15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPremierul bulgar, înregistrat în timp ce bloca un control

Premierul bulgar, înregistrat în timp ce bloca un control

Săptămânalul bulgar Galeria a publicat o nouă înregistrare telefonică incomodă pentru guvernul de la Sofia. Premierul, Boiko Borisov, cere oprirea unui control al Fiscului la o fabrică de bere. Borisov afirmă că el nu este precum adversarul său, preşedintele Gheorghi Părvanov, şi că îşi respectă angajamentele de a proteja anumite afaceri.

„Mi-am luat un angajament să nu îl ating pe Misho Birata”, a afirmă Borisov, în înregistrare folosind porecla lui Mihail Mihov, proprietarul fabricii de bere Ledenika. „Nu sunt Părvanov (preşedintele – n.red.). Când i-am promis (lui Mihov – n.red.) că nu îl ating, înseamnă că nu îl ating. Sună-l pe ministru (de Finanţe, Simeon Djankov – n.red.) şi spune-i ce am spus şi apoi sună-l pe Misho”, spune Borisov în conversaţia telefonică pe care a avut-o în martie 2010 cu şeful serviciilor vamale din Bulgaria, Vanio Tanov. Intervenţia premierului ar fi avut loc chiar în timpul operaţiunii de control a agenţilor fiscali, Tonov afirmând în înregistrare că ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, i-a ordonat să lanseze controlul.

Tirul de înregistrări al Galeria

Săptămâna trecută, alte înregistrări, publicate tot de Galeria, au provocat un scandal de proporţii în lumea politică bulgărească. Conversaţiile – două între ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, şi directorul vămilor, Tanov, şi una între Tanov şi adjunctul lui Djankov, Vladislav Goranov.

În primele două, Djankov şi Tanov critică extrem de dur acţiunile ministrului de Interne, Ţvetan Ţvetanov, fără a-i menţiona numele. În cea de-a treia înregistrare, Tanov şi Goranov discută atât despre Ţvetanov, cât şi despre Djankov. Ministrul de Finanţe este văzut ca o persoană care a pierdut încrederea premierului bulgar, Boiko Borisov. În cadrul discuţiilor, şeful serviciilor vamale spune că oamenii săi se tem să efectueze controale, pentru că unele firme se bucură de înaltă protecţie, şi susţine că însuşi ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, ar face presiuni pentru a fi scutite de controale inopinate unele companii. Primul pachet de stenograme a fost urmat de un alt set dat publicităţii de formaţiunea conservatoare Ordine, Lege şi Justiţie (RZS). Liderul partidului, Iane Ianev, a prezentat stenogramele conversaţiilor între deputaţii GERB, Menda Stoianova şi Iskra Fidosova, şi acelaşi Tanov, din care reişea că acesta ar fi făcut angajări pe criterii clientelare. Dezvăluirea a suscitat o dezminţire din partea lui Borisov privind politica de personal de la Fisc şi Vămi. Privitor la prima înregistrare Borisov alesese să comenteze doar o parte din înregistrări – cea care trăda conflictul dintre ministrul de Interne, Ţvetanov, şi cel de Finanţe Djankov. Ingnorând afirmaţiile privind protecţia de care se bucurau anumite firme în faţa Fiscului, premierul, ţinut să declare doar că „miniştrii săi trebuie să-şi facă treaba, nu trebuie neapărat să se iubească”.

Scurgeri din Parchet

Conform parchetului bulgar, înregistrările convorbirilor telefonice provin din cadrul unei anchete împotriva şefului Vămilor, Vanio Tanov. Deşi a calificat drept ilegală publicarea materialelor audio şi a anunţat că a declanşat o anchetă pentru scurgerea informaţiilor din dosare, reprezentanţii ministerului public nu au precizat cum au ajuns înregistrările în presă.

Personalul editorial al Galeria a precizat că a primit înregistrările de la o sursă care doreşte să rămână anonimă, exprimând opinia că nu au fost obţinute cu aparate speciale de supraveghere.

Săptămânalul este considerat însă a se afla sub controlul lui Aleksei Petrov, fost agent special în Angenţia Naţională pentru Securitatea Statului (DANS). Petrov se află în prezent în arest la domiciu, fiind cercetat pentru acuzaţii de crimă organizată, după ce a fost reţinut în februarie 2010.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă