16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialProfeţiile unui agent secret

Profeţiile unui agent secret

Pare incredibil, dar ultimele avertismente lansate de Phenian au fost deja anunţate acum câteva săptămâni într-un articol de presă. JoongAng Daily, unul dintre principalele cotidiene sud-coreene, cita în urmă cu trei săptămâni un membru anonim al serviciilor secrete ale Coreii de Sud, potrivit căruia „Phenianul va recomanda misiunilor diplomatice străine să evacueze cetăţenii străini”.

Agentul secret preciza că este vorba de o a doua fază a unui plan în trei etape, destinat să facă totul pentru ca peninsula coreeană să pară că se apropie de o stare de război, fără ca pe moment să se finalizeze cu un conflict armat. „Phenianul îşi va înmulţi ameninţările adresate Coreii de Sud, pentru a crea sentimentul că războiul este iminent”. Vineri, 5 aprilie, regimul nord-coreean a instalat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe Coasta de Est, lăsând să se creadă posibilitatea unui tir iminent şi a avertizat că securitatea misiunilor diplomatice din capitală nu mai poate fi asigurată din 10 aprilie. Cu alte cuvinte, dictatura dinastică a lui Kim Jong-un invita diplomaţii străini să părăsească ambasadele, pentru că un război ar putea izbucni de la o zi la alta. Pentru că spionul sud-coreean a prezis corect lanţul evenimentelor până în prezent, trebuie văzut ce anunţă în continuare. Nimic bun, susţine presa occidentală, pentru că sursa arată că a treia etapă, cea care urmează să aibă loc, va lua forma unui „atentat terorist contra unui edificiu public din Seul, cum ar fi un aeroport, sau un atac armat ca cel comis contra Cheonan”. Cheonan este o corvetă a marinei sud-coreene, al cărei naufragiu în 2006 a provocat moartea a 46 de marinari. Seulul a acuzat Phenianul că a torpilat nava de pe un submarin.  Analiştii arată că acţiunea teroristă este un modus operandi dovedit de regimul nord-coreean, unul dintre cele mai izolate de pe planetă. În afara zecilor de răpiri comise în Japonia şi în alte ţări, Phenianul a reuşit să decapiteze în 1983, cortegiul preşedintelui sud-coreean, în timpul unei vizite oficiale în Birmania. Patru ani mai târziu, un Boeing sud-coreean a explodat în zbor cu 115 persoane la bord. Phenianul a negat, fără a convinge, orice participare la aceste acţiuni.

Un război deschis ar fi sinucigaş din partea Coreii de Nord, în schimb  este posibilă o acţiune teroristă nerevendicată? Sau un tir simbolic de rachetă? Din partea tânărului lider nord-coreean ar fi un mod mai puţin riscant de a-şi impune autoritatea în cadrul regimului său.

Test amânat

La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney a afirmat că un eventual tir de rachetă nord-coreeană nu ar fi o surpriză pentru guvernul american. Pentru a nu oferi ocazia Phenianului să escaladeze situaţia, duminică  SUA au anunţat amânarea testului rachetei balistice intercontinentale, Minuteman 3, purtătoare de ogive nucleare, care urma să aibă loc în această săptămână la baza aeriană Vanderberg din California. Secretarul american al Apărării a luat această decizie pentru a evita ca testul „să poată fi considerat exacerbant al crizei în curs din Coreea de Nord”.

Beijingul avertizează

În faţa mai multor şefi de stat şi de guvern prezenţi la Forumul economic anual de la Boao, preşedintele Chinei, Xi Jinping a cerut comunităţii internaţionale să apere o viziune pentru o securitate globală, comună şi cooperativă. În contextul tensiunilor din peninsula coreeană, fără să desemneze Coreea de Nord, liderul de la Beijing, a cărui ţară este principalul aliat al Phenianului, a precizat că „nici o ţară nu are dreptul să arunce Asia în haos. „Nimeni nu trebuie autorizat să precipite în haos o regiune, cu cel mai forte motiv din lumea întreagă, egoismul”.

Musudan, arma misterioasă

În cacealmaua perpetuată de regimul nord-coreean, strategii americani nu sunt convinşi că anunţurile zgomotoase ale tânărului dictator nord-coreean se rezumă doar la un bluff. Serviciile secrete sud-coreene au detectat activităţi în apropierea Coastei de Est, Phenianul pregătindu-se să testeze pentru prima oară racheta sa Musudan, cu o rază de acţiune de 3.000 la 4.000 de km şi deci în teorie, capabilă să atingă baza americană aflată în inima oceanului Pacific. Misterioasa rachetă, dezvăluită la parada militară din octombrie 2010 la Phenian, ar putea schimba datele strategice punând teritoriul american sub ameninţarea directă a regimului comunist din Coreea de Nord. Lansarea unei rachete Musudan poate coincide cu aniversarea morţii lui Kim Il-sung, fondatorul dinastiei, la 15 aprilie. 

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă