14.4 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialPrimarul Mangaliei: „Nu vine nici un sirian să vă ia casa“

Primarul Mangaliei: „Nu vine nici un sirian să vă ia casa“

Primarul Mangaliei, Radu Cristian, a declarat, vineri, că tema refugiaților care ar trebui să ajungă, ipotetic, în sudul litoralului a fost interpretată greșit și tendențions de unii politicieni locali, care au exagerat și au dezinformat populația, din considerente pur electorale. Acesta a precizat că a primit o adresă de la autoritățile statului, prin care se solicita să identificăm un spațiu adecvat, ca măsură preventivă.

”Ca primar, era datoria mea să dau curs acestei cereri. Dar nu s-a spus, nici un moment, că ar fi vreun refugiat pe drum spre Mangalia. Vreau să liniștesc cetățenii orașului, că nu vine nici un sirian să le ia casa, așa cum, greșit, au afirmat unii aleși locali”, a explicat Radu Cristian. El a făcut apel către politicienii din Mangalia “să renunțe la intoxicări și la remarci negative la adresa musulmanilor”.

Primarul Mangaliei a subliniat că în orașul pe care îl administrează există o mare comunitate musulmană, iar conviețiurea inter-etnică este un exemplu pentru întreaga țară. Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat sâmbătă, la Galați, că dacă situația o impune este posibilă înființarea de noi tabere de corturi oriunde în țară.

„Noi în momentul de faţă avem şase centre unde pot merge migranţi. Aţi văzut că am făcut şi două tabere, în zona Timişoara. Acolo am luat măsurile imediat. Din datele şi informaţiile pe care le avem putem asigura securitatea naţională a României fără probleme în momentul de faţă şi luăm toate măsurile în dinamică atunci când situaţia va prespune acest lucru. Important este să gestionăm în momentul de faţă cu toate instituţiile de resort securitatea naţională a României. E posibil orice, oriunde în România, dacă situaţia o impune”, a declarat Oprea.

Guvernul este ferm doar în privința limitării numărului de migranți la capacitatea celor șase centre, deși este mai mult decât evident că la cererea Uniunii Europene va fi nevoie de preluarea unui flux suplimentar, pentru care statul nu este pregătit.

„Ştiţi foarte bine că în aprilie anul acesta România, în mod voluntar, a acceptat un număr de 1.785 de migranţi, atât este posibilitatea României în momentul de faţă să putem primi în condiţii şi proceduri legale. Am mers de două ori la Bruxelles, la JAI, cu un mandat dat de preşedintele României, dar şi de primul ministru – suntem solidari cu Europa; e normal să facem acest lucru. Primim cei 1.785 de migranţi; atât este capacitatea noastră. Nu am fost de acord şi nu am votat cotele obligatorii, au fost patru ţări care au votat împotriva acestor cote obligatorii şi mă refer la România, Slovacia, Cehia şi Ungaria; s-a abţinut Finlanda”, a spus Oprea.

Cele mai citite

Studiu: Doar o treime dintre români sunt fericiți la locul de muncă

Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă, aceştia menţionând că desfăşoară activităţi care îi împlinesc personal şi contribuie la...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...
Ultima oră
Pe aceeași temă