15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialPresa rusească: Ţiganii din România trăiesc ca-n Africa

Presa rusească: Ţiganii din România trăiesc ca-n Africa

Romii din Europa de Est, mai ales cei din România, trăiesc în condiţii similare celor mai sărace ţări din Africa. Este concluzia unui articol apărut în publicaţia rusă Kommersant care descrie pe larg situaţia minorităţii la nivel european, potrivit Realitatea.net.

 

Aderarea la Uniunea Europeană a statelor din Est a fost o poartă deschisă către Occident pentru milioane de romi. Din totalul de 10 milioane care trăiesc în UE, 2 milioane şi jumătate sunt în România.

Motivul pentru care aceştia şi-au părăsit ţările natale din est este destul de evident, scriu jurnaliştii ruşi. Doar 20% dintre romi au studii primare, aproape trei sferturi trăiesc sub limita sărăciei, iar media lor de viaţă este cu 15 ani mai mică decât cea din Europa.

În ceea ce priveşte destinaţiile etnicilor, pentru cei din România sunt Italia, Franţa, Spania şi Portugalia. Cei proveniţi din Cehia şi Slovacia aleg Marea Britanie, Finlanda şi Elveţia, constată Kommersant. Situaţia romilor a devenit o problemă europeană abia după ce Franţa a început expulzarea lor, săptămâna trecută.

Un summit pe tema imigraţiei va fi organizat în septembrie la cererea Parisului. Curios este că, deşi pe agendă se află şi situaţia minorităţii rome, printre membrii UE invitaţi la discuţii nu se numără nici România, nici Bulgaria, relatează EuObserver.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă