17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPopa, SMFN: Fregata Regele Ferdinand e pregătită pentru misiunea atribuită

Popa, SMFN: Fregata Regele Ferdinand e pregătită pentru misiunea atribuită

Viceamiralul Aurel Popa, şeful SMFN, a declarat, miercuri, la Parlament, că fregata Regele Ferdinand este pregătită şi nu are limitări tehnice pentru misiunea atribuită privind Libia, el adăugând însă că nava mai are nevoie de armament de rachete navă-navă şi navă-aer, plus îmbunătăţirea senzorilor, informeaza Mediafax.

 

“Din toate punctele de vedere, fregata Regele Ferdinand este pregătită pentru misiune din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al echipajului şi atunci când este necesar va pleca în termenul stabilit”, a spus Popa, adăugând că, în opinia sa, “nu este necesar acum să intrăm în amănunte”. Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN) a fost audiat la Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.

El a mai spus, întrebat de câţi bani mai este nevoie pentru ca fregata Ferdinand să ajungă la un nivel european, că nu se pune problema banilor, ci “problema parcurgerii etapei de modernizare care se va desfăşura în perioada următoare”.

“Sumele nu sunt cunoscute, ele sunt în desfăşurare ca şi elemente şi vor fi anunţate când vor fi parcurse aceste etape. Fregata mai are nevoie de armament de rachete navă-navă şi armament de rachete navă-aer, plus îmbunătăţirea senzorilor şi alte elemente”, a explicat el.

Popa a subliniat însă că “pentru această misiune nu există nicio limitare tehnică”.

“Limitările, nu limitări tehnice, sunt date din punct de vedere al capabilităţilor pe care le are nava prin prisma faptului că nu a parcurs procesul de modernizare şi nu are armamentul pe anumite domenii, dar ea este acceptată şi afirmată la NATO, iar partenerii o folosesc la toate operaţiile la care ea are capabilităţi. Eu insist, însă, că această misiune este una normală, pe care echipajul şi nava, pe alte paliere, le-au desfăşurat şi în anii trecuţi şi că din punct de vedere tehnic nu există absolut nicio problemă”, a mai spus viceamiralul.

Şeful SMFN a mai spus că data la care va pleca fregata în misiune “va fi comunicată presei în momentul când va fi cunoscută, pentru că sunt stabilite de cei care organizează această misiune de embargo”.

“Cred că este important să se cunoască faptul că această fregată participă de ani de zile la operaţii de interdicţie maritimă. Embargoul se desfăşoară în cadrul unei operaţii de interdicţie maritimă, echipajul este instruit şi are capabilităţi pentru a desfăşura astfel de misiuni, ştie ce trebuie să facă şi nu există nicio problemă care să impieteze acest gen de misiuni”, a insistat el.

CSAT a hotărât în 22 martie că România va participa la aplicarea embargoului legat de situaţia din Libia cu fregata Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, adică în total cu 207 militari. Costul participării se ridică la 4,5 milioane de euro.

 

Cele mai citite

Prognoza meteo pe regiuni, valabilă pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea de 1 iunie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în intervalul 20 mai - 2...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Curtea Penală Internațională cere arestarea șefilor Hamas dar și a premierului Netanyahu

Curtea Penală Internațională (CPI) cere arestarea principalilor lideri ai grupării Hamas dar și a premierului Israelului, Benjamin Netanyahu. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă