15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii DNA au început URMĂRIREA PENALĂ împotriva fostei CONSILIERE la Educaţie, Melania...

Procurorii DNA au început URMĂRIREA PENALĂ împotriva fostei CONSILIERE la Educaţie, Melania Vergu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală împotriva fostei consiliere la Educaţie, Melania Vergu, şi a fiului acesteia, Ioan Teodor Vergu, în legătură cu fraudarea unui fond european în valoare de 760.000 de euro, relatează Mediafax.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Melania Vergu – fosta consilieră a ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, administrator şi asociat al SC EDU TIM Consultanţă Europeană SRL, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, ambele în formă continuată şi Ioan Teodor Vergu, director şi asociat al SC EDU TIM Consultanţă Europeană SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit DNA, în 8 octombrie 2010, învinuiţii Melania şi Ioan Teodor Vergu, în calitate de reprezentanţi ai SC EDU TIM Consultanţă Europeană SRL, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene acordate prin programul POSDRU, au prezentat la Autoritatea de management documente şi declaraţii inexacte în care au consemnat date nereale referitoare la condiţiile pe care le îndeplinea firma acestora în vederea accesării de fonduri pentru punerea în practică a proiectului “Practică să înveţi, învaţă să practici”. În această modalitate, SC EDU TIM Consultanţă Europeană SRL a obţinut pe nedrept suma totală de totală de 3.284.141,10 lei (aproximativ 760.000 de euro) provenită din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional.

De asemenea, în cursul anului 2011, învinuita Vergu Melania, cu ocazia derulării aceluiaşi proiect, a prezentat la AMPOSDRU mai multe cereri de rambursare la care a ataşat documente cu conţinut inexact pentru justificarea unor cheltuieli în baza cărora firma beneficiară a proiectului a încasat pe nedrept suma totală de 82.166 lei.

Învinuiţilor li s-au adus miercuri la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală.

În 18 noiembrie 2009, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Direcţia Generală Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane” (AMPOSDRU) a aprobat Cererea de Finanţare cu titlul “Practică să înveţi, învaţă să practici”, depusă de SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL. Beneficiarul cerererii de finanţare este SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, reprezentată legal, în calitate de director, de către fiul Melaniei Vergu, Ioan Teodor Vergu, a precizat ANI.

Contractul de finanţare a fost semnat pentru beneficiar de către administratorul societăţii, Melania Vergu. Prin cererea de finanţare, SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL se obliga “să pună la dispoziţia proiectului sediul societăţii comerciale din Bucureşti …”, aflat la acea dată pe Bulevardul Aviatorilor, în Sectorul 1 al Capitalei. Până la data de 14 martie 2011, în cadrul proiectului SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL s-au făcut două plăţi, în cuantum de 1.448.599,39 lei, la data de 4 martie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 5 februarie 2010, şi, respectiv, 3.186.799,91 lei, la data de 19 octombrie 2010, urmare a cererii de prefinanţare din 21 septembrie 2010.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat faptul că în 22 februarie 2010, după semnarea contractului de finanţare, la data de 18 noiembrie 2009, Melania Vergu, manager de proiect şi administrator al SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, a schimbat sediul social al firmei, din Bulevardul Aviatorilor, în baza unui contract de comodat. Activităţile manageriale şi administrative ale proiectului au fost efectuate la un imobil din strada Ion Câmpineanu, proprietatea Melaniei Vergu, în care aceasta îşi are şi domiciliul.

Totodată, ANI arată că, în cadrul proiectului au fost raportate şi decontate “cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene”, reprezentând plăţi în valoare totală de 486.872 de lei, din care 102.000 de lei pentru “amenajarea sediului”, 6.722 de lei pentru “proiectare-montare centrală termică”, 75.630 de lei pentru “achiziţie mobilier” şi 294.117 de lei pentru “achiziţie echipamente de calcul, aparatură video şi foto”.

Inspectorul de integritate a mai constatat că există indicii temeinice privind săvârşirea de către Melania Vergu a infracţiunii de conflict de interese, “constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.

În acest sens, ANI notează că, în 24 decembrie 2009, Melania Vergu a fost numită în funcţia de consilier personal în Cabinetul Ministrului Educaţiei, iar la data de 18 noiembrie 2009 AMPOSDRU a aprobat cererea de finanţare “Practică să înveţi, învaţă să practici”, pentru o finanţare nerambursabilă în valoare de 14.678.765,45 lei. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost încheiat în 27 ianuarie 2010, în perioada în care Melania Vergu era consilier personal în Cabinetul Ministrului Educaţiei.

“Activităţile prevăzute în proiect, conform cererii de finanţare, erau stabilite a se derula în unităţile de învăţământ din mediul rural şi urban din România, aspect care relevă conflictul de interese în ceea ce priveşte beneficiul patrimonial intervenit la data la care doamna Melania Vergu a fost numită în funcţia de Consilier Personal în cadrul Cabinetului Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dată la care aceasta deţinea în cadrul Proiectului atât calitatea de manager de proiect, cât şi pe cea de administrator al S.C. Edu Tim Consultanţă Europeană S.R.L”, precizează ANI în comunicatul citat.

În urma acestor constatări, ANI a dispus sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către Melania Vergu a infracţiunii contra intereselor financiare ale Comunităţii Europene şi a infracţiunii de conflict de interese.

Cele mai citite

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă