23.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPrimul graffiti legal din Bucuresti

Primul graffiti legal din Bucuresti

• 350 de spray-uri Molotow cu viata
indelungata pentru peretele de 25×7 metri

• Graffiti-urile au fost facute de unii
dintre cei mai cunoscuti grafferi din tara

• Proiectul ar putea fi schimbat
in intregime la "Art Delivery 2007"

pe strada pictor arthur verona, care leaga bulevardul Magheru de Gradina Icoanei, intre ambasadele si restaurantele din aceasta zona selecta a orasului, un calcan dublu, urat si golas ofensa pana nu demult privirea trecatorilor. Calcanul este acel perete drept al unei case, de regula lipit de alta cladire, care nu are ferestre si care de multe ori nu este nici varuit. Casa respectiva de pe Arthur Verona s-a trezit, dupa ce strada a fost mutata, cu fatada si intrarea spre curtea interioara si doua calcane la strada.
Peretele era remarcat in zona mai ales datorita unui panou publicitar al agentiei Cohn&Jansen, unic in Bucuresti pentru ca nu face reclama la nimic, ci doar lanseaza mesaje gen "Make love, not shopping" sau "Sex, drugs&manele".
Anul trecut insa calcanul a fost acoperit complet cu graffiti de cativa dintre cei mai cunoscuti grafferi din tara. Este primul perete acoperit legal cu graffiti, ocazie cu care primarul Videanu a ajuns sa se pozeze cu unul din grafferii cei mai vanati de Politia Capitalei. Operatiunea a fost integrata proiectului "Art Delivery", organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania si de libraria Carturesti, care a inchis strada pentru trei zile de happening-uri stradale. Evenimentul care a luat in stapanire strada Verona a inclus proiectii de filme, expozitii stradale, vizitarea cladirilor din zona, muzica, ateliere artistice, si luarea in stapanire a strazii cu scaune si banci.

Desene imprastiate pe birou

Cristi Neagoe de la Carturesti ne-a spus povestea calcanului cu graffiti de pe Arthur Verona: "Desenul reprezinta un birou pe care sunt imprastiate mai multe hartii. Ideea initiala era ca fiecare desen sa fie facut in alt stil, unul ca o pictura clasica facuta cu spray-ul, altul – un graffiti obisnuit cu litere, un altul – o schita arhitecturala etc."
Operatiunea a durat cinci zile, a consumat 350 de spray-uri Molotow cu viata lunga, iar pe peretele de 25×7 metri s-au produs SERM, ERPS, Color, Sinboy, Wash, Suflo, Home, Broke, Ofook, Omulan, Deliric. O firma de constructii a contribuit cu schela, mana de lucru si vopseaua pentru background, care apoi a fost dat cu spray-ul ca sa imite textura lemnului de birou.
"Eu nu sunt chiar asa de multumit de cum a iesit. E cam prea colorat. Baietii n-au dat chiar tot ce puteau, multi au tinut doar sa-si faca numele, desi vorbiseram ca o sa cream ceva care sa faca accesibil graffiti-ul si celor care nu se obosesc sa desluseasca literele sau celor pe care nu-i intereseaza.
SERM, de exemplu, nu si-a dat masura, el a facut lucruri supertari in Dresda, a pictat peretii unei centrale sa arate ca si cum ar fi transparenta", spune Cristi Neagoe. Pe langa nume, SERM a pictat pe casa Biserica Anglicana din capul strazii Artur Verona, careia a uitat insa sa-i puna crucea, motiv pentru ca o batrana sa ridice spranceana banuitor fata de tinerii grafferi.
Una din cele mai reusite contributii este cea a lui Suflo din Brasov, care a transformat fereastra taiata in calcan intr-o ascutitoare si a pictat omuletii de pe birou si creioanele cu care au facut desenele. Suflo si-a luat rolul in serios si desenele lui reprezentationale sunt 3D, cu umbre si tot tacamul, aducand peretele mai aproape de obiectivul initial, acela de a-i arata trecatorului ce se poate face cu spray-ul.
ERPS, unul din cei mai cunoscuti grafferi din Bucuresti, care a realizat visul pe care putini grafferi chiar si din afara tarii reusesc sa-l atinga, acela de a picta un metrou intreg, s-a iscalit si pe calcanul din strada Verona. A facut-o cu cap, pentru ca numele e scris in perspectiva si iti sare in fata cand vii pe strada spre casa. "Am zis sa fac ceva mai simplu, sa ies in evidenta, ca la noi asta e ideea. Imi place cum a iesit si a fost distractie, cu berici si alea-alea, data viitoare cand se mai face asa ceva, sper sa ma cheme si pe mine", spune ERPS.

Calcanul va fi redesenat

Proiectul strada Arthur Verona va fi reeditat anul acesta in luna mai. Organizatorii doresc sa inchida din nou strada pentru un week-end si, daca vor reusi, chiar pentru fiecare week-end. Propunerea de plan urbanistic zonal facuta de Centrul de proiectare urbana si metropolitana al municipiului Bucuresti si care a ajutat cu obtinerea aprobarilor anul trecut, contine si un parau care sa treaca pe strada, un pasaj pietonal pe sub Magheru, mai multe lucruri.

Cele mai citite

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

FOTO. Un tânăr a murit și mai mulți copii au fost răniți, într-un accident între un autocar și un autoturism. Planul roșu, activat

Autorităţile din Vâlcea au activat, în această dimineaţă, Planul roşu după ce un autocar plin cu copii s-a izbit de un autoturism, răsturnându-se pe...

BECC Costinești cere anularea alegerilor

Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală (BECC) nr.29 Costineşti a stabilit, seara trecută, că este necesară anularea scrutinului electoral la alegerile pentru administraţia publică locală...
Ultima oră
Pe aceeași temă