19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialProcesul de corupție al fostului şef CJ Cluj Horea Uioreanu a început...

Procesul de corupție al fostului şef CJ Cluj Horea Uioreanu a început luni

Procesul de corupție în care unul dintre inculpaţi este fostul şef al Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu, arestat la domiciliu, a început, luni, la Tribunalul Cluj, după nouă luni de la trimiterea dosarului în judecată, conform Mediafax.

La primul termen al procesului în care sunt judecați pentru fapte de corupție fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu și consilierul județean din partea PNL, Ioan Petran, patru dintre cei cinci inculpați s-au prevalat de dreptul la tăcere în fața instanței. Astfel, Gabriel Davidescu a fost singurul care a dat declarații în fața judecătorului.

Citește și: Mihail Vlasov, urmărit penal într-un dosar nou

Primul termen al procesului a decurs “în condiții normale”, iar la următorul termen stabilit pentru 18 martie va fi audiat principalul martor în acest dosar, Răzvan Pop, cel care a făcut denunțurile la DNA, fostul consilier personal al lui Horea Uioreanu, potrivit avocatului lui Horea Uioreanu, Tiberiu Ban.

"Este vorba despre primul termen de judecată în care li s-au pus în vedere inculpaților drepturile procesuale, drept urmare s-au prevalat la dreptul la tăcere, mai puțin unul dintre inculpați care a dat declarație (Gabriel Davidescu – n.r.). Potrivit procedurii, avem dreptul de a cere reaudierea martorilor audiați în cursul urmăririi penale pentru a le pune întrebări în contradictoriu, cu atât mai mult cu cât majoritatea au fost audiați în perioada în care încă era în vigoare vechiul Cod de Procedură Penală. Răzvan Pop a și fost citat pentru termenul viitor, în 18 martie va f audiat, este unul dintre martorii principali ai cauzei și desigur va fi audiat în măsura în care vom avea posibilitatea să îi adresăm anumite întrebări”, a declarat Tiberiu Ban.

Și avocații celorlalți inculpați au solicitat audierea martorilor care au dat deja declarații în fața procurorilor DNA, dar și a altor martori, care urmează să depună mărturii eșalonat.

“Am solicitat audierea lui Răvan Pop (denunțătorul în dosar – n.r.) ca martor, deoarece este acel Alfa și Omega al celui mai mare dosar de corupție de anul trecut din Cluj. Urmează ca la termenul viitor să propunem martorii pe care noi solicităm să fie audiați, e vorba de martorii despre care noi apreciem că ar veni să confirme sau să infirme teze existente în probatoriu. Vom încerca să fie persoane care să nu fie suspicionate de legături subiective cu compania (Napoca Construcții, firma unde Ioan Bene a fost administrator – n.r.) ca să nu se spună că ar fi părtinitori. Sunt persoane terțe care într-un mod sau altul au interacționat cu Consiliul Județean în perioada derulării contractelor cu aeroportul”, a declarat la ieșirea din sala de judecată Mihai Neamțu, avocatul omului de afaceri Ioan Bene.

În fața judecătorilor, omul de afaceri Gabriel Davidescu, inculpat în dosarul de corupție, a vorbit despre acuzațiile de dare de mită pe care i le aduc procurorii DNA și a declarat că pe Horea Uioreanu l-a cunoscut în primăvara anului 2013, în cadrul unei întâlniri la Consiliul Județean, pe tema unor lucrări executate în zona Aeroportului Cluj de firma pe care o reprezenta, întâlnirea de la CJ Cluj fiind intermediată de consilierul județean Ioan Petran, inculpat în același dosar. Despre acesta, Davidescu a spus că îl cunoaşte de foarte multă vreme și îi leagă o relație de prietenie.

Citește și: UPDATE. Mihail Vlasov, audiat la DNA: Mă așteptam să fiu condamnat la moarte

Davidescu a afirmat că Petran i-a cerut suma de 10.000 de euro pentru că avea nevoie de bani din cauza unor cheltuieli mari pe care le avea, bani pe care i-a dat “în baza relației de amiciție”.

În 23 iunie 2014, Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În același dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în arest preventiv, pentru dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi spălare de bani.

Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost şi el trimis în judecată în arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată și omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, iar ulterior Tribunalul Cluj le-a prelungit arestul preventiv. În luna august, Tribunalul Cluj a respins cererea lui Horea Uioreanu, care invoca motive medicale, de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu, însă în noiembrie Curtea de Apel Cluj a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu.

Cele mai citite

Ciucă, despre salariul minim: S-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că 300 de lei să rămână sumă...

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că decizia pentru mărirea salariului minim este luată, adăugând că este nevoie de sprijinirea mediului de afaceri. Nicolae Ciucă...

Cum condamnă ministerul lui Radu Oprea România la pierderi financiare. Falimentul LIDO, o societate deținută de statul român. Corupție la nivel Înalt?

Înalți demnitari, personaje controversate din Servicii și oameni din justiție se numără printre persoanele care luptă pentru falimentarea Lido SA, o companie în care...

Toni Greblă, AEP: Aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, tipărite şi distribuite pentru alegerile din 9 iunie

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat marţi că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile din...
Ultima oră
Pe aceeași temă