7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialPremieră la Motorul Anului 2015: Cel mai bun propulsor din lume, un...

Premieră la Motorul Anului 2015: Cel mai bun propulsor din lume, un hibrid! Motorul craiovean, detronat

Motorul Anului 2015 a avut parte de o premieră, după ce seria de victorii a lui EcoBoost 1.0, de la Ford, a fost întreruptă de sistemul de propulsie hibrid disponibil pe BMW i8. 

Marele câștigător al ediției din 2015 este BMW i8, care a surclasat micul motor de 1 L, pe care Ford îl construiește și la Craiova și care a cucerit trofeul Motorul Anului între 2012-2014. Podiumul, în urma voturilor celor 65 de membri ai juriului, inclusiv din România, a fost ocupat de motorizările: BMW i8 1,5 L turbo trei cilindri (362 CP), Ford 0,9 L trei cilindri turbo, Peugeot Citroen 1,2 L trei cilindri turbo.

Citește și GALERIE FOTO. Oroch, în premieră mondială: Cum arată Dusterul american UPDATE

Următoarele locuri din afara podiumului au fost ocupate de motoare puternice, de la Ferrari, Mercedes, Tesla, BMW, McLaren și Audi.

Sistemul de propulsie al lui BMW i8, în care motorul de 1,5 L este ajutat de unul electric, a primit nu mai puțin de trei premii întâi la diferite categorii. 

Motorul EcoBoost, construit și la Craiova, continuă să domine la categoria motoarelor de sub un litru, câștigând primul loc pe acest segment și în acest an. Podiumul a fost continuat, la această categorie, de motorul turbo, tot în trei cilindri, dezvoltat de Opel (Corsa, Adam), respectiv de motorul de 0,7 litri folosit de hibridul BMW i3.

Citește și GALERIE FOTO. Noul Mercedes GLC, urmașul lui GLK și rivalul lui Q5. Imagini oficiale

Tesla s-a impus la categoria motoarelor verzi, cu propulsorul său full electric disponibil pe Model S și care dezvoltă 380 CP/385 CP/700 CP.

Ferrari este în topul motoarelor mari, de peste 4 litri, având pe primul loc modelul V8 4,5 L (570 CP/605 CP), iar pe poziția a doua V12 6,3 L (740 CP), cel din urmă disponibil pe F12 Berlinetta. Propulsorul V8, considerat cel mai puternic și mai bun din lume este folosit pe modelele 458 Italia și 458 Speciale.

Cele mai citite

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...

Mesajul lui Ciolacu de Ziua Națională

Mesajul de unitate al Zilei Naţionale ar trebui să fie prezent în orice acţiune a cetăţenilor, societăţii civile, mediului de afaceri, reprezentanţilor statului sau...

Jose Mourinho și-a criticat jucătorii, după ce AS Roma a remizat cu vicecampioana Elveției

După ce AS Roma a remizat în deplasare cu Servette Geneva, scor 1-1, în Europa League, antrenorul italienilor, Jose Mourinho, și-a criticat dur jucătorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă