15.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPrapastia intre alesi si alegatori

Prapastia intre alesi si alegatori

Majoritatea parlamentarilor hunedoreni nu mai reprezinta electoratul care i-a trimis sa motaie patru ani in fotoliile din Casa Poporului. In aceste conditii, votul uninominal apare ca o solutie pentru o mai buna reprezentare a populatiei.
Parlamentarii au cam uitat ca au de indeplinit un mandat acordat de cetateni. Daca analizam activitatea si comportamentul lor, putem trage concluzia ca cei mai multi nu au constientizat niciodata ca sunt reprezentantii electoratului, fiind convinsi de faptul ca functia ocupata li se cuvine de drept pentru cine stie ce merite deosebite, dintre care cele mai dese sunt slugarnicia fata de "ierarhii" din partid sau banii cu care si-au cumparat scaunele.
Judetul Hunedoara a fost "binecuvantat" cu 11 parlamentari, mai precis opt deputati si trei senatori. Dintre acestia doar trei mai pot fi considerati ca reprezinta cat de cat electoratul, cu toate ca un sondaj privind notorietatea lor arata ca doar unul dintre acestia este cunoscut de mai mult de jumatate din populatie.
Nici acela nu s-a remarcat prin activitatea parlamentara, ci, fiind vorba despre senatorul Adrian Paunescu, prin cea culturala. In rest, intr-un judet cu grave probleme social-economice, parlamentarii sunt aproape inexistenti.
Parlamentarul conservatorilor, Ionica Popescu, a intrat in Camera Deputatilor pe liste comune cu PSD. Apoi partidul lui "Felix" a tradat formatiunea lui "Bombonel", iar Ionica Popescu a trecut, pentru moment, ca solutie imorala, in barca Puterii.
PRM a avut doi parlamentari si nu mai are nici unul. Atat deputatul Liviu Almasan (acum PC), cat si senatorul Corneliu Duca s-au saturat de fitele Tribunului si au dat cu tifla mandatului primit de la electoratul care a votat lista partidului si nu pe cei doi, anonimi reprezentanti ai partidului.
Nici PSD nu sta mai bine in ceea ce priveste relatia cu vointa electoratului. Deputatul Ioan Timis a trecut la liberali, iar senatorul Adrian Paunescu nu este prea interesat de judetul Hunedoara decat din punct de vedere culinar si al plocoanelor cu care isi incarca portbagajul cand pleaca spre Bucuresti.
Singurul parlamentar PSD care "tine legatura" cu electoratul hunedorean este deputatul Cozmin Nicula. Tot cu un singur deputat apropiat de electorat se poate lauda si Alianta "D.A.". Monica Iacob-Ridzi este una dintre cei trei alesi pentru Camera Deputatilor pe listele Aliantei.
Ceilalti doi, Gheorghe Barbu si Dan Radu Rusanu, nu se pot lauda ca indeplinesc mandatul primit de la electorat. Primul a lasat gol scaunul din Parlament si s-a cocotat in fruntea Ministerului Muncii, iar cel de al doilea este mult mai preocupat de afacerile personale decat de problemele electoratului, fiind vazut mai rar prin judetul Hunedoara, chiar si decat Paunescu.
Despre deputatul Firczak Gheorghe nu se poate spune ca s-a indepartat de la mandatul primit pentru ca nu a avut niciodata un asemenea mandat, fiind reprezentantul minoritatii rutene, inexistente in judetul Hunedoara. Senatorul Viorel Arion a trecut din barca lui Tariceanu in cea a lui Stolojan dar are o activitate remarcabila atat in teritoriu, cat si in Parlament.
Tragand concluzia, observam ca doar doi deputati si un senator din judetul Hunedoara mai reprezinta cu adevarat electoratul care i-a votat. Principala cauza pentru aceasta anomalie este votul pe liste. Partidele au insiruit cateva nume, pe criterii numai de ei stiute, si le-au bagat pe gatul oamenilor pe nemestecate.

Cele mai citite

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă