25.1 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăSpecialProgram de incalzire la B’estFest

Program de incalzire la B’estFest

Azi, in "ziua zero", concerteaza Patrice (de la 19.15) si The Killers (de la 21.30). Vedeta cu look jamaican urca pe scena dupa trupa moldoveneasca de rock alternativ Snails (de la 18.30). Muzica sentimentala si calda a lui Patrice se adreseaza mai mult fetelor amatoare de avataruri cumintele de Lenny Kravitz. Cu versuri marcate de filosofia rasta, dar si cu o mica implicare sociala, hiturile "Soulstorm", "Up In My Room", "Everyday Good", "You Always You", "Clouds" au ajuns rapid in atentia publicului, propulsandu-l pe Patrice drept un exponent al noii generatii de artisti raggae. Daca Patrice si-a atins potentialul undeva la inceputul anilor 2000, The Killers (la 21.30) este o trupa pe val, intens mediatizata pe canale de muzica gen MTV2. Formatia nu impune prin originalitate, dar piesele – care amesteca muzica electronica moderna si influente rock ‘90’s – au cucerit piata internationala, primul material discografic al trupei, "Hot Fuss", lansand hituri ca "Somebody Told Me", "Mr. Brightside" si "Smile Like You Mean It". De pe ultimul album, "Day and Age" (2008), a fost extras binecunoscutul "Human", una dintre piesele foarte rulate ale momentului.

Moby, printre cele mai asteptate evenimente
In a doua zi de festival, "Dumnezeu s-a odihnit", ca sa fac o gluma cu iz de Petre Magdin, organizatorii propunand un playlist mai chill, care ii pune laolalta pe Les Elephants Bizzare (trupa romaneasca foarte recenta de funky-punk), Grimus (o trupa clujeana in siajul OCS) si pe Ayo (de la 19.00), sotia lui Patrice (si fiica unui cuplu mixt, romano-nigerian), care canta o muzica la fel de chill ca a partenerului, insa mai aproape de RMB. Pentru altii, concertul o sa inceapa abia de la 19.45, o data cu Polarkreis 18, trupa olandeza care a lansat hitul "Allein, Allein" si care, la nivel de look si de sound usurel, aminteste de The Shorts din anii ‘80 (doar ca pe alte configuratii sonore, alternative). E ciudata inserarea recitalului unei glorii din perioada de maxima expansiune a heavymetal-ului, Motorhead (20.30), considerata cea mai galagioasa trupa, in aceasta zi de sunete solare.

 

Oricum, dupa ce urgia Motorhead se va fi incheiat, spectatorii se vor putea intoarce la sunete meditative – recitalul stranepotului lui Herman Melville, Moby, unul dintre cele mai asteptate (daca nu cumva cel mai asteptat) evenimente ale festivalului. Vedeta americana este pentru a doua oara in Romania, dupa 13 ani (pe atunci vazut ca un DJ de nisa in tara noastra, acum intampinat ca un guru), "Why Does My Heart Feel So Bad?", "Natural Blues", "Feeling So Real", "Lift Me Up" fiind hituri ce au patruns pana si in playlist-urile cluburilor rock. De semnalat ca in aceasta seara va mixa, pe scena de la Silent Disco, DJ Tommi de la Balkanbeats, care propune un proiect electro bazat pe "turbofolk", manele bulgaresti.

Vineri: Gabriella Cilmi, Franz Ferdinand si Orbital
Vineri, 3 iulie, programul e mai degraba pentru fanii alternativului britanic – asta chiar daca programul incepe la 16.30 cu prima trupa notabila romaneasca de hardcore, AB4, si Alternosfera (la 18.00), o trupa moldoveneasca de alternativ agresiv si melodios, puternic si benefic infuzat de rock rusesc. Dupa Oceana (la 17.15), o prezenta destul de stearsa in muzica soul (inevitabil contaminata cu raggae), va urma "huliganca" Gabriella Cilmi – unul dintre starurile ultimei generatii a pop-ului britanic (chiar daca e din Australia, rampa ei internationala de lansare a fost Anglia); sound-ul de pe albumul "Lessons To Be Learned" depaseste zona plata a pop-ului pentru a cocheta cu zona mai indie a brit-pop-ului. Fara sa exceleze prin originalitate, compozitiile australiencei sunt proaspete, mai proaspete, de pilda, decat cele de la Klaxons, o trupa brit-indie care suna ca alte 15 de pe MTV2.

 

Vedetele serii sunt Franz Ferdinand – o trupa foarte promitatoare la debut, cand a explodat cu "Take Me Out", dar care s-a plafonat rapid, ajungand sa sune ca majoritatea trupelor de pe MTV2 (sau poate ceilalti au inceput sa zdrangane ca ei). Oricum, pana una-alta, sunt "tatici" in acest gen energic, adolescent si pozitiv, in care agonizeaza brit-indie-ul contemporan. Seara va lua sfarsit cu o DJ-iala sustinuta de Orbital, un duo britanic legendar, care dupa 20 de ani revine in formula de baza care l-a consacrat (Paul si Phill Hartnoll).

Ziua de sambata sta sub semnul confluentelor, glisand cel mai mult spre electro. Debutand la 16.15 cu o trupa timisoreana cu nume pretentios, Persona, festivalul continua cu Gravity Co (17.15), un proiect bulgaresc de electro-indie foarte interesant, urmat de The Moood (o trupa de brit-indie autohtona, in siaj The Amsterdams). La 18.30 incepe recitalul Looptroop Rockers, o trupa suedeza de hip-hop european (care suna interesant pentru ca e foarte fusion), iar la 19.15 britanicii de la The Ting Tings, care merita vazuti chiar si numai pentru hitul "That’s Not My Name" si pentru un electro-pop de calitate. The Charlatans (20.15) sunt o alta trupa ce experimenteaza pe acelasi vad comercial foarte bun de brit pop manierist (prezenti pe MTV2). Seara va lua sfarsit cu recitalul Santana (21.30), care nu mai are nevoie de nici o prezentare.

Duminica este "Aftershock", ziua consacrata metalului, un gen inca foarte iubit in Romania. Vedetele zilei sunt Manowar (22.00), alta trupa emblematica a genului in anii ‘80 si, tot asa, considerata cea mai galagioasa din lume. Holyhell sunt produsi de Manowar, insa abordeaza o zona mai putin agresiva, cu voce feminina angelica si ambianta gotica (de la 20.15). Ziua va debuta cu o formatie kazahstana, Utylau, care propune un sound ce amesteca influentele etno (sunt folosite instrumente populare), simfonice (vioara) si gotice. Suna putin naiv, dar deloc rau. Tara noastra iese la inaintare cu Nexus, o trupa care bate spre trash (16.15), Thunderstorm (17.30) si veteranii de la Trooper (18.45).

» Se mai gasesc bilete
In cadrul B’estFest nu exista o parcare pentru masini. Cei care doresc sa vina cu motocicletele sau bicicletele la festival vor avea la dispozitie o parcare special amenajata, accesul facandu-se pe la poarta B. Parcarea bicicletelor sau a motocicletelor va putea fi facuta numai pe baza unui bilet valabil pentru ziua respectiva a festivalului.
In zilele festivalului, tichetele mai pot fi cumparate de la casele de bilete de la poarta A: sunt disponibile bilete de o zi (1, 2, 3 sau 4 iulie), la pretul de 150 lei, si abonamente de trei zile (2, 3 si 4 iulie), la pretul de 300 lei.

» Cerinte de vedete
The Killers isi doresc pentru show-ul de miercuri seara 60 de flori cu coada lunga, neambalate si de tipuri ori culori diferite: gerbera, trandafiri, margarete, crini, lalele, garoafe si floarea-soarelui. Lemmy de la Motorhead, ca amator de dulciuri, a solicitat o lista cu astfel de produse, din care sa nu lipseasca o portie de capsuni cu zahar si sase oua de ciocolata cu surprize! Moby a solicitat un sistem audio in cabina personala, precum si amenajarea in backstage a unei mici sali de antrenament pentru el si staff. Santana si Manowar au cerut ca zona de restaurant din backstage sa fie aprovizionata cu peste 200 kilograme de gheata.

De asemenea, anul acesta la mare cautare sunt prosoapele negre: in total, pe toata durata festivalului se vor folosi peste 1.500 de prosoape, dintre care 1.000 doar negre! The Ting Tings, adepti ai unui mod de viata eco, le-au solicitat organizatorilor ca la cina sa nu se foloseasca sub nici o forma pahare si farfurii din plastic, polistiren sau orice alt produs care ar putea dauna mediului inconjurator.

Cele mai citite

Kylian Mbappé: „Nu ne putem lăsa țara să cadă în mâinile acestor oameni. Este urgent.”

Kylian Mbappé afirmă o îngrijorare publică referitoare la rezultatele extremei drepte din cadrul alegerilor din Franța. Căpitanul naționalei de fotbal a Franței avertizează că țara...

Kylian Mbappé: „Nu ne putem lăsa țara să cadă în mâinile acestor oameni. Este urgent.”

Kylian Mbappé afirmă o îngrijorare publică referitoare la rezultatele extremei drepte din cadrul alegerilor din Franța. Căpitanul naționalei de fotbal a Franței avertizează că țara...

Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România?

Întrebarea din titlu este pe buzele tuturor. Pe cine vrea Hegemonul? Cum sunt așezate astrele în constelația europeană? Cui întinde pătura magică establishment-ul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă