă obligaţiuni printr-o ofertă publică şi să acceseze fonduri structurale pentru o investiţie de cel mult 30 milioane lei pentru extinderea capacităţii de producţie. Propunerile vor fi supuse aprobării acţionarilor în AGA, programată pentru 14 iulie.

Vulcan este listată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti. Compania este controlată de Tender, prin Grupul Energetic Tender SA Bucureşti, care are o participaţie de 73,2%. Alţi acţionari cumulează 26,7% din capital.

Acţiunile Vulcan s-au tranzacţionat joi la BVB la preţul de 0,94 lei pe unitate, în creştere cu 0,53% faţă de referinţă. Compania are o capitalizare de 26,3 milioane lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă