11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii trebuie sa ignore presiunea mediatica

Procurorii trebuie sa ignore presiunea mediatica

Tot la bilantul Ministerului Public, ieri, presedintele Basescu a calificat execitarea presiunii mediatice ca fiind una din cele mai "toxice" moduri de influentare a hotararilor justitiei. "Uneori, si nu ma refer la toata presa, dar sunt ziare specializate, daca vrei sa vezi cand un anume domn trebuie sa apara in fata instantelor, este suficient sa te uiti la doua ziare si vei afla ca domnul X are proces maine sau poimaine si se face pregatirea asupra solutiei, pregatirea mediatica", a subliniat Basescu, mentionand ca nu doreste sa faca nici o nominalizare. Seful statului a mai afirmat ca ii place sa creada ca procurorii au depasit stadiul in care mai puteau fi influentati de o campanie mediatica.
Presedintele a precizat ca nu se refera la presa in general, adaugand insa ca sunt "cativa ziaristi care au pasiunea de a influenta prin campanii de presa sau cativa oameni interesati care, dispunand de mijloace de presa, isi servesc interesul creand campanii in acest sens". Presedintele a oferit cazul ALRO ca exemplu in care a simtit pe propria piele acest tip de exercitare a presiunii presei: "Eu puneam rezolutie pe un memoriu care viza cu totul altceva, investitii de un miliard, abia in aprilie 2006. Dar pe presiune mediatica, pe joc, a rezultat ca o rezolutie pe un memoriu este biletel si mai afli ca un contract care era semnat cu sapte luni inainte se semnase in urma rezolutiei tale".

"Ori nu vrem, ori nu putem!"

Dotarea tehnica a procurorilor, inchirierea/cumpararea unor imobile pentru sedii si acoperirea necesarului de procurori sunt problemele stringente ale Ministerului Public, invocate si de procurorul general, si de presedintele Basescu. "Fara aceste trei conditii, nu putem da satisfactie justitiabilului si nici cetateanului care asteapta ca infractionalitatea sa fie pedepsita", a spus seful statului. "Avem o problema, ori nu vrem, ori nu putem!", a adaugat Basescu. "Stiu foarte bine ca sunt multi procurori care lucreaza in spatii improvizate", a afirmat Basescu, precizand ca dotarea ministerului trebuie sa devina o prioritate din acest an. El a adaugat ca, daca actualul buget nu este cel in masura sa creeze o astfel de perspectiva, la rectificarea bugetara trebuie sa se gaseasca resursele necesare dotarilor tehnice. "A lasa la nivelul intelegerilor pe plan local gasirea unor solutii pentru o camaruta este deja o impingere a institutiei intr-o negociere", a spus presedintele. El a atras atentia inca o data asupra raportului dezechilibrat intre procurori, care sunt 1.000, si numarul politistilor judiciari, care sunt 22.000.

Basescu avertizeaza despre mafia terenurilor

Sesizarile primite la Administratia Prezidentiala probeaza presiunile facute in domeniul terenurilor, a mai afirmat ieri presedintele Basescu. Seful statului a subliniat ca "presiunea legata de terenuri este uriasa si impinge la ilegalitati in foarte multe regiuni din tara". Basescu a afirmat ca in prezent este "cea mai mare atractivitate pentru fraude, pentru incalcarea legii, pentru transferurile de suprafete importante de teren in orase sau zone de mare interes".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă