16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialPrintre cursanţi se numără liceeni şi studenţi, care vor să studieze în...

Printre cursanţi se numără liceeni şi studenţi, care vor să studieze în China, dar şi oameni de afaceri.

Cei care doresc să cunoască limba şi cultura chineză au prilejul de a face acest lucru şi la Con­stanţa. Clasa Confucius şi-a deschis porţile, în cadrul Uni­ver­sităţii Ovidius, în urmă cu un an, iar cei 60 de cursanţi sunt mai mult decât interesaţi de a se apropia de cultura unui popor cu o civilizaţie de cinci ori milenară. Principalul scop este învă­ţarea limbii chineze.

Nu este o limbă uşoară, însă determi­narea cursanţilor este mare. „Avem elevi de liceu, studenţi. Unii cursanţi lucrează la firme din port şi au tangenţă cu oameni de afaceri chinezi, deci sunt interesaţi. Alţii au familia în China şi doresc să-şi îmbo­găţească cunoştinţele de limbă chineză. De asemenea, avem tineri care doresc să studieze în China după ce termină liceul şi au fost foarte bucuroşi când au aflat că s-a deschis şi aici curs de limba chineză”, ne-a spus directorul Clasei Confucius, prof.univ. dr. Iolanda Ţighiliu.

Limba chineză se predă prin engleză, deoarece cel care le predă este un profesor chinez. Elevii primesc manuale şi sunt evaluaţi periodic, iar atunci când se ajunge la un nivel avansat de cunoştinţe testul se corectează în China. De acolo, cursan­ţii primesc la finalul studiilor certificatul de compe­tenţă, valabil pe tot globul.

Biblioteca de lângă Clasa Confucius cuprinde un fond impresionant de carte, iar în curând va sosi, tot din China, aparatură electronică necesară lecţiilor. Anul trecut şase cursanţi constănţeni au ajuns în China, la studiu, în cadrul la Şcolii de Vară. Taxa semestrială pentru cursuri este de 120 lei în cazul începătorilor şi 90 de lei pentru avansaţi. Taxa de înscriere este 35 de lei. 

Program susţinut de stat

Din 2005, Republica Populară Chineză a decis să înfiinţeze Clase şi Institute Confucius în întreaga lume. În lume există 250 de Institute culturale şi 350 de Clase Confucius. În România, sunt deschise Institute Confucius la Sibiu, Cluj şi Braşov.

Cele mai citite

Prognoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în perioada 27 mai - 9...

Ciolacu: Cu salariul minim e o decizie luată pe data de 15 decembrie în coaliţie, de noi toţi

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că toate deciziile referitoare la salariul minim au fost luate în coaliţia de guvernare, iar cheltuielile bugetare nu...

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut, în aprilie, cu 0,9%

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde de lei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă