33.1 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialPrimăria din Lyon grăbeşte evacuarea unor romi care au ocupat ilegal un...

Primăria din Lyon grăbeşte evacuarea unor romi care au ocupat ilegal un imobil în oraş

Primăria centrală din Lyon a evacuat marţi, o clădire în care locuiau ilegal 50 de romi, în timp ce reprezentanţii autorităţii locale din arondismentul respectiv regretă decizia, susţinând că a fost luată fără consultare şi în grabă, potrivit Mediafax.

“Regret că astfel se anulează toată munca depusă pentru a le veni în ajutor”, a declarat reprezentantul Primăriei din arondismentul 9, care se ocupă de problemele sociale, Martine Desfours, la anunţul evacuării romilor de către Primăria centrală.

De două luni, romii din România ocupau această clădire de trei etaje, aflată în apropiere de gara din Vaise. La o lună de la venirea lor, autorităţile din arondismentul 9 au aflat de acest imobil unde trăiau fără apă şi fără electricitate 50 de romi, dintre care jumătate sunt copii.

Martine Desfours şi alţi doi aleşi locali au pus în mişcare nu numai un mecanism social – respectiv asigurarea locuinţelor în centrul comunal de acţiuni sociale, şcolarizarea copiilor şi furnizarea de carduri sociale pentru restaurante sociale, dar au cotizat pentru a le aduce paturi şi produse de curăţenie.

Aleşii locali şi serviciile sociale din oraş au intervenit ca un “colectiv de tineri” şi ca nişte asociaţii reunite în colectivele de romi care intervin în mod tradiţional în astfel de situaţii. O reuniune a tuturor acestor persoane a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, la primărie. Scopul era de a deosebi informaţiile despre situaţia romilor şi de a găsi soluţii pentru ca aceştia să poată ocupa în condiţii decente imobilul, până în luna martie.

Poliţiştii au făcut verificări repetate în cazul acestor romi, sesizând serviciile sociale că foloseau şeminee şi aragazuri improvizate, existând astfel riscul de incendiu.

“O plângere verbală a fost făcută pe 10 decembrie, apoi Primăria din arondismentul 9 a fost informată de necesitate de a lua o decizie”, a spus Martine Desfours.

Decizia a fost semnalată de către Primăria centrală pe 14 decembrie şi imediat a fost ordonată evacuarea oamenilor din acel imobil “considerându-se că este un mare pericol pentru populaţie”.

Concluzia asociaţiei este sarcastică şi vine din partea Gilbertei Fox: “Primarul din Lyon este în legătură cu prefectul pentru a ajuta la expulzarea romilor”.

Vineri, la ora 8.30, romii s-au întâlnit la Tribunalul din Lyon, citaţi de către proprietarul clădirii care solicita, de asemenea, expulzarea lor. Cei 50 de romi urmează să afle dacă instanţa le va acorda un răgaz înainte de a-i evacua.

Pentru romi însă, acest răspuns şi-a pierdut importanţa, deoarece în urma deciziei municipalităţii expulzarea lor poate avea loc în orice moment.

Cele mai citite

Nou raport privind testele PISA

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a lansat, astăzi, Volumul III pentru prezentarea rezultatelor PISA 2022 în ceea ce privește evaluarea abilităților de...

Ședință comună a guvernelor României și Bavariei, în Germania. Participă prim-miniștrii Marcel Ciolacu și Markus Söder

Premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, vor conduce ședința comună a celor două guverne, în ziua de 18 iunie...

Du-te – vino, în Consiliul de Administrație al TAROM

Anca Boagiu și Mihăiță Ursu au fost numiți din nou în Consiliul de Administrație (CA) al TAROM, după ce demisionaseră înainte de algeri, consiliul...
Ultima oră
Pe aceeași temă