16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPovestea fermecatoare a unui... purcelus

Povestea fermecatoare a unui… purcelus

"Babe" este o poveste emotionanta, care merita sa fie pe lista celor mai bune filme de familie din toate timpurile. A iesit pe piata intr-o vreme in care studiourile ii indemnau pe oameni sa vada "Batman Forever" sau "Greu de ucis 3". Dar micul film din Australia a avut un succes financiar rar si a strans o multime de premii, devansand in acel an inclusiv epopeea "Apollo 13".

"Babe" este o alegorie moderna despre un purcel orfan care aspira sa devina caine ciobanesc. Povestea are la baza cartea "The Sheep-Pig" a britanicului Dick King-Smith, autor prolific de carti pentru copii. Producatorul si regizorul australian George Miller a hotarat sa transforme cartea intr-un film. A scris scenariul impreuna cu prietenul sau australian Chris Noonan, care avea reputatie in documentare si munca in televiziune, si care a ajuns astfel sa fie regizor pentru primul sau film de renume international.

Filmul are personaje de neuitat: Ficelle – cainele ciobanesc, Ferdinand – rata vorbareata, Maa – oaia batrana si un trio de soricei cantareti. Fiecare animal are rolul sau la ferma, pana cand Babe, un purcel naiv, dar inimos, intoarce cursul istoriei. Babe este un orfan adus de fermierul Hoggett in curtea sa plina de animale. El trebuie sa invete statutul social al fiecarui animal domestic de aici si i se spune ca nu are alt folos la ferma in afara aceluia de a fi mancat intr-un final. Asa ca, pentru a-si crea un scop si pentru a nu ajunge pe tava, decide sa fie un caine ciobanesc, alaturi de ceilalti doi, Fly si Rex. Sigur ca, pentru a realiza acest lucru, el trebuie sa depaseasca prejudecatile despre ceea ce poate sa faca un porc si sa-i dovedeasca fermierului ca este intr-adevar un bun paznic la oi.

O fabula moderna
Povestea are mult farmec si ii absoarbe in aceeasi masura pe copii si pe adulti. Are momente dramatice dar si mult umor. Filmul este o fabula moderna, cu animale care vorbesc engleza cand stapanii nu sunt pe aproape si care aduce in prim-plan teme morale, precum respectul pentru ceilalti, depasirea prejudecatilor, infruntarea provocarilor etc. Producatorii au avut printre altele sarcina de a face aceasta istorie credibila. Asa ca regizorul a incercat o abordare din perspectiva animalelor.

Pentru film au fost folositi 500 de figuranti, 200 de tehnicieni si 500 animale dresate. sase imblanzitori din Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite au lucrat la acest film, coordonati de dresorul american Karl Miller si asistati de circa 60 de stapani ai animalelor. Este evident ca producatorii au avut nevoie de o doza suplimentara de rabdare. Sa lucrezi cu atatea animale a fost o imensa provocare. Dresajul a durat mai mult de un an si jumatate. In plus, pentru a aduce "Babe" pe ecrane, a mai fost nevoie de sase luni de filmari si un an de post-productie.

Imaginea este una dintre marile calitati ale filmului. Scenaristul George Miller i-a cerut designerului Roger Ford sa imagineze o ferma care sa fie ea insasi un personaj al filmului; ferma nu numai ca are un chip, cu ferestrele ca ochi, dar este accesorizata cu detalii de poveste si este asezata intr-o poiana pitoreasca. Filmarile au avut loc in Australia, dar ferma arata ca una din Anglia, situata undeva intre fantastic si realitate. Au fost create multe imagini bucolice, incarcate de poezie sau mister, la realizarea carora a contribuit major si muzica filmului. Aceasta a fost adoptata in principal dupa "Carnavalul animalelor" (Simfonia nr. 3 in C) de Camille Saint-Saëns si a fost aranjata in mod variat de-a lungul filmului, de la cantecele de leagan la inceput pana la orchestra triumfala sau la versiunile pop performate de trioul de soricei. Pe acestia ii auzim cantand si "Blue Moon" sau aria toreadorului din "Carmen" de Bizet.

Un amestec de talent, imaginatie si stil, "Babe" demonstreaza ce se poate face chiar in lipsa unor staruri pe afis. Actorii au fost insa si ei la inaltime. Arthur Hoggett (interpretat de James Cromwell) si sotia sa Esme (Magda Szubanski) nu sunt numai personaje unice, memorabile, ci alcatuiesc si un cuplu splendid, cu o relatie remarcabila.

Magda Szubanski, una dintre actritele de comedie favorite ale australienilor, a interpretat grozav un personaj prozaic, care gandeste putin. Iar Cromwell, cu fata lui lunga si privirea pierduta, a jucat perfect rolul unui taran posac. Putine personaje atat de tacute au ramas in memorie. Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun rol secundar in "Babe", James Cromwell a lucrat ulterior pentru alte filme de succes, precum "L.A. Confidential", "Larry Flynt", "Star Trek", "Regina" sau "Jane". Dupa filmarile pentru "Babe" actorul a hotarat sa nu mai manance nici un fel de produse provenite de la animale si a devenit un purtator de cuvant activ pentru PETA si "The Humane Society".

Babe
(1995), SUA/Australia, 1h 29min. Aventuri/Drama
Regia: Chris Noonan
Cu: Christine Cavanaugh, Miriam Margolyes, Hugo Weaving, Miriam Flynn, James Cromwell, Magda Szubanski

Premii
» Oscarul pentru cele mai bune efecte speciale
» 6 nominalizari la Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar (James Cromwell), scenograf, regizor (Chris Noonan), montaj, imagine, scenariu
» Premiul Saturn pentru cel mai bun film fantastic
» Globul de Aur pentru cel mai bun film la categoria Comedie/ Musical
» APRA Music Award pentru cea mai buna coloana sonora
» Premiul societatii cinematografice australiene pentru cea mai buna imagine (Andrew Lesnie)
» 4 nominalizari la BAFTA pentru efecte speciale, montaj, film si scenariu
» Premiul "British Comedy" pentru cea mai buna comedie a anului 1995
» Premiul criticilor din Australia (FCCA) pentru cel mai bun regizor (Chris Noonan) si cea mai buna coloana sonora (Nigel Westlake)
» Premiul Genesis pentru cel mai bun film
» Premiul Golden Screen (Germania) pentru cel mai bun film
» Premiul Criticilor de Film din Londra (ALFS) pentru cea mai buna productie a anului
» Premiul Golden Reel, acordat de societatea editorilor de film din SUA, pentru cel mai bun montaj de sunet
» Premiul NYFFC, al societatii criticilor din New York, pentru cel mai bun regizor

Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Militarii rezerviști vor să protesteze în Capitală

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate vrea să organizeze un miting de protest în Capitală, în data de 7 iunie anul curent. Vă prezentăm solicitarea transmisă de...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă