12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialPoloniul ucide şi la Damasc

Poloniul ucide şi la Damasc

Pentru numeroşi oameni politici libanezi, generalul Rustom Ghazale a fost lichidat din cauza implicării în asasinarea fostului premier Rafic Hariri. Ex-şef al securităţii politice din Siria, și până în martie unul dintre oamenii forte ai regimului lui Bashar al-Assad, Rustom Ghazale a decedat vinerea trecută la o lună după spitalizarea la Damasc.

L’Orient le Jour arată că, potrivit diverselor surse libaneze care citează medici chemaţi la căpătâiul celui mai puternic om de la Beirut în ultimii ani ai ocupaţiei Ţării Cedrilor de către Siria, între 2002 și 2005, fostul aliat al lui Bashar -al-Assad ar fi fost otrăvit cu poloniu.

Rustom Ghazale, un sunnit din Deraa, născut în 1953, şi-a făcut armata în serviciile secrete siriene în Liban începând din 1983. În 1984 a fost trimis în misiune la Beirut, unde din 2002 până în 2005 a ocupat funcţia de şef al serviciilor secrete siriene în Liban, controlând ţara cu mână de fier. În 2012 a fost numit în fruntea serviciilor securităţii politice siriene, una din multiplele poliţii secrete ale sistemului Assad.

Recent, Ghazale şi-a anunţat intenţia de a-şi publica memoriile, ceea ce se pare că l-a alertat pe dictatorul sirian, Assad cunoscând că în Liban generalul a luat parte la acţiuni care l-ar discredita, în special atentatul în care a fost ucis ex-premierul Rafic Hariri. Era ultimul martor.

La începutul lunii martie, Bashar al-Assad l-a demis, alături de şeful serviciilor secrete militare, Rafic Chehade, după o violentă dispută dintre cei doi. O sursă din serviciile secrete siriene a dezvăluit că în cursul acestei dispute Ghazale „a fost bătut de oamenii lui Chehade” şi a fost internat la clinica Chami, instituţie destinată nomenclaturii siriene. La originea disputei ar fi fost dorința lui Ghazale de a se implica în lupta contra rebelilor din provincia sa natală, Deraa, în sudul Siriei. Om de încredere al lui Assad, el a ajutat regimul în cursul primelor luni ale războiului civil din ţară, în 2011, să înăbuşe revolta în Deraa.

Scenarii multiple

Ghazale a decedat la o lună de la spitalizare, o moarte suspectă ce a dat naştere la multiple scenarii. După obiceiul regimului sirian, regatul opacităţii, dispariţia generalului Ghazale nu a făcut obiectul nici unui comentariu oficial, dar a suscitat un fluviu de zvonuri neverificabile, pe măsura aversiunii stârnite de acest personaj în mediile anti-Assad. Una din versiunile cele mai vehiculate afirmă că ex-baronul serviciilor siriene de securitate a fost bătut măr de oamenii rivalului său din cauza opoziţiei la implicarea din ce în ce mai amplă a pasdaranilor iranieni, unitatea de elită a Republicii islamice, în conducerea luptelor contra insurgenţilor sirieni.

 O altă teză atribuie diferendul dintre cei doi refuzului lui Chehade de a lăsa omologului său preluarea conducerii ofensivei lansate în iarnă în provincia sa natală, Deraa. Alte zvonuri, imposibil de autentificat, leagă confuntarea de traficul de mazout sau de intenţia generalului de a-şi publica memoriile, care l-ar fi putut implica pe Bashar -al-Assad, având în vedere rolul de prim-plan jucat de omul său de încredere în acţiunile din Liban.

Suspect în asasinarea lui Hariri

Fostul şef al serviciilor secrete siriene în Ţara Cedrilor este considerat ca unul din principalii responsabili ai falimentului băncii Al-Madina din Beirut, în 2003. Cu un deficit de 250 milioane euro, banca a servit ca platformă de spălare de bani pentru numeroşi politicieni libanezi şi înalţi ofiţeri sirieni, dar și la finanțarea acestora. Dar Ghazale a fost mai ales suspectat că a colaborat la asasinarea fostului premier libanez, Rafic Hariri, opozant dur al tutelei Damascului, mort în 2005, în plin Beirut. Tribunalul Special pentru Liban (TSL), format pentru anchetarea acestei drame, judecă în prezent la Haga, în contumacie, membri Hezbollah, miliţii şiite libaneze, aliate Damascului.

În Liban, numele generalului Ghazale a fost citat de câteva ori, alături de alţi sirieni, de către martorii Tribunalului Special pentru Liban ca unul dintre suspecţii principali în asasinarea fostului premier Rafic Hariri. Pentru numeroşi oameni politici, implicarea sa în acel asasinat i-a adus moartea, fiind ultimul martor al TSL care putea duce spre Bashar al-Assad, acesta dorind eliminarea tuturor persoanelor care puteau conduce afacerea până la propria persoană. În context, ipoteza morţii sale suspecte din cauza intenţiei de a-şi publica memoriile pare verosimilă. Şeful comunităţii druze, Walid Joumblatt, a declarat că Ghazale era „ultimul martor al TSL capabil să dovedească cum regimul sirian l-a eliminat pe fostul premier Rafic Hariri. Ghazi Kanaan (şeful serviciilor secrete siriene în -Liban până în 2002) a fost obligat să se sinucidă, Assef Chawkat (cumnatul al lui -Bashar al-Assad şi -vice-ministru sirian al Apărării) şi câțiva ofiţeri au fost asasinaţi de regim şi Jameh Jameh (şeful serviciilor -secrete militare în Siria) a fost ucis la Deir el-Zor”.

Lichidarea martorilor

Asemenea lui Jumblatt, mediile antisiriene din Liban au remarcat că alte cadre ale regimului Assad, posibil implicate în atentatul contra lui Hariri, au dispărut în ultimii ani în circumstanţe stranii. În special cazul lui Ghazi Kanaan, predecesorul lui Ghazale la Beirut, descoperit mort în 2005 în biroul său din Ministerul de Interne, în ceea ce părea o sinucidere orchestrată. Alt deces suspect este cel al generalului Jameh Jameh, numărul doi sirian în Liban în 2005, care, potrivit Damascului, a fost ucis în luptele contra rebelilor la Deir es-Zor, în octombrie 2013.

Printre cei care au precedat dispariţia generalului Rustom Ghazale se află şi şeful serviciilor secrete ale Hezbollah, Imad Moghnieh.

Referindu-se la Ghazale, fostul ministru şi deputat libanez Marwan Hamade arată că „este unul din criminalii de război în Liban şi în Siria care dispare la rândul lui în circumstanţe stranii. Un dicton arab ce prezice ucigaşilor că vor fi ucişi se aplică acestui trist personaj. A fost lichidat de un regim care nu ezită să-şi ucidă propriii partizani din momentul în care constituie un potenţial pericol, iar asta în cadrul mărturiilor în faţa TSL, care pot conduce până la implicarea lui Bashar al-Assad în asasinarea lui Hariri”. Hamade îşi aminteşte de vizita lui Ghazale la patul său din spitalul unde fusese internat după ce scăpase dintr-un atentat. În ziua acelui atentat, el i-a spus directorului general al FSB că „este inutil să anchetezi, sunt fie israelienii, fie Hamade a organizat propriul atentat”.

La rândul său, deputatul şi ministrul Nabil de Freige notează că „majoritatea responsabililor sirieni implicaţi în ocuparea Libanului şi în asasinarea lui Hariri au fost lichidaţi. Ce este sigur este că Ghazale nu a murit din cauza bătăii lui Chehade. Intrarea lui în spital a coincis cu un interviu dat de Rana Koleilat (implicat în scandalul financiar care a dus la prăbuşirea băncii Al-Madina) şi publicat în presa arabă şi cu mărturiile publice care citează numele său în audierile TSL”. Iar deputatul şiit din Beirut Ghazi -Youssef susţine că „moartea lui -Rustem -Ghazale, fără îndoială, are legătură cu asasinarea lui Rafic Hariri”.  

Cele mai citite

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă