11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPrin ochii lor

Prin ochii lor

Partidele si euroalegerile
Partidele politice din Romania sunt preocupate de alegerile pentru Parlamentul European, scriu Athens News Agency si Macedonian Press Agency, subliniind ca premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, a avut o runda de consultari cu liderii partidelor parlamentare pe aceasta tema. PNL sustine desfasurarea alegerilor potrivit programului, la 13 mai, dar membri ai conducerii si-au exprimat nelinistea fata de eventualitatea unor evolutii politice extraordinare cum ar fi posibilul referendum pentru adoptarea sistemului electoral uninominal, dar si pentru declinarea acuzatiilor impotriva presedintelui Basescu. Liderul PD, Emil Boc, a subliniat ca amanarea alegerilor europene  va afecta seriozitatea si credibilitatea Romaniei in cadrul UE. Mircea Geoana, liderul PSD -, opozitie – sustine amanarea alegerilor pana in toamna. Intre timp, presedintele Basescu i-a trimis o scrisoare premierului, in care ii cere sa nu amane alegerile.

In asteptarea subventiilor
Pentru Romania, statutul de membru UE, desi va aduce extinderea Politicii Agricole Comune, va produce si schimbari neplacute pentru o parte uriasa a populatiei, care se bazeaza pe agricultura. Modernizarea, consolidarea si intensificarea competitiei vor scoate din joc sute de mii de lucratori agricoli si mici producatori, lasand probleme sociale in urma progresului economic, scrie "Financial Times".
Raman intrebari privind momentul in care se va incepe acordarea subventiilor. Ministrul Agriculturii a declarat ca platile vor fi distribuite in octombrie si noiembrie, dar recent a lasat sa se inteleaga faptul ca platile nu vor fi definitivate pana in ianuarie anul viitor. El a adaugat ca guvernul va reorienta lucratorii agricoli spre alte sectoare, precum cel al constructiilor, oferind instructajul pentru recalificare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă