Ponta ศi-a ales momentul perfect sฤ revinฤ în ศarฤ ศi sฤ pฤrฤseascฤ funcศia de premier. Tragedia Greciei (da, chiar ศi a grecilor care au votat „nu“ la referendum) este fundalul ideal pentru a oficializa falimentul unuia dintre cele mai periculoase experimente politice încercate vreodatฤ în România. De ce?
Pentru cฤ tot ce se întâmplฤ cu Grecia este un avertisment strident pentru noi. Caz-ศcoalฤ despre cât de rฤu se poate prฤbuศi o ศarฤ dacฤ încape pe mâna unor iresponsabili – indiferent dacฤ sunt aduศi la putere de un val de frustrare în masฤ, sau dacฤ sunt produse de laborator ratate.
Ce se întâmplฤ cu Grecia reprezintฤ cel mai puternic argument cฤ oameni precum Ponta trebuie îndepฤrtaศi urgent de la cârma statului. Dar ศi un argument în sprijinul ideii cฤ pentru a preveni apariศia altora ca el este nevoie de multฤ muncฤ, de onestitate ศi competenศฤ din partea tuturor celor ce înศeleg cฤ nu suntem chiar atât de diferiศi de greci ศi cฤ riscul de a le repeta greศelile este imens.
Pânฤ sฤ devinฤ eศecul economic gigantic care îngrozeศte de cinci ani Europa, Grecia a fost, în primul rând, un eศec de integrare europeanฤ. Iar eศecul integrฤrii profunde în Uniune a fost determinat de eศecul reformฤrii ศi modernizฤrii statului, al clasei politice ศi al societฤศii. Deศi a intrat în UE în urmฤ cu 34 de ani, Grecia nu a reuศit nici pânฤ în ziua de azi sฤ devinฤ o autenticฤ democraศie de tip occidental.
Domnia legii ศi independenศa justiศiei sunt încฤ deziderate. Dovadฤ, nivelul ridicat al corupศiei ศi imunitatea cvasi-totalฤ de care încฤ se bucurฤ politicienii de top ศi magnaศii. Cât de lipsit de eficienศฤ este statul se vede în performanศa ridicolฤ pe care o atinge în colectarea taxelor. Raporturile cetฤศean-politician nu s-au schimbat cu mult faศฤ de acum douฤ sute de ani. Pânฤ la apariศia miศcฤrii Syriza, Grecia a fost condusฤ de urmaศii aceloraศi mari clanuri politice care s-au perindat la putere începând cu anii 1800.
ศi nu e vorba doar de o descendenศฤ biologicฤ, ci ศi de una a instrumentelor de putere. Partidele dinastice au supravieศuit pânฤ foarte de curând cu ajutorul aceluiaศi sistem clientelar în care familiile, partidele ศi statul formau un ghem omogen de relaศii personale, interese materiale ศi privilegii.
Cu acest sistem de putere feudal a intrat Grecia în Uniunea Europeanฤ. Dar ศi cu promisiunea cฤ îl va reforma ศi îl va transforma într-o democraศie realฤ ศi într-un stat de drept funcศional. În care cetฤศenii sฤ aibฤ cu adevฤrat puterea de a-i schimba pe cei ce îi conduc atunci când nu performeazฤ. În care statul sฤ aibฤ puterea ศi priceperea de a asigura o redistribuire echitabilฤ a veniturilor, prin colectarea taxelor ศi impozitarea corespunzฤtoare a marilor afaceri. În care justiศia sฤ aibฤ libertatea de a-i pedepsi pe cei ce furฤ sau iau mitฤ, indiferent de funcศie sau avere.
O promisiune care, în cei 34 de ani de când Grecia a intrat în UE, a rฤmas în mare parte neonoratฤ. Liderii acestei ศฤri jumฤtate mediteraneanฤ, jumฤtate balcanicฤ nu au putut sฤ-ศi reformeze ศara suficient pentru a se apropia mฤcar de modelul politic ศi de guvernare occidental, care reprezintฤ esenศa proiectului de integrare europeanฤ.
În schimb, au gฤsit formule de coabitare extrem de inventive cu europenii moraliศti în zona economicฤ. Atrฤgând sume uriaศe de bani comunitari care s-au întors în mare parte înapoi în ศฤrile din vestul continentului (în Germania, în special), cu ajutorul unor contracte de înzestrare militarฤ, de construcศii de infrastructurฤ, dar ศi de consum de lux. Evident, politicienii de la Atena care au fฤcut acest troc sฤ meargฤ au avut grijฤ sฤ-ศi opreascฤ ศi ei un comision îndestulฤtor.
Cu ce s-au ales grecii? Cu un sistem de asistenศฤ socialฤ generos (mita electoralฤ împฤrศitฤ o datฤ la patru ani atât de stânga, cât ศi de dreapta), dar nesustenabil, cu autostrฤzi, porturi ศi aeroporturi moderne, dar fฤcute la costuri de câteva ori mai mari ศi cu promisiunea solemnฤ cฤ diferenศa dintre ce consumฤ ศi ce produc va fi în veci asiguratฤ din banii restului europenilor sau de creditori. Acesta a fost marele troc încheiat de liderii greci cu marile ศฤri din UE ศi cu propriii cetฤศeni.
ศi, cât au fost bani, toatฤ lumea a fost fericitฤ. Acum, când nu mai sunt, politicienii greci ศi-au adus aminte cฤ ศฤrile cu care au fฤcut afaceri profitabile zeci de ani sunt, de fapt, niศte nenorociศi de imperialiศti, ศฤrile din vestul Europei au descoperit cฤ liderii Greciei sunt, de fapt, niศte corupศi lacomi, care nu au fฤcut nimic din ce au promis în 1981.
Iar o parte din cetฤศenii Greciei, votanศii de „nu“ la referendum, îi întreabฤ cu reproศ pe europeni, dar în special pe nemศi: „Nu ศtiaศi cฤ suntem alcoolici ศi cฤ nu ne putem controla viciul?! De ce ne-aศi dat în continuare sฤ bem pe datorie când vฤ era clar cฤ nu ne putem opri ศi cฤ nu avem cu ce plฤti?!“.
Ceilalศi, votanศii de „da“, pun politicienilor o serie de întrebฤri tardive ศi ipocrite: „De ce nu ne-aศi taxat mai mult?!“, „De ce ne-aศi mฤrit pensiile atât de mult?!“, „De ce aศi fost toleranศi cu noi când ศtiaศi cฤ nu ne plฤtim taxele?!“, „De ce nu v-aศi arestat singuri pentru corupศie?“. O singurฤ întrebare nu îศi pun nici unii, nici alศii: „De ce nu am ieศit în stradฤ mai devreme, de ce nu am protestat acum zece ani, mฤcar, împotriva Germaniei sau a propriilor politicieni corupศi?!“.
Unde este Ponta în toatฤ povestea asta? Ponta nu joacฤ în nici un caz rolul lui Tsipras, chiar dacฤ ambii debordeazฤ de cinism ศi iresponsabilitate. Ponta se viseazฤ în lumea pre-Syriza ศi ar vrea sฤ întruchipeze politicianul dinastic grec care a inventat trocul imoral cu europenii de dupฤ 1981.
Ponta este cel ce spune vesticilor, de trei ani încoace, ceva similar: „Haideศi sฤ facem afaceri împreunฤ. Voi luaศi partea leului, eu mฤ mulศumesc cu o taxฤ de management ศi cu câteva mici monopoluri locale. Voi uitaศi cฤ sunt corupt, eu uit cฤ voi faceศi profituri nesimศite ศi cu toศii uitฤm cฤ existฤ 21 de milioane de români, din care marea majoritate trฤiesc ca niศte cerศetori. ศi voi, ศi eu ศtim cฤ ei vor lua leapศa, dar, hei, cineva mai trebuie sฤ ศi piardฤ pe lumea asta“.
Oricât de crud vi s-ar pฤrea, sฤ ศtiศi cฤ nu i-a lipsit mult lui Ponta ca sฤ-i iasฤ jocul. Exact în termenii descriศi mai sus! Este suficient sฤ ne amintim ce alai de investitori începuse sฤ se aศtearnฤ la uศa lui Adrian Nฤstase, pânฤ la nefericitul accident de vânฤtoare a funcศiei de preศedinte, ca sฤ ne dฤm seama cฤ în nici un caz caracterul lui Ponta nu ar fi fost un impediment pentru începerea unei frumoase prietenii între el ศi marile corporaศii. ศi este suficient sฤ ne uitฤm ศi ce jaf este în preศurile la utilitฤศi ca sฤ realizฤm cฤ proporศiile profiturilor nesimศite nu le-ar fi provocat o crizฤ de conศtiinศฤ.
Altceva i-a stricat jocurile lui Ponta. Pe de o parte, Europa de azi nu mai este cea din 1981. Iar mintea de pe urmฤ a unor lideri europeni, precum Angela Merkel, i-a învฤศat cฤ, dacฤ vor repeta porcฤriile fฤcute de predecesorii lor prin înศelegeri murdare ศi compromisuri nesfârศite cu ศฤri ca Grecia, se va alege praful de Uniunea Europeanฤ într-un timp-record. Propunerea lui Ponta a venit prea târziu ca sฤ-ศi mai poatฤ permite cineva sฤ o ia în considerare. Ponta a venit la putere în 2012, în timp ce Europa ศtia încฤ din 2010 cฤ nu îศi poate permite financiar sฤ ศinฤ în UE o ศarฤ condusฤ precum un regat african. Mai devreme sau mai târziu, tot ei vor trebui sฤ plฤteascฤ preศul furturilor ศi ruinei.
În al doilea rând au fost americanii. Ceea ce astฤzi a devenit evident ศi pentru Grecia – riscul ca ieศirea din zona euro, sau chiar din UE, sฤ creeze o vulnerabilitate majorฤ pentru NATO ศi pentru SUA – este evident de ceva vreme ศi pentru România. O ศarฤ sฤrฤcitฤ, furatฤ cu cruzime, în pragul colapsului, nu poate fi un aliat militar de nฤdejde. ศi cu atât mai puศin un partener economic ศi politic interesant, în interiorul unei Uniuni Europene care este ศi partener, dar ศi rival cu SUA.
ศi relaศia cu americanii Ponta a gândit-o în aceiaศi termeni, de negoศ pe marginea ศanศului. Amintiศi-vฤ ce declarau el ศi Antonescu, pฤrinศii fondatori ai USL, în noiembrie 2011, când îศi rodeau unghiile de furie cฤ Traian Bฤsescu s-a întâlnit cu Barack Obama pentru a perfecta parteneriatul strategic extins cu SUA.
Ponta: „România face un serviciu important SUA prin amplasarea scutului, e un lucru pe care eu îl aprob, cred cฤ ลฃine de o anumitฤ relaลฃie strategicฤ a României ลi sigur cฤ poลฃi sฤ-i ceri Americii, în momentul în care accepลฃi sฤ-ลi punฤ sistemul defensiv la tine în ลฃarฤ, poลฃi sฤ-i ceri mฤcar o cafea sฤ-ลฃi dea domnul Barack Obama…“
Antonescu: „România putea sฤ marcheze niลte puncte pe faptul cฤ are o importanลฃฤ strategicฤ. Aceste lucruri nu se dau pe gratis…“
Aศa gândeau cei doi mari oameni politici cฤ se ศes relaศiile între doi parteneri strategici. Aศa arฤta viitorul României în viziunea lor. Unul dintre ei, Antonescu, s-a apucat deja de croศetat fulare. Celฤlalt o va face în curând.
Pentru cฤ aceeaศi importanศฤ geostrategicฤ pe care Grecia a mizat întotdeauna când a împins la limitฤ ศi dincolo de ea triศarea Occidentului face ca ศi România sฤ se bucure de o atenศie specialฤ. Doar cฤ azi, fripศi cu Grecia, americanii nu pot concepe sฤ ajungฤ ศi cu România într-un punct similar.
Un punct în care ศantajul cu poziศia geostrategicฤ sฤ fie onorat cu bani infuzaศi în mafia transpartinicฤ ศi cu imunitate oferitฤ unui nucleu de corupศi. Pentru cฤ în viziunea lui Ponta, a lui Dragnea ศi a altor câteva persoane „deal“-ul cu americanii suna cam aศa: „Ne lฤsaศi sฤ furฤm, ศi noi vฤ lฤsฤm sฤ instalaศi scutul aici ศi chiar sฤ ne transformaศi ศara într-o garnizoanฤ antiruseascฤ dacฤ aveศi chef. Pe noi nu ne intereseazฤ ce faceศi câtฤ vreme bฤnuศul ne vine la timp ศi suntem lฤsaศi sฤ-l spargem în cluburile din Dubai“.
Disperarea pentru Ponta ศi ai sฤi a început când au înศeles cฤ nimeni nu este dispus sฤ le cumpere marfa. Atunci ศi-au reamintit ce le tot repetau „cei bฤtrâni“, cฤ doar Rusia sau China îi mai pot salva. De atunci au început goana nebunฤ spre Asia, întâlnirile lui Dragnea cu ambasadorii Rusiei, disperarea lui Ponta de a fi primit de Putin, vizitele în China, afacerile cu Kazahstanul, petrecerile de la „ranch“-ul de pe malul Bosforului, vizita la Baku, oferirea unui teren în Bucureศti pentru construirea celei mai mari moschei din Europa ศi fuga disperatฤ la Istanbul.
De trei ani încoace, liderii PSD ศi finanศatorii lor se îndrฤgostesc cu o vitezฤ uluitoare. Mai întâi a fost Victor Orban, premierul Ungariei, un model, pentru ei, de sfidare a Uniunii Europene. A urmat Recep Erdogan, preศedintele Turciei, un exemplu de rezistenศฤ în faศa dezvฤluirilor de corupศie fฤcute cu ajutorul YouTube – un alt instrument de presiune imperialistฤ a SUA, dupฤ gândirea lui Dragnea. Iar acum sunt toศi morศi dupฤ Alexis Tsipras. Cel care, în viziunea lor, conduce poporul grec spre dezrobirea de Occidentul malefic.
Din fericire pentru noi, nici Ponta, nici partidul sฤu nu înศeleg nici diferenศele semnificative dintre ei ศi toศi cei trei eroi pe care îi venereazฤ ศi nici faptul cฤ România beneficiazฤ de un concurs de împrejurฤri particular, care o ajutฤ azi sฤ fie mai rezistentฤ la diversiuni ศi tentative de puci decât a fost vreodatฤ.
Aศadar, sฤ ne pregฤtim de Pontexit! O sฤ plouฤ cu manipulฤri mediatice, cu victimizฤri lacrimogene, cu pomelnice de realizฤri mฤreศe, cu zvârcoleli furioase, ameninศฤri, cu scenete ศi dramolete tragicomice, dar va fi un spectacol frumos. Pentru cฤ se va încheia cu „Happy End“.