14.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialProtest în Constanța: “DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor”

Protest în Constanța: “DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor”

Sute de constănțeni au mărșăluit în Constanța pentru a cere mai mult spațiu verde și mai puține spații comerciale.

La apelul unui ONG de mediu, sute de constănțeni au ieșit în stradă pentru a spune “Da parcurilor, nu mall-urilor“. Circa 200 de persoane s-au adunat ieri după-amiază în fața City Park Mall, din parcul Tăbăcărie – cel mai mare din Constanța. Aceștia au plecat apoi într-un marș, pe principalele bulevarde ale orașului, spre primărie. Pe parcurs, alte câteva sute de oameni li s-au alăturat.

Citește și: UPDATE. Mii de români au protestat față de defrișările abuzive. Reacția președintelui Iohannis 

Protestatarii au venit înarmați cu pancarte pe care scrie “Vrem să respirăm, nu doar să cumpărăm“, „Vrem un oraș pentru oameni, nu pentru betoane și mașini“, „Noi ne-am trezit, acum e rândul tău“, „Politicieni, România nu e a voastră“, „Pentru ca răul să triumfe este de ajuns ca oamenii buni să nu facă nimic“, „Mai multe spații verzi și locuri de joacă pentru copii“. Mulți dintre cei care au venit la protest au purtat câte o creangă și o foaie pe care numele lor mic era completat de numele de familie „Copacul“. Oamenii nu au pierdut ocazia să scandeze lozinci și împotriva primarului suspendat Radu Mazăre: „Mazăre face figuri, taie parcuri și păduri“.

Participanții la protest au spus că nu mai au nevoie de mall-uri. „Avem destule magazine, dar nu mai avem parcuri. Tot ce era spațiu verde dispare încet, dar sigur.

Citește și: Afacerea Schweighofer: Întâlniri subterane care pun în pericol pădurile ţării 

Unde ne mai plimbăm copiii, printre betoane?“, a spus un constănțean.

O istorie controversată

Protestele vin după ce firma care administrează mall-ul din parcul Tăbăcărie a demarat lucrările de extindere a acestuia pe o suprafață de circa 40.000 de mp.

Practic, parcarea în care mai existau câțiva copaci și câteva mese de șah a fost desființată și în locul ei va apărea o clădire de două etaje.

Citește și: Iohannis va discuta în CSAT despăduririle ilegale 

Reprezentanții mall-ului programaseră o conferință de presă săptămâna trecută, dar aceasta a fost anulată fără prea multe explicații.

Proiectului mall-ului a fost controversat de la bun început. Acesta a fost construit în parc, pe o suprafață de teren care a aparținut inițial domeniului public al municipiului Constanței. Deși ar fi trebuit să fie un centru de agrement, cultură și comerț, aceasta a ajuns în cele din urmă să deservească aproape exclusiv scopului comercial.  

Cele mai citite

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă