13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPonta înfurie societatea civilă

Ponta înfurie societatea civilă

Ca urmare a deciziei de plagiat luate în cazul Ponta  de Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), mediul academic cere plecarea premierului, iar PDL organizează un miting în Capitală.

 

Numărul celor care au semnat petiţia online prin care „mediul academic cere demisia premierului Ponta” a depăşit 11.000 la 48 de ore după ce CNATDCU a descoperit că şeful guvernului a copiat în lucrarea sa de diplomă cel puţin 80 de pagini din alţi autori. „Cazul scandalos de plagiat al domnului Victor Ponta, prim-ministrul României, obligă moral mediul academic  şi asociaţiile civice interesate de calitatea învăţământului să declanşeze o dezbatere naţională care să se concretizeze printr-o reverificare drastică a tuturor tezelor de doctorat de după revoluţie. Cerem realizarea unui sistem centralizat de publicare pe internet a tuturor lucrărilor de licenţă şi de disertaţie pentru a putea fi apoi verificate”, se arată în scrisoare.

 

„Abuz de putere în favoarea dumneavoastră”

Fundaţia George Soros a reacţionat într-o scrisoare deschisă adresată premierului. Organizaţia îi reproşează „abuzul de putere în favoarea unor interese personale ale unor demnitari, inclusiv ale domniei voastre. Este exemplificator comportamentul nedemn al ministrului interimar al Educaţiei, domnul Liviu Pop, cel care a blocat activitatea Comisiei Naţionale de Etică cu o zi înainte de discutarea acuzaţiilor de plagiat la adresa domnului Mang. Domnul Pop a recidivat la finalul săptămânii trecute, blocând activitatea CNATCDU şi ameninţând membrii Consiliului chiar în ziua în care acesta discuta acuzaţiile de plagiat la adresa dumneavoastră”. Premierul a reacţionat, pe larg, într-o emisiune de televiziune, susţinând că membrii Consiliului care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o „execuţie mafiotă”, fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, şi a precizat că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.

Miting PDL în Capitală

La nici 48 de ore după ce a fost validat ca şef de partid, Vasile Blaga consideră corectă atitudinea preşedintelui Băsescu, care i-a cerut noului şef de la Educaţie, Ecaterina Andronescu, să dea o declaraţie pe propria răspundere că nu a plagiat. „Preşedintele nu doreşte să aibă probleme, pentru că oricum imaginea României în străinătate este făcută pulbere de Executiv”. În acest context, PDL va organiza o manifestaţie joi, la ora 18.00, în Piaţa Revoluţiei, la care doreşte să participe cât mai multe organizaţii nonguvernamentale, societatea civilă  şi cetăţeni, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda. Ponta a declarat că are impresia că PDL se va face de râs organizând mitingul împotriva USL, el susţinând că democrat-liberalii sunt cei care au încălcat toate legile, inclusiv Constituţia, şi au distrus statul de drept.

Premierul retractează

Interesantă este precizarea făcută de ministrul de Externe, Andrei Marga. Şeful diplomaţiei a anunţat că premierul a fost greşit înţeles atunci când a declarat într-un interviu pentru cotidianul „El Pais” că va demisiona dacă va primi verdict de plagiat.  La rândul său, Ponta a clarificat chestiunea în aceeaşi emisiune TV, anunţând că nu va demisiona din cauza acuzaţiilor de plagiat, ci doar dacă nu îşi va putea îndeplini mandatul de prim-ministru. La sfârşitul săptămânii trecute, publicaţia austriacă Der Standard s-a alăturat numărului în creştere de publicaţii străine interesate de soarta plagiatului lui Ponta. Ziarul a anunţat verdictul Consiliului la câteva ore după pronunţarea acestuia. 

Undă verde pentru Andronescu

Traian Băsescu a semnat decretul de numire a Ecaterinei Andronescu în funcţia de ministru al Educaţiei. Preşedintele ceruse, anterior, ca Andronescu să depună la cabinetul premierului o declaraţie pe propria răspundere că în teza sa de doctorat nu a plagiat şi să se asigure că nu se află în stare de incompatibilitate. Senatorul PSD a asigurat că nu a plagiat şi că întreaga sa carieră e construită pe muncă şi onestitate. „Dovezile că nu am plagiat rezultă din analiza activităţii mele pe tot parcursul ei”, a precizat Andronescu. În discuţie s-a amestecat şi premierul, susţinând că şefului statului îi place să întreţină scandalul la Educaţie, dar că nu marşează la acest lucru.

Cele mai citite

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă