21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele Cehiei îi aduce un omagiu lui Vaclav Havel, un "simbol al...

Preşedintele Cehiei îi aduce un omagiu lui Vaclav Havel, un “simbol al statului ceh modern”

Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, i-a adus duminică un omagiu predecesorului său, Vaclav Havel, un “simbol al statului ceh modern”, decedat la vârsta de 75 de ani, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Vaclav Havel a devenit simbolul statului ceh modern”, a subliniat Klaus, într-o declaraţie difuzată în direct de televiziunea publică cehă.

Artizan al “Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, Vaclav Havel a decedat duminică dimineaţă la casa sa de la ţară.

Klaus a salutat “lupta curajoasă” a lui Vaclav Havel împotriva totalitarismului comunist.

“El a fost liderul Revoluţiei noastre de Catifea şi primul preşedinte al ţării noastre redevenite libere”, a declarat acesta.

Personalitatea, numele şi opera sa “au contribuit mult pentru ca Republica Cehă să devină parte integrantă a comunităţii ţărilor libere şi democratice”, a subliniat Klaus.

“El este cel care m-a invitat în noiembrie 1989 să mă alătur Forumului Civic”, mişcarea amplă a tuturor forţelor democratice condusă de Havel în perioada “Revoluţiei de Catifea”, a amintit Klaus, care a fost ministru de Finanţe în “Guvernul de uniune naţională” instalat la 10 decembrie 1989.

“Consider fructuoasă cooperarea noastră, precum şi polemicile noastre ocazionale din perioada când am ocupat funcţii înalte”, a adăugat Klaus, adesea considerat un rival politic al lui Havel.

Cunoscut pentru opiniile eurosceptice contrare celor ale predecesorului său, Klaus a fost prim-ministru în perioada 1993-1997, apoi preşedinte al Camerei Deputaţilor (1998-2002), înainte de a deveni preşedintele ţării în 2003.

 

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă