11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPremiul Nobel pentru Pace a fost înmânat pakistanezei Malala şi indianului Satyarthi

Premiul Nobel pentru Pace a fost înmânat pakistanezei Malala şi indianului Satyarthi

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai și indianul Kailash Satyarthi au primit, miercuri, Premiul Nobel pentru Pace, în cadrul unei ceremonii în Oslo, relatează Mediafax.

"O tânără şi un bărbat mai în vârstă, o pakistaneză şi un indian, o musulmană şi un hindus, amândoi (sunt) simboluri a ceea ce lumea are nevoie: mai multă unitate, fraternitate între naţiuni", a declarat preşedintele Comitetului Nobel Thorbjoern Jagland, după care le-a înmânat premiul, la Primăria oraşului Oslo.

Purtând amândoi haine tradiţionale, Malala Yousafzai şi Kailash Satyarthi au fost recompensaţi pentru lupta pe care o duc pentru drepturile copiilor, în special ale fetelor şi a dreptului la educaţie, şi, respectiv, pentru lupta împotriva muncii copiilor în fabrici şi ateliere, unde sunt reduşi la statutul de sclavi.

"Educaţia duce la democraţie şi la libertate", a spus preşedintele Comitetilui Nobel Thorbjoern Jagland.

Ceremonia de la Oslo a fost marcată şi de un incident, după ce un bărbat a apărut în faţa pakistanezei Malala şi a desfăcut un drapel, fiind ulterior evacuat de agenţii de securitate.

Potrivit ONU, aproximativ 58 de milioane de copii având vârsta pentru a merge la şcoală nu sunt şcolarizaţi, în timp ce Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a estimat la 168 de milioane numărul copiilor din întreaga lume forţaţi să muncească.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă