17.7 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialPretul petrolului sprijina profiturile Petrom

Pretul petrolului sprijina profiturile Petrom

Sunt convins ca atentia multor analisti este focalizata acum pe evolutia pretului petrolului, care miercuri, 20 februarie, a depasit maximele istorice, trecand de 101 $/baril, in special ca urmare a deciziei Venezuelei (al patrulea furnizor ca marime) de a intrerupe furnizarea cu petrol catre SUA din cauza neintelegerilor cu compania americana Exxon Mobil, dar si a intentiei exprimate de OPEC de a reduce productia, in 5 martie 2008.

Dupa specialisti, pretul petrolului ar putea sa mai creasca cu atat mai mult cu cat cererea este mai mare decat productia. Chiar daca China este raspunzatoare pentru circa 40% din cresterea cererii, tot nu se explica logic o majorare a pretului petrolului de 830%, de la 12 $/baril in 1998 la 100,1 $/baril, in timp ce aceeasi tara, China, a avut cresteri medii economice de 9,5%, ceea ce inseamna 95% pentru aceeasi perioada. Goldman Sachs, cel mai important comerciant mondial pe derivate cu produse energetice, a prognozat inca din anul 2005 ca pretul la petrol va depasi 105 $/baril pana la sfarsitul anului 2008. Suntem deja in februarie la 100,1 si cred ca prognoza Goldman Sachs va fi depasita in acest an. Avand in vedere aceste aspecte, imi voi dirija atentia spre sectorul petrolier romanesc, cu atat mai mult cu cat Petrom isi va publica pe 26 februarie rezultatele preliminate. In acest sens, estimarile analistilor care urmaresc acest emitent fac referire la un profit net cuprins intre 540 si 677 mil. euro si o cifra de afaceri intre 3,7 si 3,75 mld. euro. Un rol important l-a avut cresterea volumului productiei, dar nu trebuie neglijata si influenta pozitiva a cresterii pretului la barilul de petrol de anul trecut, facand totusi abstractie de pierderile din rafinarie si marketing. In acelasi timp, daca si leul va fi slab fata de dolar, atunci ne putem astepta la cresterea profitului Petrom si datorita activitatii pe segmentul upstream.

Pe acest fond, marile companii de brokeraj din Romania estimeaza un potential de crestere al pretului SNP cu peste 40%, mai ales ca acesta a scazut in acest an cu 26%, de la 0,4970 la minimum 0,3670 lei.
Interesul investitorilor fata de actiunile SNP s-a resimtit semnificativ in piata in ultimele doua zile atat prin lichiditatea sporita, dar si prin variatia pretului de la o zi la alta (ex. 2,7% si 5,25%). Vom adauga la aceasta si indicatorii financiari la nivelul Q3/2007: 1,55 mld. lei profit net; 7,85% rentabilitate activ economic; 17,86% ROE; 0,0324 EPS pe 12 luni; 15,41 P/E (sau 12,36 azi la pretul de 0,4010 lei).

Incredere moderata in actiunea SNP
Evolutia actiunii SNP, asa cum este prezentata in graficul zilnic pentru aproape un an de zile, se incadreaza intr-un "evantai" cu trei linii FAN BEAR succesive (F1, F2, F3), indicand cateva unghiuri si oscilatii majore in regresie: mai line si inguste in anul 2007 si foarte abrupte si largi in prima luna a acestui an. Totodata, daca in primul interval F1-F2 s-a incercat si s-a reusit o singura data strapungerea liniei de separatie F2, marcand astfel o intrare in alta perioada de evolutie, atunci pentru intervalul F2-F3 au fost trei varfuri de top local care au semnalat incercarea de a strapunge limita exterioara F3, dar fara succes. Ceea ce a urmat este mai mult decat evident. Desigur ca, dupa o scadere in acest an de 26%, ne intrebam daca minirally-ul actual constituie si un breakout important pentru o schimbare de directie. Un prim semnal ni-l ofera gap-ul de 5,25%, care a depasit maximele minore anterioare, dar mai importanta a fost trecerea pretului deasupra mediei mobile de 20 zile (SMA20) aratand un potential de crestere. Estimez ca in conditiile cresterii lichiditatii actuale (actiunea SNP fiind in top), pretul isi va continua ascensiunea si va incerca sa strapunga primul prag de rezistenta mai serios de la 0,4200 lei. Depasirea acestuia si atingerea liniei mediei mobile de 50 zile (SMA50) va insemna pe un fond general pozitiv al bursei si o incercare de intarire a trendului secundar ce se va forma pe actualul rally.
O confirmare a cresterii actuale este oferita in primul rand de semnalul RSI, dar si de MACD, care a trecut deasupra liniei de semnal fiind la inceputul unui drum sinuos spre valori pozitive, ceea ce va marca intarirea tendintei de crestere. Atat timp cat valorile MACD sunt negative exista posibilitatea ca trendul sa faca un pullback, insa apreciez ca in conditiile actuale minimele recente nu vor mai fi testate o perioada buna de timp. In final, avem un minitrend fundamentat si pe masura asteptarilor investitorilor. Am observat confirmarea incercarii unui rebound si pe graficul saptamanal si lunar, iar modele grafice gen lumanare – Engulfing, respectiv Hammer bullish – m-au convins pentru o intrare treptata pe aceasta actiune. z

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă