16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPredator, „creierul“ jafului cibernetic al secolului

Predator, „creierul“ jafului cibernetic al secolului

În februarie 2013, Predator, acest pirat informatic dintre cei mai talentaţi din lume, a reuşit să fure într-o singură noapte peste 40 milioane de dolari din bănci din lumea întreagă cu ajutorul cărţilor de credit copiate care autorizau retrageri de bani fără nici o limită. El a fost arestat la Frankfurt, iar Der Spiegel a relatat povestea acestui misterios hoţ de naţionalitate turcă.

În decembrie 2013, comisarii serviciului local de criminalistică au intrat în hotelul de lux Jumeirah din centrul Frankfurtului, au luat liftul până la etajul 17 şi l-au arestat în camera 1706 pe cel pe care serviciul secret american îl căutase în lumea întreagă – turcul Ercan Findikoglu, alias Predator, alias Oreon, alias Amonyak,unul dintre cei mai talentaţi piraţi informatici şi creierul unui furt bancar de proporţii istorice.

Secret Service, însărcinat cu anchete financiare, a reuşit să obţină informaţii de la un martor-cheie al bandei lui Findikoglu. Operaţiunea a necesitat cooperarea a circa 100 de complici recrutaţi de diferite celule de piraţi informatici de pe întreaga planetă. Ei s-au mobilizat din Germania şi SUA, trecând prin Japonia, pentru a jefui numeroase bancomate.

Pentru orchestrarea jafului bancar Predator a piratat iniţial sistemul unei filiale indiene a unei întreprinderi informatice americane, însărcinată cu gestionarea traficului bancar pentru bănci din întreaga lume.

Profitând de faliile sistemului acestei întreprinderi, piratul a sustras datele din 12 cărţi de credit emise de banca Muscat de unde a retras sumele maxime disponibile. A copiat apoi aceste informaţii pe sute de cărţi de credit pe care le-a distribuit prin reţeaua sa online. În Germania, hackerii au furat 1,8 milioane de euro din automate bancare din zece oraşe, dar la Düsseldorf doi complici au fost prinşi cu „mâna în sac”, în urma unor informaţii. Turcul, în vârstă de 32 ani, considerat un geniu al informaticii, se află încă în plin proces în faţa instanţelor justiţiei germane.  

Cele mai citite

Accident rutier pe DN19A, în Satu Mare. Patru persoane au ajuns la spital

Patru persoane, doi copii şi doi adulţi, au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs joi pe DN 19A, în zona...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Slănic Prahova: Urmează noi evacuări ale populației din zona craterului produs

Alți locuitori din Slănic, din apropierea craterului produs de surparea unei străzi, vor fi evacuați, joi, după ce autoritățile din Prahova au primit informațiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă