21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Acordarea drepturilor de pensie de urmas
Doamna Petre Paulina, din judetul Olt, s-a adresat ziarului nostru cu rugamintea de a-i aduce cateva lamuriri referitoare la modalitatea de a opta pentru pensia de urmas in locul celei proprii. Pentru aceste precizari ne-am adresat Casei Judetene de Pensii Olt, care ne-a transmis urmatorul raspuns:
“In vederea acordarii drepturilor de pensie de urmas stabilite ca urmare a optiunii de trecere de la pensia proprie din sistemul public la pensia de urmas stabilita din pensia de serviciu, dosarul de pensie trebuie sa cuprinda: acte de stare civila (copie si original); certificat de nastere solicitant, certificat casatorie; certificat deces sustinator decedat; buletin de identitate; cupon pensie solicitant si sustinator decedat; adeverinta tip pentru pensia de serviciu, intocmita de ultima unitate angajatoare, care va cuprinde vechimea in magistratura, vechimea numai in functia de judecator sau procuror, media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de un judecator sau un procuror in conditii identice de vechime si nivel al instantei; cerere de inscriere la pensia de urmas. De asemenea, va facem cunoscut ca, in conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000, sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie. La aceasta data nu exista temei legal pentru acordarea pensiei in nume propriu, cat si a pensiei de urmas“.

Formele de retribuire prin acord nu se iau in calcul

In OUG nr. 4/2005 sunt stabilite sporurile, indemnizatiile sau majorarile ce vor fi cuprinse in adeverintele eliberate in vederea stabilirii sau recalcularii pensiilor. Prin aceasta dispozitie legala sunt excluse in mod explicit sumele primite in formele de retribuire in acord, se precizeaza in raspunsul primit de la Societatea MASTER SA, catre care am indreptat scrisoarea doamnei Elisabeta Crainiciuc. Astfel, MASTER SA nu are baza legala pentru a elibera o ade-verinta care sa serveasca la Oficiul de Pensii din care sa rezulte castigurile suplimentare (sumele castigate in acord) realizate de catre petenta in cadrul uitatii noastre, deoarece acestea, in conformitate cu dispozitiile art. VI din OG nr. 4/2005, nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu fac parte din baza de calcul a pensiilor. Doamnei Elisabeta Crainiciuc i s-a eliberat o adeverinta ce cuprinde toate sporurile primite (altele decat castigurile in acord).

Adeverintele v-au fost eliberate

Societatea Comerciala “Graul” SA Bucuresti ii aduce la cunostinta dnei Nicoleta Herea ca deja i-au fost eliberate doua adeverinte din care reies sporul de toxicitate si sporul de vechime pe perioada lucrata.

Nu exista documente din perioada prizonieratului

Doamna Paun Necula, din municipiul Giurgiu, ne-a rugat sa intervenim pentru obtinerea unor adeverinte necesare majorarii pensiei de urmas primite in urma decesului sotului sau, intrucat toate incercarile sale facute in aceasta privinta au esuat. Pentru a o ajuta, ne-am adresat Ministerului Apararii, Unitatea Militara 02405, care ne-a transmis urmatoarele:
“La cererea adresata unitatii noastre spre solutionare, va aducem la cunostinta: 1. Conform prevederilor articolelor 22 (1) si 23 (1), litera “a” ale Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale o constituie: «salariile individuale brute» pentru care «plata contributiei de asigurari sociale» a fost efectuata lunar «de catre angajatori». 2. In intervalul de timp in care fostul dumneavoastra sot a satisfacut stagiul militar obligatoriu, ca militar in termen, nu a contribuit cu sume banesti lunare la fondul asigurarilor sociale. De asemenea, pentru perioada prizonieratului acestuia in URSS nu au fost identificate documente privind efectuarea unor plati”.

Arhiva Bancii “Eftimiu & Co.” nu-i de gasit

Dl. Dumitru Virgiliu din Bucuresti a lucrat, candva, la Banca “Eftimiu & Co”, iar acum cauta arhiva acestei institutii pentru a intra in posesia unei adeverinte de salariu.
Din pacate, Arhivele Nationale ne fac cunoscut, cu regret, ca actul solicitat nu poate fi eliberat, deoarece nu detin evidente de la Banca “Eftimiu & Co”. Va sugeram, se spune in adresa primita, ca petentul sa se adreseze CNPAS – serviciul Gestiune Arhive, strada George Vraca, nr. 9, sector 1, Bucuresti.

Cele mai citite

Florinel Coman, după ce FCSB a cucerit primul titlu din ultimii 9 ani: „E un moment unic care va rămâne în inima mea”

FCSB a învins-o pe Farul cu 2-1, sâmbătă seara, pe Arena Națională, și a cucerit un nou titlu după 9 ani de așteptare. La...

Oțelul, victorie la limită împotriva lui FC Hermannstadt

Oţelul Galaţi s-a impus în fața celor de la FC Hermannstadt cu scorul de 1-0, pe teren propriu, în etapa a șaptea a play-out-ului...

Rolls-Royce își extinde fabrica pentru a putea construi mașinile mult mai încet ca în prezent

Rolls-Royce își extinde fabrica din Chichester, Anglia, cu cinci noi clădiri, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, scrie CNN. De obicei, atunci când un...
Ultima oră
Pe aceeași temă