17.4 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024

Pontexit

Ponta ศ™i-a ales momentul perfect sฤƒ revinฤƒ în ศ›arฤƒ ศ™i sฤƒ pฤƒrฤƒseascฤƒ funcศ›ia de premier. Tragedia Greciei (da, chiar ศ™i a grecilor care au votat „nu“ la referendum) este fundalul ideal pentru a oficializa falimentul unuia dintre cele mai periculoase experimente politice încercate vreodatฤƒ în România. De ce?

Pentru cฤƒ tot ce se întâmplฤƒ cu Grecia este un avertisment strident pentru noi. Caz-ศ™coalฤƒ despre cât de rฤƒu se poate prฤƒbuศ™i o ศ›arฤƒ dacฤƒ încape pe mâna unor iresponsabili – indiferent dacฤƒ sunt aduศ™i la putere de un val de frustrare în masฤƒ, sau dacฤƒ sunt produse de laborator ratate.

Ce se întâmplฤƒ cu Grecia reprezintฤƒ cel mai puternic argument cฤƒ oameni precum Ponta trebuie îndepฤƒrtaศ›i urgent de la cârma statului. Dar ศ™i un argument în sprijinul ideii cฤƒ pentru a preveni apariศ›ia altora ca el este nevoie de multฤƒ muncฤƒ, de onestitate ศ™i competenศ›ฤƒ din partea tuturor celor ce înศ›eleg cฤƒ nu suntem chiar atât de diferiศ›i de greci ศ™i cฤƒ riscul de a le repeta greศ™elile este imens.

Pânฤƒ sฤƒ devinฤƒ eศ™ecul economic gigantic care îngrozeศ™te de cinci ani Europa, Grecia a fost, în primul rând, un eศ™ec de integrare europeanฤƒ. Iar eศ™ecul integrฤƒrii profunde în Uniune a fost determinat de eศ™ecul reformฤƒrii ศ™i modernizฤƒrii statului, al clasei politice ศ™i al societฤƒศ›ii. Deศ™i a intrat în UE în urmฤƒ cu 34 de ani, Grecia nu a reuศ™it nici pânฤƒ în ziua de azi sฤƒ devinฤƒ o autenticฤƒ democraศ›ie de tip occidental.

Domnia legii ศ™i independenศ›a justiศ›iei sunt încฤƒ deziderate. Dovadฤƒ, nivelul ridicat al corupศ›iei ศ™i imunitatea cvasi-totalฤƒ de care încฤƒ se bucurฤƒ politicienii de top ศ™i magnaศ›ii. Cât de lipsit de eficienศ›ฤƒ este statul se vede în performanศ›a ridicolฤƒ pe care o atinge în colectarea taxelor. Raporturile cetฤƒศ›ean-politician nu s-au schimbat cu mult faศ›ฤƒ de acum douฤƒ sute de ani. Pânฤƒ la apariศ›ia miศ™cฤƒrii Syriza, Grecia a fost condusฤƒ de urmaศ™ii aceloraศ™i mari clanuri politice care s-au perindat la putere începând cu anii 1800.

ศ˜i nu e vorba doar de o descendenศ›ฤƒ biologicฤƒ, ci ศ™i de una a instrumentelor de putere. Partidele dinastice au supravieศ›uit pânฤƒ foarte de curând cu ajutorul aceluiaศ™i sistem clientelar în care familiile, partidele ศ™i statul formau un ghem omogen de relaศ›ii personale, interese materiale ศ™i privilegii.

Cu acest sistem de putere feudal a intrat Grecia în Uniunea Europeanฤƒ. Dar ศ™i cu promisiunea cฤƒ îl va reforma ศ™i îl va transforma într-o democraศ›ie realฤƒ ศ™i într-un stat de drept funcศ›ional. În care cetฤƒศ›enii sฤƒ aibฤƒ cu adevฤƒrat puterea de a-i schimba pe cei ce îi conduc atunci când nu performeazฤƒ. În care statul sฤƒ aibฤƒ puterea ศ™i priceperea de a asigura o redistribuire echitabilฤƒ a veniturilor, prin colectarea taxelor ศ™i impozitarea corespunzฤƒtoare a marilor afaceri. În care justiศ›ia sฤƒ aibฤƒ libertatea de a-i pedepsi pe cei ce furฤƒ sau iau mitฤƒ, indiferent de funcศ›ie sau avere.

O promisiune care, în cei 34 de ani de când Grecia a intrat în UE, a rฤƒmas în mare parte neonoratฤƒ. Liderii acestei ศ›ฤƒri jumฤƒtate mediteraneanฤƒ, jumฤƒtate balcanicฤƒ nu au putut sฤƒ-ศ™i reformeze ศ›ara suficient pentru a se apropia mฤƒcar de modelul politic ศ™i de guvernare occidental, care reprezintฤƒ esenศ›a proiectului de integrare europeanฤƒ.

În schimb, au gฤƒsit formule de coabitare extrem de inventive cu europenii moraliศ™ti în zona economicฤƒ. Atrฤƒgând sume uriaศ™e de bani comunitari care s-au întors în mare parte înapoi în ศ›ฤƒrile din vestul continentului (în Germania, în special), cu ajutorul unor contracte de înzestrare militarฤƒ, de construcศ›ii de infrastructurฤƒ, dar ศ™i de consum de lux. Evident, politicienii de la Atena care au fฤƒcut acest troc sฤƒ meargฤƒ au avut grijฤƒ sฤƒ-ศ™i opreascฤƒ ศ™i ei un comision îndestulฤƒtor.

Cu ce s-au ales grecii? Cu un sistem de asistenศ›ฤƒ socialฤƒ generos (mita electoralฤƒ împฤƒrศ›itฤƒ o datฤƒ la patru ani atât de stânga, cât ศ™i de dreapta), dar nesustenabil, cu autostrฤƒzi, porturi ศ™i aeroporturi moderne, dar fฤƒcute la costuri de câteva ori mai mari ศ™i cu promisiunea solemnฤƒ cฤƒ diferenศ›a dintre ce consumฤƒ ศ™i ce produc va fi în veci asiguratฤƒ din banii restului europenilor sau de creditori. Acesta a fost marele troc încheiat de liderii greci cu marile ศ›ฤƒri din UE ศ™i cu propriii cetฤƒศ›eni.

ศ˜i, cât au fost bani, toatฤƒ lumea a fost fericitฤƒ. Acum, când nu mai sunt, politicienii greci ศ™i-au adus aminte cฤƒ ศ›ฤƒrile cu care au fฤƒcut afaceri profitabile zeci de ani sunt, de fapt, niศ™te nenorociศ›i de imperialiศ™ti, ศ›ฤƒrile din vestul Europei au descoperit cฤƒ liderii Greciei sunt, de fapt, niศ™te corupศ›i lacomi, care nu au fฤƒcut nimic din ce au promis în 1981.

Iar o parte din cetฤƒศ›enii Greciei, votanศ›ii de „nu“ la referendum, îi întreabฤƒ cu reproศ™ pe europeni, dar în special pe nemศ›i: „Nu ศ™tiaศ›i cฤƒ suntem alcoolici ศ™i cฤƒ nu ne putem controla viciul?! De ce ne-aศ›i dat în continuare sฤƒ bem pe datorie când vฤƒ era clar cฤƒ nu ne putem opri ศ™i cฤƒ nu avem cu ce plฤƒti?!“.

Ceilalศ›i, votanศ›ii de „da“, pun politicienilor o serie de întrebฤƒri tardive ศ™i ipocrite: „De ce nu ne-aศ›i taxat mai mult?!“, „De ce ne-aศ›i mฤƒrit pensiile atât de mult?!“, „De ce aศ›i fost toleranศ›i cu noi când ศ™tiaศ›i cฤƒ nu ne plฤƒtim taxele?!“, „De ce nu v-aศ›i arestat singuri pentru corupศ›ie?“. O singurฤƒ întrebare nu îศ™i pun nici unii, nici alศ›ii: „De ce nu am ieศ™it în stradฤƒ mai devreme, de ce nu am protestat acum zece ani, mฤƒcar, împotriva Germaniei sau a propriilor politicieni corupศ›i?!“.

Unde este Ponta în toatฤƒ povestea asta? Ponta nu joacฤƒ în nici un caz rolul lui Tsipras, chiar dacฤƒ ambii debordeazฤƒ de cinism ศ™i iresponsabilitate. Ponta se viseazฤƒ în lumea pre-Syriza ศ™i ar vrea sฤƒ întruchipeze politicianul dinastic grec care a inventat trocul imoral cu europenii de dupฤƒ 1981.

Ponta este cel ce spune vesticilor, de trei ani încoace, ceva similar: „Haideศ›i sฤƒ facem afaceri împreunฤƒ. Voi luaศ›i partea leului, eu mฤƒ mulศ›umesc cu o taxฤƒ de management ศ™i cu câteva mici monopoluri locale. Voi uitaศ›i cฤƒ sunt corupt, eu uit cฤƒ voi faceศ›i profituri nesimศ›ite ศ™i cu toศ›ii uitฤƒm cฤƒ existฤƒ 21 de milioane de români, din care marea majoritate trฤƒiesc ca niศ™te cerศ™etori. ศ˜i voi, ศ™i eu ศ™tim cฤƒ ei vor lua leapศ™a, dar, hei, cineva mai trebuie sฤƒ ศ™i piardฤƒ pe lumea asta“.

Oricât de crud vi s-ar pฤƒrea, sฤƒ ศ™tiศ›i cฤƒ nu i-a lipsit mult lui Ponta ca sฤƒ-i iasฤƒ jocul. Exact în termenii descriศ™i mai sus! Este suficient sฤƒ ne amintim ce alai de investitori începuse sฤƒ se aศ™tearnฤƒ la uศ™a lui Adrian Nฤƒstase, pânฤƒ la nefericitul accident de vânฤƒtoare a funcศ›iei de preศ™edinte, ca sฤƒ ne dฤƒm seama cฤƒ în nici un caz caracterul lui Ponta nu ar fi fost un impediment pentru începerea unei frumoase prietenii între el ศ™i marile corporaศ›ii. ศ˜i este suficient sฤƒ ne uitฤƒm ศ™i ce jaf este în preศ›urile la utilitฤƒศ›i ca sฤƒ realizฤƒm cฤƒ proporศ›iile profiturilor nesimศ›ite nu le-ar fi provocat o crizฤƒ de conศ™tiinศ›ฤƒ.

Altceva i-a stricat jocurile lui Ponta. Pe de o parte, Europa de azi nu mai este cea din 1981. Iar mintea de pe urmฤƒ a unor lideri europeni, precum Angela Merkel, i-a învฤƒศ›at cฤƒ, dacฤƒ vor repeta porcฤƒriile fฤƒcute de predecesorii lor prin înศ›elegeri murdare ศ™i compromisuri nesfârศ™ite cu ศ›ฤƒri ca Grecia, se va alege praful de Uniunea Europeanฤƒ într-un timp-record. Propunerea lui Ponta a venit prea târziu ca sฤƒ-ศ™i mai poatฤƒ permite cineva sฤƒ o ia în considerare. Ponta a venit la putere în 2012, în timp ce Europa ศ™tia încฤƒ din 2010 cฤƒ nu îศ™i poate permite financiar sฤƒ ศ›inฤƒ în UE o ศ›arฤƒ condusฤƒ precum un regat african. Mai devreme sau mai târziu, tot ei vor trebui sฤƒ plฤƒteascฤƒ preศ›ul furturilor ศ™i ruinei.

În al doilea rând au fost americanii. Ceea ce astฤƒzi a devenit evident ศ™i pentru Grecia – riscul ca ieศ™irea din zona euro, sau chiar din UE, sฤƒ creeze o vulnerabilitate majorฤƒ pentru NATO ศ™i pentru SUA – este evident de ceva vreme ศ™i pentru România. O ศ›arฤƒ sฤƒrฤƒcitฤƒ, furatฤƒ cu cruzime, în pragul colapsului, nu poate fi un aliat militar de nฤƒdejde. ศ˜i cu atât mai puศ›in un partener economic ศ™i politic interesant, în interiorul unei Uniuni Europene care este ศ™i partener, dar ศ™i rival cu SUA.

ศ˜i relaศ›ia cu americanii Ponta a gândit-o în aceiaศ™i termeni, de negoศ› pe marginea ศ™anศ›ului. Amintiศ›i-vฤƒ ce declarau el ศ™i Antonescu, pฤƒrinศ›ii fondatori ai USL, în noiembrie 2011, când îศ™i rodeau unghiile de furie cฤƒ Traian Bฤƒsescu s-a întâlnit cu Barack Obama pentru a perfecta parteneriatul strategic extins cu SUA.

Ponta: „România face un serviciu important SUA prin amplasarea scutului, e un lucru pe care eu îl aprob, cred cฤƒ ลฃine de o anumitฤƒ relaลฃie strategicฤƒ a României ลŸi sigur cฤƒ poลฃi sฤƒ-i ceri Americii, în momentul în care accepลฃi sฤƒ-ลŸi punฤƒ sistemul defensiv la tine în ลฃarฤƒ, poลฃi sฤƒ-i ceri mฤƒcar o cafea sฤƒ-ลฃi dea domnul Barack Obama…“

Antonescu: „România putea sฤƒ marcheze niลŸte puncte pe faptul cฤƒ are o importanลฃฤƒ strategicฤƒ. Aceste lucruri nu se dau pe gratis…“

Aศ™a gândeau cei doi mari oameni politici cฤƒ se ศ›es relaศ›iile între doi parteneri strategici. Aศ™a arฤƒta viitorul României în viziunea lor. Unul dintre ei, Antonescu, s-a apucat deja de croศ™etat fulare. Celฤƒlalt o va face în curând.

Pentru cฤƒ aceeaศ™i importanศ›ฤƒ geostrategicฤƒ pe care Grecia a mizat întotdeauna când a împins la limitฤƒ ศ™i dincolo de ea triศ™area Occidentului face ca ศ™i România sฤƒ se bucure de o atenศ›ie specialฤƒ. Doar cฤƒ azi, fripศ›i cu Grecia, americanii nu pot concepe sฤƒ ajungฤƒ ศ™i cu România într-un punct similar.

Un punct în care ศ™antajul cu poziศ›ia geostrategicฤƒ sฤƒ fie onorat cu bani infuzaศ›i în mafia transpartinicฤƒ ศ™i cu imunitate oferitฤƒ unui nucleu de corupศ›i. Pentru cฤƒ în viziunea lui Ponta, a lui Dragnea ศ™i a altor câteva persoane „deal“-ul cu americanii suna cam aศ™a: „Ne lฤƒsaศ›i sฤƒ furฤƒm, ศ™i noi vฤƒ lฤƒsฤƒm sฤƒ instalaศ›i scutul aici ศ™i chiar sฤƒ ne transformaศ›i ศ›ara într-o garnizoanฤƒ antiruseascฤƒ dacฤƒ aveศ›i chef. Pe noi nu ne intereseazฤƒ ce faceศ›i câtฤƒ vreme bฤƒnuศ›ul ne vine la timp ศ™i suntem lฤƒsaศ›i sฤƒ-l spargem în cluburile din Dubai“.

Disperarea pentru Ponta ศ™i ai sฤƒi a început când au înศ›eles cฤƒ nimeni nu este dispus sฤƒ le cumpere marfa. Atunci ศ™i-au reamintit ce le tot repetau „cei bฤƒtrâni“, cฤƒ doar Rusia sau China îi mai pot salva. De atunci au început goana nebunฤƒ spre Asia, întâlnirile lui Dragnea cu ambasadorii Rusiei, disperarea lui Ponta de a fi primit de Putin, vizitele în China, afacerile cu Kazahstanul, petrecerile de la „ranch“-ul de pe malul Bosforului, vizita la Baku, oferirea unui teren în Bucureศ™ti pentru construirea celei mai mari moschei din Europa ศ™i fuga disperatฤƒ la Istanbul.

De trei ani încoace, liderii PSD ศ™i finanศ›atorii lor se îndrฤƒgostesc cu o vitezฤƒ uluitoare. Mai întâi a fost Victor Orban, premierul Ungariei, un model, pentru ei, de sfidare a Uniunii Europene. A urmat Recep Erdogan, preศ™edintele Turciei, un exemplu de rezistenศ›ฤƒ în faศ›a dezvฤƒluirilor de corupศ›ie fฤƒcute cu ajutorul YouTube – un alt instrument de presiune imperialistฤƒ a SUA, dupฤƒ gândirea lui Dragnea. Iar acum sunt toศ›i morศ›i dupฤƒ Alexis Tsipras. Cel care, în viziunea lor, conduce poporul grec spre dezrobirea de Occidentul malefic.

Din fericire pentru noi, nici Ponta, nici partidul sฤƒu nu înศ›eleg nici diferenศ›ele semnificative dintre ei ศ™i toศ›i cei trei eroi pe care îi venereazฤƒ ศ™i nici faptul cฤƒ România beneficiazฤƒ de un concurs de împrejurฤƒri particular, care o ajutฤƒ azi sฤƒ fie mai rezistentฤƒ la diversiuni ศ™i tentative de puci decât a fost vreodatฤƒ.

Aศ™adar, sฤƒ ne pregฤƒtim de Pontexit! O sฤƒ plouฤƒ cu manipulฤƒri mediatice, cu victimizฤƒri lacrimogene, cu pomelnice de realizฤƒri mฤƒreศ›e, cu zvârcoleli furioase, ameninศ›ฤƒri, cu scenete ศ™i dramolete tragicomice, dar va fi un spectacol frumos. Pentru cฤƒ se va încheia cu „Happy End“.

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturicฤƒ conduce, de aproape opt ani, redacลฃia cotidianului โ€œRomรขnia liberฤƒโ€. รŽnainte de a se alฤƒtura celui mai longeviv ziar din Romรขnia, a condus redacลฃia sฤƒptฤƒmรขnalului โ€œPrezentโ€ ลŸi a fost redactor-ลŸef al cotidanului โ€œEvenimentul Zileiโ€ (2000-2004). รŽn perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului โ€œZiuaโ€ รฎn SUA, timp รฎn care urmat cursurile Universitฤƒลฃii din California, obลฃinรขnd diploma de Master รฎn Comunicarea de Masฤƒ. Experienลฃa de 20 de ani รฎn presa scrisฤƒ (a debutat รฎn 1990 la sฤƒptฤƒmรขnalul โ€œExpresโ€) este completatฤƒ de cea din audiovizual: a fost unul dintre producฤƒtorii ลŸi prezentatorul emisiunii โ€œReporter Incognitoโ€, difuzatฤƒ รฎntre 2002 ลŸi 2004 de postul โ€œPrima TVโ€, ลŸi a moderat talk-show-urile โ€œPrim Planโ€ (TVR) ลŸi โ€œArena Mediaโ€ (Realitatea TV).
Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ