3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăSpecialPrivatizarea frauduloasa a IPRS, caz-scoala de coruptie

Privatizarea frauduloasa a IPRS, caz-scoala de coruptie

Privatizarea SC IPRS Baneasa SA s-a facut sub auspiciile coruptiei. Firma siriana Ogharit Trading, controlata si reprezentata de Omar Hayssam, a castigat privatizarea IPRS prin prezentarea de documente traduse in fals. Hayssam s-a folosit de falsuri pentru a trece de principalele obstacole legale: a falsificat atat obiectul de activitate, cat si vechimea firmei. Functionarii APAPS au stiut ca firma este „necorespunzatoare”, dar au ascuns cu buna stiinta acest lucru, ba au mai si intocmit rapoarte de audit in care si-au schimbat opiniile de la o zi la alta (de la "firma siriana nu este cunoscuta” la "firma siriana e investitor strategic”). Alaturi de ei au intrat in hora notari publici, care au legalizat documente in copii in loc de originale si traducatori autorizati. Puterea si relatiile lui Hayssam au facut ca dosarul sa fie plimbat de la un Parchet la altul pana cand au iesit cu totii basma curata (au primit toti, inclusiv Hayssam, neinceperea urmaririi penale pentru infractiuni asociate celor de coruptie), iar IPRS (10 hectare de teren in Baneasa) a incaput pe mana lui Omar. Abia la 30 ianuarie 2006, "in plin arest” al lui Omar Hayssam, au avut procurorii curajul sa infirme ordonanta din septembrie 2004 si sa reia urmarirea penala impotriva functionarilor corupti.

Hayssam a venit cu documente masluite

La data de 5 martie 2003, in prezenta lui Omar Hayssam, comisia de privatizare numita de APAPS a desigilat plicurile care contineau documentele de precalificare (care certifica faptul ca firma are dreptul sa participe la privatizarea IPRS Baneasa).
Prima conditie, cea ca obiectul de activitate principal al investitorului sirian sa fie in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a fost dovedita de Hayssam cu certificatul de inmatriculare al Ogharit Trading, emis de Registrul Comertului din Homs – Siria (n.r. – orasul natal al lui Omar Hayssam), tradus in limba romana si legalizat. Traducerea era una mincinoasa, obiectul de activitate fiind copiat dupa cel din hotararea de guvern: „Producerea si comercializarea componentelor electronice, a aparaturii electronice, a componentelor pentru calculatoare etc.”. Traducerea adevarata din limba araba a documentului a demonstrat falsul ordinar facut de firma lui Hayssam – „Obiectul de activitate: birou de import-export, import si comercializare de produse chimice, prelucrarea acestora, import (…) comercializare de produse electronice si comunicatii”.

A falsificat si vechimea!

Cat despre cealalta conditie restrictiva impusa de lege, cea ca firma Ogharit sa aiba cel putin cinci ani de experienta in domeniu, aceasta nu parea a fi o problema pentru Omar Hayssam, documentele depuse la APAPS aratand ca firma ar fi fost infiintata in 1996 (sapte ani vechime). Minciuna din nou! Un document emis de Ministerul Afacerilor Externe, de care functionarii "inalti” ai APAPS aveau cunostinta, demonstreaza ca Hayssam ar fi facut un fals si cu data de infiintare: „Din datele obtinute de ambasada (n.r. – Ambasada Romaniei in Siria) de la Camera de Comert si Industrie din Homs, rezulta ca firma Ogharit Trading a fost infiintata in anul 2001 (n.r. – doi ani vechime), proprietari fiind cetatenii sirieni Zahrah Tlas Farzat (de sex femeiesc) si Ghandi Khattab (de sex barbatesc. (…) Potrivit datelor cunoscute de misiunea noastra diplomatica, doamna Zahrah Tlas Farzat este mama omului de afaceri Hayssam Omar. (…) Este o femeie simpla, care nu lasa impresia ca ar avea aptitudini de om de afaceri”. Cu alte cuvinte, Hayssam a masluit documente pentru „a pasa” ambele criterii stabilite de guvern pentru privatizarea IPRS Baneasa – obiect de activitate specializat si cinci ani de experienta in domeniu.

Functionarii APAPS, anchetati pentru coruptie

Reprezentantii companiei olandeze ELMEFA, eliminata de la privatizarea IPRS, au acuzat in repetate randuri coruptia in cazul acestei privatizari, mai ales in randul functionarilor de la APAPS, dar si „neputinta” organelor de ancheta. „Din investigatiile facute de PNA s-a descoperit ca la dosarul de privatizare exista adresa nr. S/SGS/ 63/07.05.2003, prin care Directia Protectie, Date, Arhive din cadrul APAPS a incunostiintat Directia de Privatizare din cadrul aceleiasi institutii, (…) ca firma Ogharit Trading nu este cunoscuta in Siria si ca adresa este fictiva. S-a mai descoperit ca respectiva adresa fusese trimisa comisiei de privatizare de catre directoarea Directiei de Privatizare din cadrul APAPS – doamna Lucia Dumitru, cu mentiunea de a fi tinuta secret si a nu i se da curs. Acest fapt dovedeste cu prisosinta ca numai ca urmare a unor acte certe de coruptie functionarii APAPS au trecut cu vederea informatia furnizata de o directie specializata si au vandut SC Baneasa SA unei firme-fantoma pentru un pret derizoriu”, se arata in memoriul depus de firma olandeza la Ministerul Justitiei si Presedintia Romaniei. Adica functionarii de la Directia APAPS au stiut adevarul despre Ogharit, l-au instiintat pe directorul Directiei de Privatizare, acesta „s-a acoperit” trimitand adresa la comisia de privatizare, dar cu conditia sa o tina secreta. Comisia a fost disciplinata si si-a indeplinit misiunea, netezindu-i drumul lui Hayssam pentru a cumpara pe nimic si ilegal IPRS Baneasa.

Procurorii au plimbat dosarul pana s-a racit

Sinuozitatea „traseului” pe care l-a avut dosarul IPRS vorbeste de la sine: la PNA, care a dat neinceperea urmaririi penale (9 septembrie 2004), trimitand dosarul la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aici dosarul a primit un alt numar si dupa un timp a fost trimis la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Aici i s-a dat alt numar, dupa un timp fiind trimis spre rezolvare la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1. De aici a ajuns la Politia Sector 1, de unde a ajuns inapoi la judecatorie.

Olandezii au fost amenintati cu relatiile

Hayssam nu s-a sfiit niciodata sa declame relatiile sale „apropiate”, chiar prietenia cu oameni care tineau in mana fraiele puterii, amenintandu-i cu asta pe contracandidatii olandezi la privatizarea IPRS: „Din prima zi de negociere, Omar Hayssam a tinut sa ne anunte ca nu avem nici o sansa ca oferta noastra sa fie declarata castigatoare deoarece el este membru PSD si apropiat al lui Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. Acesta ne-a povestit ca il insoteste pe Ion Iliescu in mai toate delegatiile oficiale (n.r. – in strainatate) si ca prin intermediul relatiilor pe care si le-a facut de-a lungul timpului va determina conducerea APAPS, prin prietenul sau Popa Stan, secretar de stat la Privatizare, sa prefere firma siriana indiferent de oferta noastra”.

Cele mai citite

Un bărbat din Arad, amendă pentru injurii aduse pe Facebook

Un bărbat din Arad a primit o amendă marți de 1.000 de lei de la jandarmi pentru injurii aduse pe rețeaua de socializare Facebook,...

Ziua Constituției nepromulgate: circul și falsul Republicii

A fost circ la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, de Ziua Constituției, ținută cu ocazia aniversării a 30 de ani de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă