12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPrimăria Capitalei are un buget de austeritate. Ce proiecte se vor finanța...

Primăria Capitalei are un buget de austeritate. Ce proiecte se vor finanța în anul 2016

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a calificat bugetul pentru 2016 destinat Bucureştiului ca fiind unul “de austeritate”, aprecierea fiind făcută, vineri seară, în cadrul unei dezbateri cu ONG-urile pe marginea proiectului de buget, informează Agerpres.

Conform prezentării făcute de Răzvan Sava, în 2016, în ce priveşte infrastructura, sunt prevăzute cheltuieli de investiţii în valoare de 148 de milioane de lei, dintre care 22 de milioane de lei pentru expertiza, proiectarea şi consolidarea unor imobile în baza OUG 20/1994 (24 de lucrări noi, patru lucrări în derulare). 

Peste 2,2 milioane lei se vor aloca pentru expertiza, proiectarea şi execuţia unor lucrări de consolidare a zece policlinici. 14 milioane lei ar urma să fie alocate pentru Sala Multifuncţională “Lia Manoliu”, iar 39 de milioane lei pentru Patinoarul Flamaropol. De asemenea, 23 de milioane de lei ar urma să revină modernizării şi reabilitării sediului vechi al PMB, 8 milioane de lei reabilitării sălii de spectacole de la Teatrul “Ion Creangă”, iar 3,5 milioane lei realizării unor blocuri de locuinţe sociale pe strada Ghermăneşti. 

În ce priveşte Direcţia Transporturi, sunt prevăzute: reabilitarea sistemului rutier şi liniilor de tramvai pe Şoseaua Pantelimon (118 milioane lei), modernizare infrastructură Piaţa Sudului (107 milioane lei), penetraţie Prelungirea Ghencea-Domneşti (30 milioane lei), penetraţie Ciurel-Autostrada Bucureşti-Piteşti (40 milioane lei), străpungerea Bd. N. Grigorescu – Splai Dudescu (peste 33 milioane lei). Vor fi reabilitate sistemul rutier şi liniile de tramvai pe Bd. Liviu Rebreanu (9 milioane lei), Bd. Aerogării (7 milioane lei), Şoseaua Iancului (10 milioane lei). Pentru pasajul subteran Piaţa Presei Libere vor fi alocaţi 6 milioane lei, pentru pasajul pietonal de la Piaţa Eroii Revoluţiei – 6 milioane lei, iar pentru supralărgirea str. Fabrica de Glucoză – 10 milioane de lei 

Pentru reparaţii curente ale străzilor sunt prevăzuţi 150 de milioane de lei. De asemenea, ar urma să fie alocate sume pentru: reabilitarea sistem rutier sector 5 (650.000 lei), reabilitare sistem rutier strada Teiuş (7,4 milioane lei), semnalizare verticală dinamică pe arterele municipiului Bucureşti (2,6 milioane lei), modernizare şi consolidare Pod Mihai Bravu (12 milioane lei). 

În cadrul direcţiei Utilităţi, sunt prevăzute investiţii de 255 de milioane de lei pentru staţia de epurare Glina, 58 de milioane de lei pentru realizarea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare, drumuri şi iluminat în cadrul ansamblului Henry Coandă şi 13 milioane de lei pentru execuţia bazinelor de retenţie în zona Bucureşti-Măgurele. 

Pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf sunt prevăzuţi 9,1 milioane lei, iar ARCUB ar urma să primească 31 de milioane de lei, dintre care 4,4 milioane pentru programul “Bucureşti, capitala Europeană a Culturii”. 

Principalele probleme ridicate de către ONG-uri în cursul dezbaterii au vizat: un program de sterilizare a câinilor, stadiul lucrărilor de lărgire a străzii Prelungirea Ghencea, prioritizarea investiţiilor, soluţii viabile pentru o infrastructură care să permită deplasarea cu bicicleta în Capitală, insuficienţa locuinţelor sociale, creşterea veniturilor PMB prin tarifarea corespunzătoare a publicităţii stradale. 

De asemenea, reprezentanţii unor ONG-uri au salutat faptul că bugetul a fost făcut public mai rapid decât în alţi ani, fiind afişat pe site pentru consultare. 

Pentru 2016, municipalitatea estimează venituri şi, totodată, cheltuieli de 4,139 miliarde lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă