2.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialPrimele rezultate ale alegerilor prezidenţiale din Egipt

Primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale din Egipt

Primele rezultate ale scrutinului prezidenţial din Egipt conturează deja o victorie zdrobitoare pentru Abdel Fattah el-Sissi, fostul şef al armatei care i-a îndepărtat de la putere pe islamişti, informează Mediafax.

Alegerea lui Abdel Fattah el-Sissi, care l-a destituit şi încarcerat acum 11 luni pe islamistul Mohamed Morsi, primul preşedinte ales democratic în Egipt, nu poate fi pusă la îndoială.

Mareşalul, în prezent în retragere, se bucură de un adevărat cult al personalităţii din momentul în care Guvernul interimar pe care l-a instalat conduce o reprimare implacabilă şi sângeroasă a susţinătorilor lui Morsi, în special Fraţii Musulmani. Singurul său adversar a fost liderul de stânga Hamdeen Sabbahi, un contracandidat prea slab.

Participarea este singura necunoscută şi singura miză a acestui scrutin. În timpul campaniei, el-Sissi a spus că speră să obţină voturi de la cel puţin 45 de milioane de alegători, dintr-un total de 53 de milioane.

Or, marţi seara, Comisia Electorală, numită de Guvernul condus de facto de el-Sissi, a decis ca scrutinul prevăzut iniţial pentru două zile să fie prelungit cu 24 de ore, arătându-se îngrijorată de rata de participare de numai 37%. Comisia a luat această decizie invocând "căldura", care ar fi descurajat numeroşi alegători să se prezinte la urne, fapt ce a declanşat criticile şi ironiile organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. Acestea au evidenţiat dezinteresul opoziţiei faţă de vot şi au denunţat un scrutin "farsă".

După trei ore de la startul numărătorilor, televiziunea de stat Nile TV a anunţat 4.215.699 de voturi pentru el-Sissi (93,3%) şi 133.548 (2,95%) pentru Sabbahi, scorul acestuia din urmă fiind inferior numărului buletinelor nule (3,69%).

Cele mai citite

Vlad Pascu, șoferul drogat care a omorât doi tineri, va fi judecat doar pentru ucidere din culpă, nu pentru omor

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care a condus mașina sub influența drogurilor și care a accidentat mortal doi studenți, este trimis în judecată...

România intră complet în Schengen abia la finalul lui 2024, recunoaște premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, deși anunța acum două zile că România intră în Schengen, a revenit asupra acestei declarații și a recunoscut că momentul aderării...

Președintele Iohannis se întâlnește cu ambasadorii țărilor UE, înainte să plece la Consiliul European

Președintele Klaus Iohannis va avea, în după-amiaza de 11 decembrie 2023, o întâlnire cu ambasadorii acreditați în România ai țărilor membre UE. Conform programului anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă