2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialPreşedintele CJ Harghita, verificat de DNA pentru fapte de corupţie

Preşedintele CJ Harghita, verificat de DNA pentru fapte de corupţie

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a declarat, joi, că este verificat de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru presupuse fapte de corupţie în urma unui denunţ făcut de „persoane răuvoitoare”, în legătură cu construcţia casei sale şi cu vânzarea supraevaluată a unui apartament, informează Mediafax.

În acelaşi denunţ, Borboly Csaba mai este acuzat că a vândut la un preţ mult mai mare un apartament pe care l-a deţinut în Miercurea Ciuc, pe strada Korosi Csoma Sandor, respectiv cu 50.000 de euro în loc de 20.000 de euro.

Borboly Csaba a precizat că acesta nu este primul denunţ „calomnios” şi că el face parte dintr-o lungă serie care durează de aproximativ un an.

„Acest denunţ se înscrie în seria de acţiuni din ultimele luni care sunt menite să denigreze persoana mea şi pe soţia mea, familia mea. Opinia mea este că în spatele acestor acţiuni stă transmiterea spitalelor la judeţe, probabil că au fost lezate nişte interese parţiale în această procedură. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc. Cred că am lezat interese economice participând activ la redresarea sistemului sanitar din judeţul Harghita. Este al doilea denunţ calomnios făcut de persoane răuvoitoare, poate este un bărbat, poate o femeie, poate un grup”, a declarat Borboly.

Preşedintele CJ Harghita a precizat că s-a prezentat, vinerea trecută, la DNA Mureş, „la solicitarea chestorilor”, cu un dosar cuprinzând toate documentele justificative referitoare la terenul pe care a fost construită casa de pe strada Denes Laszlo din Miercurea Ciuc, la împrumutul bancar contractat în acest scop, la vânzarea apartamentului deţinut în localitate, precum şi cu toate documentele care să ateste provenienţa sumelor cheltuite.

El a susţinut că proiectul casei sale a fost realizat în vara anului 2007, când încă nu era preşedinte de CJ, de către un fost coleg de şcoală, în vreme ce proiectarea clădirii spitalului a fost făcută în perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009.

Borboly a adăugat că locuinţa, cu o suprafaţă de 128 de metri pătraţi, a fost ridicată „la roşu” dintr-un împrumut bancar şi că a fost finalizată şi mobilată din ipoteca preluată de bancă şi din banii rezultaţi în urma vânzării apartamentului său de pe Strada Korosi Csoma Sandor.

În ceea ce priveşte apartamentul, mobilat, preşedintele CJ Harghita a spus că acesta a fost evaluat de bancă la suma de 54.500 de euro şi a fost vândut în condiţii legale, cu suma de 50.000 de euro, părinţilor soţiei, prin contract de vânzare-cumpărare, banii fiind primiţi prin virament bancar, punând la dispoziţia presei documentele aferente acestor acţiuni.

Borboly a afirmat că toate acţiunile care au ca scop denigrarea activităţilor sale „sunt puse la cale de firme căpuşe care, până când Spitalul Judeţean a aparţinut Ministerului Sănătăţii, au supt banul public prin contracte de milioane sau şi mai mari, necontrolate de nimeni şi care acum nu mai pot face acest lucru, pentru că noi cerem factură pentru fiecare leu cheltuit şi la licitaţii mergem pe preţul cel mai mic”.

„Le transmit pe această cale că nu vor avea succes. Şi nu doar pentru motivul că până acum orice acuzaţie s-a dovedit nefondată, ci pentru că vom face ordine la Spitalul Judeţean Harghita. Din acest spital vom face un centru care va avea în vedere interesele şi sănătatea pacienţilor. Spitalul este pentru pacienţi şi nu pentru a favoriza interese”, a spus Borboly, care este şi liderul UDMR Harghita.
La rândul său, soţia preşedintelui CJ Harghita, Borboly Melinda, a precizat că ea a fost cea care s-a ocupat în totalitate de ridicarea locuinţei de pe strada Denes Laszlo şi că are documente justificative „pentru fiecare cui folosit”.

Ea a spus că, dacă viaţa publică a soţului ei este „ca o carte deschisă”, a preferat ca viaţa privată să rămână în umbră, dar că de un an trăieşte un coşmar din cauza SMS-urilor pe care le primeşte şi în care i se pune în vedere să îşi determine soţul să pună capăt acţiunilor sale.

„Am primit SMS-uri anonime, să am grijă, să îl conving pe Csaba să pună capăt activităţilor sale, tot felul de ameninţări. Nu este uşor când avem doi copii mici, dar nu o să reuşească nimeni să ne dezbine, nu o să aibă sorţi de izbândă”, a spus Borboly Melinda.

Borboly Csaba a declarat, la finalul conferinţei de presă, că a cerut DNA să organizeze, la finalul verificărilor, o confruntare directă între el şi denunţător(i).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă