20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPremierul japonez promite un răspuns la "provocările" Chinei

Premierul japonez promite un răspuns la “provocările” Chinei

Premierul japonez Shinzo Abe a promis o consolidare a apărării Japoniei împotriva unor acţiuni, considerate provocatoare, din partea unor ţări vecine, în cursul unei vizite în regiunea Okinawa (sud), din care fac parte insulele aflate în centrul unui conflict cu China, potrivit Mediafax.

“Atmosfera în domeniul securităţii, în jurul ţării noastre, este tot mai tensionată”, a declarat premierul la Okinawa, în faţa a aproximativ 700 de militari, pe un aeroport japonez, la Naha, capitala principalei insule din prefectura Okinawa, potrivit unor imagini televizate.

“Provocările atât la adresa pământurilor, apelor şi spaţiului aerian ale ţării noastre, cât şi la adresa suveranităţii sale, continuă”, a adăugat el.

Premierul se referea astfel, în mod clar, la incursiunile unor nave chineze, iar într-un rând a unor avioane, în apele şi spaţiul aerian al Insulelor Senkaku, administrate de către Japonia, dar revendicate de către China sub numele de Diaoyu.

“Sunt hotărât să rămân în prima linie, în faţa voastră, a tuturora, şi să înfrunt această criză, pentru a apăra cu orice preţ viaţa membrilor populaţiei, dar şi bunurile, pământurile, spaţiul aerian şi apele teritoriale ale ţării noastre”, a insistat el.

Bucurându-se de o reputaţie de persoană “agresivă” în politica externă, Shinzo Abe a redevenit premier la 26 decembrie, după zece zile de la obţinerea unei victorii zdrobitoare a formaţiunii sale, Partidului Liberal-Democrat (PLD, conservator), în urma unui scrutin legislativ anticipat.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă