9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPrimul zbor al capsulei americane Orion cu oameni la bord ar putea...

Primul zbor al capsulei americane Orion cu oameni la bord ar putea fi amânat

Primul zbor cu echipaj uman la bord al viitoarei capsule spaţiale americane, Orion, va fi cel mai probabil amânat cu doi ani, din cauza unor întârzieri în etapa de dezvoltare şi a unor îngrijorări de natură bugetară, informează Mediafax.

Anunțul a fost făcut miercuri, de oficiali de la NASA, citaţi de Reuters.

Noua capsulă spaţială americană, alături de lansatorul ei greu au costat mai multe miliarde de dolari şi reprezintă partea cea mai costisitoare din programul american pe termen lung ce vizează explorarea spaţială cu echipaje umane, al cărui următor obiectiv este acela de a plasa cu succes un echipaj uman pe planeta Marte, la jumătatea anilor 2030.

NASA planificase iniţial să efectueze primul zbor spaţial al capsulei Orion cu echipaj uman la bord în august 2021. Dar, în conferinţa de presă de miercuri, Robert Lightfoot, administrator-asociat la NASA, a dezvăluit jurnaliştilor prezenţi la eveniment că agenţia americană nu crede că mai poate să respecte acea dată de lansare.

Din cauza unor dificultăţi tehnice, financiare şi manageriale cu care capsula Orion s-a confruntat în etapa de dezvoltare, cea mai probabilă dată de lansare va fi aprilie 2023.

NASA intenţionează să aloce alte 6,77 miliarde de dolari între octombrie 2015 şi aprilie 2023 pentru două capsule Orion, aflate în prezent în etapa de dezvoltare, în uzinele companiei Lockheed Martin Corp.

Agenţia spaţială americană a cheltuit deja 4,7 miliarde de dolari pentru etapele de proiectare şi dezvoltare ale capsulei Orion, a precizat Robert Lightfoot.

El a mai spus că o capsulă Orion va fi lansată, aşa cum era prevăzut, fără echipaj uman, în decembrie 2018, cu ajutorul lansatorului Space Launch System (SLS) – a cărui dezvoltare a costat alte 7 miliarde de dolari.

NASA doreşte să testeze capsula Orion pe orbita lunară, apoi să o folosească pentru o misiune ce vizează o “întâlnire spaţială” cu o rocă desprinsă cu ajutorul unui robot de pe suprafaţa unui asteroid, pe care caspula americană o va plasa apoi pe o orbită distantă în jurul Lunii.

NASA a anunţat, anul trecut, o amânare de un an în ceea ce priveşte zborul de debut al lansatorului SLS, programat iniţial pentru noiembrie 2017.

Deocamdată, agenţia americană nu a comunicat costurile estimative pentru nicio altă misiune şi nici alte costuri de producţie în afara acelora care sunt asociate cu primul zbor, de testare, al capsulei Orion.

NASA a cheltuit aproximativ 9 miliarde de dolari între 2005 şi 2010 în precedentul program de explorare a spaţiului cu echipaje umane, care se numea Constellation. În această sumă este inclus şi bugetul de 5,8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei versiuni originale a capsulei Orion.

Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă