22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Franţei, voiaj pe banii lui Mubarak

Premierul Franţei, voiaj pe banii lui Mubarak

Ştirea că premierul Francois Fillon a fost în vacanţă în Egipt pe cheltuiala preşedintelui Mubarak are în Franţa efectul unei bombe. Este un nou scandal care vine după cel al „vacanţei tunisiene” a şefei diplomaţiei, ceea ce a determinat presa să scrie ironic că pentru a şti unde va izbucni o revoluţie este suficient să priveşti unde petrec vacanţele membrii guvernului.

Austerul premier francez, considerat o „Albă ca Zăpada” a dreptei, a recunoscut că a petrecut vacanţa dinaintea Anului Nou în Egipt la invitaţia regimului lui Hosni Mubarak, beneficiind de hotel, avion şi o ambarcaţiune pentru o călătorie pe Nil. Noul scandal riscă să ia amploarea unei afaceri de morală publică. Clasa politică este încă inflamată de vacanţa tunisiană a ministrului de Externe, Michele Alliot-Marie, care a folosit avionul privat al unui om de afaceri din anturajul fostului preşedinte Ben Ali.

„Meteorevoluţii”

După polemica iscată de vacanţa în Tunisia a şefei diplomaţiei franceze, în plină revoluţie populară contra regimului lui Ben Ali, care a şi căzut după câteva zile, a venit rândul premierului Francois Fillon să fie ţinta criticilor, după vacanţa sa egipteană urmată de revoltele dintr-un Egipt inflamat care acum îi arată uşa preşedintelui Mubarak. Dincolo de critici vehemente sunt aruncate săgeţi ironice şi glume. Vacanţele miniştrilor lui Sarkozy ar putea fi un barometru al revoltelor, dând „timpul probabil” al locului viitoarelor revolte pe glob.

Cele două afaceri în care sunt implicaţi actuali miniştrii au determinat opoziţia să critice „apropierea” guvernanţilor de lideri consideraţi „dictatori” şi să evidenţieze prăpastia dintre guvernanţi şi francezii de rând, chemaţi să strângă cureaua şi să muncească mai mult din cauza crizei.

Preşedintele Sarkozy, conştient că noua criză declanşată de vacanţa egipteană a premierului riscă să afecteze imaginea sa în sondaje, a trebuit să reacţioneze, sperând în calmarea tumultului. A cerut miniştrilor ca de acum „să privilegieze Franţa” pentru vacanţele lor şi invitaţiile în străinătate să fie supuse aprobării premierului.

De altfel, presa europeană evidenţia că vacanţele miniştrilor săi sunt „deranjante” pentru Sarkozy, care de acum ar trebui „să treacă de la o abordare ofensivă la una defensivă” şi să explice de ce Franţa, faţă de elanul revoluţionar care zguduie lumea arabă, „pare că a ratat trenul istoriei”.

Sarkozy, prins în turbulenţele avioanelor private

Însuşi preşedintele francez a fost subiectul unor vii polemici legate de misterul care a planat peste unele dintre vacanţele sale plătite de alţii. Să ne amintim de croaziera în Malta la bordul iahtului miliardarului Vincent Bollore (170.000 euro pe săptămână), oferit de omul de afaceri breton fără a uita jet-ul privat, a doua zi după alegerea în fruntea statului. Sau de vacanţele la Wolfeboro la proprietatea ex-preşedintelui Microsoft, închiriată cu 44.000 euro de două familii bogate, prietene cu cuplul Sarkozy. Scandal a provocat şi călătoria în Mexic, când cuplul prezidenţial a pe¬trecut două zile de vacanţă de lux în proprietatea bancherului miliardar Roberto Hernandez Ramirez, una din cele mai mari averi din Mexic, dar care este suspectat că participă la spălarea banilor proveniţi din droguri.

Cele mai citite

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...
Ultima oră
Pe aceeași temă