15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialPREMIERĂ în istorie. Cel puţin 15 femei, alese în consilii locale, în...

PREMIERĂ în istorie. Cel puţin 15 femei, alese în consilii locale, în Arabia Saudită

Cel puţin 15 femei au fost alese în consilii locale în Arabia Saudită, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală la alegerile locale de sâmbătă, primele în care femeilor li s-a permis să voteze şi să candideze, informează site-ul agenţiei de presă DPA, citat de Mediafax. 

Prezenţa la vot la cea de-a treia serie de alegeri locale organizate în Arabia Saudită a fost de 47,4 %, aproximativ 2.100 de candidaţi fiind aleşi în funcţii de consilieri locali în peste 280 de consilii locale, a anunţat Comisia Electorală Centrală din Arabia Saudită duminică seară.

Citeşte şi: Alegeri istorice în Arabia Saudită: femeile au votat pentru prima dată

Din cei 6.917 candidaţi la alegerile locale de sâmbătă în care femeile au putut vota şi candida pentru prima dată, 979 au fost femei.

Candidatele au obţinut posturi publice în mai multe oraşe, printre care şi capitala Riad, oraşul comercial Jeddah, regiunea Mecca, provincia nordică Al-Jawf şi cea estică Al-Ihsa, potrivit agenţiei naţionale de presă SPA.

Dar rezultatele oficiale nu au fost anunţate încă, unele publicaţii locale sugerând că acestea vor fi anunţate doar după ce comisia va decide dacă va contesta sau nu rezultatele preliminare oficiale, un proces care ar putea dura până la trei săptămâni.

La alegerile de sâmbătă, au fost puse la bătaie două treimi dintre locurile din cele 284 de consilii locale. Consilierii care vor ocupa locurile din treimea rămasă vor fi numiţi de Guvernul saudit. Consilierii locali vor avea mandate de patru ani. Participarea femeilor la alegeri a fost decretată în 2011 de regele saudit Abdullah.

Abdullah, care a murit în ianuarie, a impus ca 20% dintre membrii consiliilor ţării să fie femei.

 

Cele mai citite

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Dan Diaconescu rămâne sub control judiciar

Fostul patron OTV, Dan Diaconescu, judecat pentru comiterea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile, rămâne sub control judiciar, fiind...

VIDEO. Protestatarii încearcă să ia cu asalt fabrica Tesla din Germania

Protestatarii se opun extinderii fabricii producătorului american de vehicule electrice Tesla, care deschide o nouă unitate la Grueneheide, lângă Berlin. Aceștia s-au ciocnit cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă