30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Ungariei vine în vizită în România

Preşedintele Ungariei vine în vizită în România

Preşedintele Republicii Ungare, Pál Schmitt, efectuează o vizită oficială în România, în perioada 18-19 octombrie, la invitaţia lui Traian Băsescu, informează NewsIn.

Luni, la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri oficiale între cei doi şefi de stat, urmate de o declaraţie de presă comună.

Dialogul va fi axat pe dezvoltarea cooperării bilaterale, în contextul apartenenţei comune a României şi Republicii Ungare la structurile euro-atlantice.

Ţările NATO se pregătesc să aprobe, luna viitoare, la înâlnirea de la Lisabona, un nou concept strategic al Alianţei, precum şi un eventual scut antirachetă al NATO.

Fost preşedinte al Parlamentului ungar, Pal Schmitt, este una din figurile marcante ale partidului de dreapta Fidesz, aflat la guvernare. În vârstă de 68 de ani, fost sportiv de performanţă, el a fost ales în această funcţie de Parlament, la sfârşitul lunii iunie. Pentru asta, a trebuit să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European pe care o ocupa în acel moment. În locul său a fost ales europarlamentarul român Laszlo Tokes. 

Pal Schmitt se află pentru prima oară în vizită oficială în România în calitate de şef al statului.

Vizita sa vine în contextul în care Ungaria va prelua preşedinţia UE în prima jumătate a anului viitor, când România şi-a propus să intre în Schegen.

Săptămâna trecută, Ungaria şi România au inaugurat conducta Arad-Szeged, ce leagă reţeaua românească de gaze naturale de cea europeană, un proiect sprijinit de Comisia Europeană.

La acest eveniment au participat premierul român Emil Boc şi omologul său maghiar Viktor Orban, în prezenţa comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger. Atunci, premierul Viktor Orban a declarat că fără Ungaria şi România nu există stabilitate în Europa Centrală, considerându-le “ţări-cheie” în această regiune.

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gerasimov

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei și șeful său de stat major militar,...

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă