15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimul român condamnat pe viață pentru terorism a fost eliberat după 21...

Primul român condamnat pe viață pentru terorism a fost eliberat după 21 de ani. Mai are un rest de pedeapsă de …99 de ani!

În 2 mai 1996, avea să se producă un eveniment ce a semănat teroare în toată România. Laurențiu Gabriel Cotea, pe atunci de 21 de ani, de loc din Focșani, era soldat în termen la UM 01713 din București, când a dezertat din post, înarmat fiind, iar mai apoi a ucis doi polițiști care se aflau în timpul serviciului.

Ucigaş cu sânge rece

Soldatul Cotea a fugit din unitate cu un pistol mitraliera de tip AKM, cu 60 de cartușe. Cu toate ca mai avea doar o lună de armata aflase ca a fost părăsit de iubită, iar acest fapt l-a determinat să se răzbune.

Dezertorul s-a întâlnit în zona Văcărești cu doi polițiști care patrulau, a scos mitraliera și i-a împușcat mortal, după care le-a luat armele din dotare.

Au fost mobilizați peste 3.000 de polițiști pentru prinderea acestuia. Din păcate, la scurt timp a mai fost împușcat un alt polițist. Nu de către soldatul dezertor, ci de către un coleg, care-l confundase cu criminalul fugar.  După 36 de ore de căutări,  Laurențiu Cotea a fost prins în pădurea Periș, unde se ascundea. În momentul capturării sale, soldatul s-a împușcat în piept, însă rănile au fost minore. A fost judecat şi condamnat la închisoare pe viață de către Tribunalul Militar București. Recent, a fost eliberat, după 21 de ani de detenție, având un rest de detenție de  ….99 de ani.

Prima decizie, în februarie

Decizia de eliberare condiționată a lui Cotea a venit în primă instanță în februarie anul acesta de la Judecătoria Focșani, la propunerea făcută de către Penitenciarul Focșani. "Admite ca întemeiata propunerea de liberare condiționata, formulată de Penitenciarul Focșani privind petentul condamnat COTEA LAURENTIU GABRIEL, Dispune liberarea condiționata a condamnatului din executarea restului din pedeapsa de 99 ani închisoare aplicată prin sentința penala nr.49/2014 a Tribunalului Vrancea. (…) atrage atenția condamnatului asupra consecințelor nerespectării condițiilor liberării condiționate, pentru pedeapsa rămasă neexecutată. (…) Cu drept de contestație, in termen de 3 zile de la comunicare pentru procuror si condamnat. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 13 februarie 2017", este decizia Judecătoriei Focșani.

În urmă cu 24 de ore sentința de la judecătorie a fost confirmată de către o Hotărâre a Tribunalului vrancean, care este definitivă și executorie.

Cele mai citite

Ministrul de externe thailandez demisionează neașteptat

Ministrul de externe thailandez Parnpree Bahiddha-Nukara a demisionat, a anunțat duminică guvernul, după ce a fost înlăturat din funcția de vicepremier în cadrul unei...

Oțelul, victorie la limită împotriva lui FC Hermannstadt

Oţelul Galaţi s-a impus în fața celor de la FC Hermannstadt cu scorul de 1-0, pe teren propriu, în etapa a șaptea a play-out-ului...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă