12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialProfilul comisarului european

Profilul comisarului european

Ceea ce se stie pana acum in privinta comisarului european nominalizat de Romania este ca numele lui va fi anuntat pana pe 27 octombrie de catre presedintele Comisiei, Jose Durrao Barroso, ca va avea un mandat de doi ani si un salariu lunar de 18.000 de euro.
Ceea ce nu se prea stie este cam ceea ce se cere de la un candidat la postul de comisar pentru a avea vreo sansa sa treaca de votul Parlamentului European. Intr-o scrisoare trimisa de Barroso guvernelor de la Bucuresti si Sofia, presedintele executivului european atrage atentia ca “cerinta numarul unu” este independenta. Cu alte cuvinte, in momentul in care i se incredinteaza un portofoliu european, legaturile viitorului comisar cu tara-mama sunt taiate, iar el nu trebuie sa aiba in minte si in inima decat interesele europene.
De aici, decurg doua consecinte: mai intai candidatul trebuie sa fie un cunoscator desavarsit al acquis-ului comunitar in domeniul pentru care este nominalizat si al politicilor europene in domeniu. Din acest motiv, majoritatea covarsitoare a celor 25 de comisari actuali sunt economisti si juristi de marca cu specializari in problematica europeana. Lista de realizari academice a membrilor actualei Comisii este impresionanta si, probabil, din cauza aceasta cel mai tanar comisar european are 44 de ani. Finlandezul Olli Rehn de la Extindere, caci despre el este vorba, are insa un doctorat obtinut la Oxford in relatii economice internationale.
Cel mai in varsta, francezul Jacques Barrot (69 de ani) de la Transporturi, este un specialist confirmat, fiind singurul comisar care si-a pastrat portofoliul detinut in mandatul 1999-2004.
In al doilea rand, de vreme ce competenta si independenta primeaza, rezulta ca afilierea politica conteaza prea putin. Intr-adevar, membrii actualei Comisii Barroso vin, in general, din randurile partidelor aflate la putere in momentul desemnarii lor. De aceea, executivul cuprinde atat crestin-democrati, cat si socialisti si liberali. Afilierea politica s-ar putea insa sa conteze in cadrul votului legislativului care se va pronunta asupra viitorului comisar roman dupa audierea acestuia in comisiile de specialitate si in plen. Cu toate acestea, votul ar putea fi influentat mai mult de rezultatul pe care il va obtine candidatul la testul scris pe teme europene pe care il va sustine Ð pentru ca va exista si asa ceva Ð decat de ideologia sa.
Potrivit purtatorului de cuvant al Comisiei, Johannes Leitenberger, in prezent se desfasoara consultari ale executivului european cu autoritatile romane si bulgare, consultari care vor continua astazi la Strasbourg cu Parlamentul European. Daca “au loc consultari”, ele se desfasoara pe marginea unei liste concrete de nume, nu a unui profil abstract. De aceea, repeziciunea cu care se vor incheia aceste discutii si va fi facut anuntul privind cei doi comisari, roman si bulgar, va fi un indiciu revelator pentru adecvarea listei prezentate si gradul de rezistenta al europenilor la numele propuse.

Cele mai citite

Decretele semnate de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 30 aprilie 2024, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2023...

Premieră pentru Lewandowski la Barcelona! Ce performanță a reușit atacantul polonez în meciul cu Valencia

Robert Lewandowski a reuşit primul său hat-trick în campionatul Spaniei, în partida câştigată pe teren propriu de FC Barcelona în faţa Valenciei, cu scorul...
00:00:28

Tragedie în Londra: Un Băiat de 14 Ani a fost ucis într-un atac cu sabie

Un băiat de 14 ani a decedat marți după ce un bărbat înarmat cu o sabie l-a înjunghiat pe tânăr, pe doi polițiști și...
Ultima oră
Pe aceeași temă