19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPrimul experiment de telepatie, reuşit între doi oameni

Primul experiment de telepatie, reuşit între doi oameni

Cercetătorii britanici susțin că un mesaj mintal simplu a fost transmis pentru prima dată între două persoane aflate la distanţă de mii de kilometri, transmite Mediafax.

Una dintre persoanele implicate în experiment s-a aflat în India şi a purtat mai mulţi electrozi pe cap, prin intermediul cărora transmitea prin internet activitatea sa cerebrală, ca în cazul unei encefalograme, în timp ce se gândea la mesaje simple precum "bună ziua" şi "salut". Un computer a convertit impulsurile electrice de la electrozi în cod binar, un şir de 1 şi 0, limbajul calculatoarelor, după care trimitea informaţia către un alt computer, din Franţa, care, la rândul său, transmitea datele către creierul unei persoane, sub forma de flash-uri luminoase.

Cea de-a doua persoană nu putea nici să audă, nici să vadă cuvintele, dar era capabil să descifreze semnalele luminoase pentru a înţelege mesajul. Ceea ce ar însemna până la urmă transmiterea unui mesaj prin telepatie, spun cercetătorii.

"Am vrut să vedem dacă este posibilă comunicarea directă între două persoane, citind activitatea cerebrală a primei persoane şi apoi transmiţând-o unei a doua persoane şi asta pe o distanţă mare, prin intermediul sistemelor de comunicaţii existente, cum este internetul", a explicat Alvaro Pascual-Leone, profesor de neurologie la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Harvard, coautor al experimentului.

Echipa de cercetare a inclus oameni de ştiinţă de la universitatea din Barcelona şi de la firma spaniolă Starlab, dar şi specialişti ai companiei franţuzeşti Axilum Robotics, iar rezultatele au fost publicate pe 19 august în revista PLOS One.

Potrivit cercetătorilor, este vorba de un prim pas în explorarea altor mijloace de comunicare decât cele clasice.

"Credem că o conexiune directă şi continuă între computere şi creierul uman va fi posibilă într-un viitor nu foarte îndepărtat, permiţând transmiterea de mesaje de la un creier la altul într-un mod obişnuit şi creând noi posibilităţi la nivelul relaţiilor sociale", mai spun cercetătorii.

Printre utilizările potenţiale, oamenii de ştiinţă indică posibilitatea comunicării cu persoanele paralizate sau incapabile să vorbească în urma unui accident vascular cerebral.

Cercetătorii lucrează de peste un deceniu în domeniul comunicării telepatice.

Publicarea de articole în revistele ştiinţifice presupune declararea posibilelor conflicte de interese. Trei dintre autorii acestui studiu sunt angajaţi ai firmei de robotică şi neuroştiinţe Starlab din Barcelona, care a finanţat parţial cercetarea.

În 2013, cercetătorii în domeniul neurobiologiei de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite, au reuşit să transmită, printr-o formă de "telepatie", informaţii între doi şobolani.

Cele mai citite

3 genți de damă elegante, potrivite pentru ocazii speciale

În lumea modei, alegerea unei genți elegante pentru ocazii speciale poate fi esențială pentru a completa o ținută și a evidenția stilul și rafinamentul...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Greta Thunberg a fost amendată pentru că a blocat intrarea în Parlamentul suedez

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost amendată în Suedia, țara sa natală, pentru că nu a respectat ordinele poliției după ce a blocat...
Ultima oră
Pe aceeași temă