16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialScandalul femeii înjurate de primarul din Suceava. PREFECTURA respinge cererile femeii. Ce...

Scandalul femeii înjurate de primarul din Suceava. PREFECTURA respinge cererile femeii. Ce instituție de STAT o va apăra

Prefectura Suceava a transmis că cererea femeii care l-a filmat pe primarul din Cornu Luncii în timp ce o înjura nu era justificată, transmite Mediafax.

În schimb, Avocatul Poporului va demara o anchetă în cazul bătrânei care a fost insultată de primar.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în acest caz. Ancheta vizează posibila încălcare a articolelor din Constituția României care reglementează protecția persoanelor cu handicap, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică și dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, a anunțat, miercuri, Avocatul Poporului.

Maria Tretiag, în vârstă de 64 de ani, din comuna Cornu Luncii, este o persoană cu handicap cardiac şi locomotor, care l-a filmat pe primarul PSD al comunei, Gheorghe Fron, în timp ce o înjură şi o scuipă când ea îi cere sprijin pentru locuinţa socială repartizată de Primărie.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a trimis Corpul de control al Prefecturii să verifice cazul din comuna Cornu Luncii.

Ancheta Prefecturii a stabilit că solicitarea familiei Tretiag privind decontarea a 50.000 de lei, sumă de bani pe care susţine că a investit-o în renovarea apartamentului social pe care l-a primit din partea Primăriei, nu este justificată.

Astfel, Corpul de control a constatat că, în baza articolului 5 din contractul de închiriere semnat între Primărie şi familia Tretiag, părţile au convenit ca chiriaşul să execute lucrările de reparaţii la acest imobil, contravaloarea acestora consemnându-se într-un proces-verbal şi compensându-se cu scutirea chiriei până la achitarea acesteia.

Citește și: ​VIDEO Un primar din Suceava a fost filmat când înjura şi scuipa o femeie din comună

Verificările au evidenţiat însă că Maria Tretiag a solicitat decontarea sumei de 50.000 de lei, fără a prezenta documente justificative în acest sens, şi că bonurile valorice şi facturile prezentate privind materialele folosite la amenajarea apartamentului închiriat sunt în valoare de doar 5.598 de lei.

Conform Corpului de control al Prefecturii, Maria Tretiag a solicitat însă Comisiei de verificare şi decontarea cheltuielilor pentru anexă, magazie, materialele consumabile, solicitare neacceptată deoarece nu făceau obiectul contractului încheiat.

În comunicat se menţionează însă că prefectul de Suceava, Constantin Harasim, se dezice de atitudinea primarului Gheorghe Fron privind utilizarea unor expresii jignitoare faţă de cetăţeni.

“Dorim să subliniem încă o dată aspectul că, în relaţiile cu cetăţenii, aleşii locali au obligaţia să se supună regulilor de curtoazie şi disciplină şi să nu folosească expresii injurioase, ofensatoare ori calomnioase”, se arată în comunicat.

O femeie în vârstă de 64 de ani, din comuna Cornu Luncii, Maria Tretiag, cu handicap cardiac şi locomotor, l-a filmat pe primarul PSD al comunei, Gheorghe Fron, în timp ce o înjură şi o scuipă când femeia cere sprijin pentru locuinţa socială repartizată de Primărie.

Femeia s-a adresat unui cotidian local şi a spus că din primăvara anului trecut ea şi soţul său, Valerian Tretiag, asistent la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, din comuna Cornu Luncii, au fost evacuaţi din clădirea fostului dispensar din comună şi au primit o locuinţă socială într-un bloc din localitate, dar apartamentul era nelocuibil.

Ea explica faptul că a încheiat un contract cu primăria prin care urma să li se deconteze lucrările făcute la apartament din chiria pe care urmau să o plătească, dar că nu a putut recupera banii investiţi în condiţiile în care femeia este scutită de la plata taxelor şi a chiriei aferente întrucât este încadrată cu handicap cardiac şi locomotor.

Femeia spunea că pentru lucrări de reparaţii în apartament a împrumutat 50.000 de lei, iar condiţiile de locuit nu sunt încă bune pentru că blocul nu este racordat la canalizare, iar acum femeia afirma că riscă să rămână fără energie electrică de la 1 noiembrie din cauză că primarul nu a reînnoit contractul de închiriere pentru locuinţa socială.

Ea mai spunea că, în aceste condiţii, a încercat de mai multe ori să se adreseze primarului Gheorghe Fron, care ar fi agresat-o verbal, motiv pentru care a decis să filmeze o astfel de discuţie cu primarul pentru a prezenta modul în care se comportă primarul PSD.

Primarul Gheorghe Fron declara că există un conflict cu respectiva familie de mai mult timp şi că a fost provocat pentru ca incidentul să fie filmat.

Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ioana Irimia, declara că în acest caz este un conflict mai vechi, ajuns în instanţă, dar că dezavueză comportamentul primarului.

“Din câte am înţeles, în acest caz este un conflict mai vechi, iar părţile sunt în proces în instanţă. Trebuie să lăsăm instituţiile să-şi facă datoria. Indiferent de faptul că aici a fost vorba despre o provocare, noi dezavuăm astfel de comportamente”, spunea Irimia.

Prefectul județului Suceava, Constantin Harasim, anunţa, luni seară, că a dispus verificări pentru identificarea problemei ce a stat la baza conflictului dintre primarul PSD al comunei Cornul Luncii, Gheorghe Fron, şi femeia care l-a filmat pe edil în timp ce o înjura şi scuipa.

Tot luni seară, primarul PSD al comunei sucevene Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a fost exclus din partid.

Potrivit unui comunicat transmis de PSD Suceava, Biroul Politic Permanent al organizației s-a întrunit, luni seară, şi a decis excluderea din partid a lui Gheorghe Fron.

“Organizaţia PSD Suceava regretă situaţia apărută în cazul primarului comunei Cornu Luncii”, se arăta în comunicat.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a transmis, marţi, tuturor primarilor din judeţ, că sunt obligaţi, prin lege, să respecte reguli de curtoazie în relaţia cu cetăţenii, pentru a se evita situaţii similare celei de la Cornu Luncii.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă