11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPolitistii Sectiei 21, complici cu spargatorii

Politistii Sectiei 21, complici cu spargatorii

O amenintare in direct la TV s-a concretizat la sfarsitul saptamanii trecute: garsoniera in care locuieste ziaristul Valentin Mateescu a fost sparta de cei care au promis acest lucru. Spargerea a fost comisa de rudele prin alianta ale jurnalistului si este o continuare a unei rafuieli incepute in 2005, an in care sotia acestuia, ziarista Adriana Mateescu Istodor, a fost doborata de leucemie. Traian si Maria Istodor au spart de doua ori garsoniera locuita de Valentin Mateescu. Anuntati de vecini, politistii Sectiei 21 i-au gasit pe cei doi chiar in locuinta, dar nu au luat vreo masura de retinere a acestora, tratandu-i ca pe stapani ai casei, in loc de prezumtivi infractori. Ba mai mult, agentii au lasat locuinta nepazita si nesigilata, fapt ce le-a permis intrusilor chiar sa monteze o yala noua la usa casei lui Mateescu. Atitudinea organelor, de complicitate cu autorii violarii domiciliului, prin tolerarea savarsirii unei fapte reprobabile, trece de pragul neglijentei in serviciu.

Vineri, in jurul orei 17.00, Valentin a fost anuntat de un vecin ca ii este spart imobilul din zona Militari. Ajuns acasa, ziaristul i-a gasit, alaturi de politisti, pe Traian Istodor, Maria Istodor, fratele si mama Adrianei, impreuna cu alte doua personaje, Violeta Petre si Ionel Iacob, cooptate anterior. Toti patru transmisesera cu doua zile inainte ca vor comite infractiunea, in cadrul unei emisiuni difuzate in direct la OTV. Miza conflictului este intentia declarata a rudelor Adrianei de a pune mana pe locuinta si pe banii din donatiile pentru tratamentul sotiei lui Valentin Mateescu. In contul deschis la BCR se afla circa doua miliarde de lei vechi, bani stransi in campania de salvare a vietii Adrianei. Jurnalistul a declarat public ca doreste ca acesti bani sa ajunga la alti bolnavi de leucemie si “nu in buzunarul unor escroci”.
Echipajul Sectiei 21 Politie, aflat la fata locului, a facut simplu act de prezenta. Cei care au spart usa au devastat imobilul si au sustras bunuri nu au fost dusi la sectie pentru a da declaratii. Doar Valentin si martorii i-au insotit pe agenti pentru a reclama violarea de domiciliu si distrugere.
Abia intr-un final, Violeta Petre si cumnatul ei, Iacob, au ajuns sa dea si ei declaratii. Ceilalti autori ai faptei au ramas insa la domiciliul lui Mateescu, unde au profitat de indolenta politistilor, montand un alt butuc la usa. Trebuie mentionat ca jurnalistul Mateescu solicitase organelor de politie sa fie sigilata garsoniera. Politistii au plecat la sectie sa aduca sigiliul, dar nu s-au mai intors. Apoi, ultimul agent ramas la fata locului, Ion Mihai, dupa cum s-a recomandat, a primit un telefon ca nu se mai sigileaza imobilul. A refuzat sa-i spuna jurnalistului cine a dat ordinul, urandu-i in schimb “o seara placuta”.

Incompetenta politistilor

Desi la domiciliul lui Mateescu s-au deplasat trei echipaje de Politie de la Sectia 21 pentru a verifica sesizarea, niciunul nu si-a facut datoria. Chiar daca vecinii au declarat ca i-au vazut pe Maria si Traian Istodor cand fortau usa, acestia nu au fost saltati de Politie pentru cercetari. Ba mai mult, cei doi au reusit sa inlocuiasca butucul, profitand de faptul ca politistii s-au retras, fara a sigila sau a pazi imobilul spart. “Am ajuns acasa, iar patru politisti se uitau pur si simplu la cei care mi-au spart garsoniera. Nu am putut sa intru in propria casa, iar agentii nu au facut absolut nimic. Mai mult, unul dintre infractori le-a aratat fundul, dar nici asta nu i-a deranjat. Este incredibil”, ne-a spus Valentin Mateescu.
Sambata a avut loc o alta spargere a imobilului, de data acesta de catre Valentin Mateescu, care a fost fortat sa faca asta pentru ca fusese schimbata yala. Martori: administratorul, vecinii, mai multi jurnalisti si un echipaj al Politiei. Toata casa era intoarsa pe dos, hainele au fost adunate in dreptul intrarii, iar celelalte bunuri erau imprastiate peste tot. “Mi-au furat pasapoartele, al meu si al Adrianei, actele noastre de studii, un reportofon. Ma tem acum pentru integritatea mea fizica, cei care mi-au spart locuinta mai sunt cercetati pentru savarsirea altor infractiuni, aspecte pe care le-am semnalat inca din 2005 ministrului Vasile Blaga, in memoriul inregistrat cu numarul 107G. Nu am primit nici pana astazi vreun raspuns”, ne-a spus Valentin Mateescu. Seful Sectiei 21 de Politie, chestorul Dumitru Parvu, nu a putut fi contactat in acest weekend pentru a explica reactia ciudata a subalternilor.

Istoricul scandalului

In 2004, ziaristii Adriana si Valentin Mateescu, proaspat casatoriti, au primit garsoniera in cadrul emisiunii Andreei Marin, “Surprize, Surprize”, de la societatea Urban. Pana la tragica disparitie a jurnalistei din iulie 2005, actele nu au fost perfectate. Societatea-donatoare a refuzat sa incheie documentele de proprietate.
Motivul: mama Adrianei i-a solicitat primarului Cristian Poteras, de la sectorul 6, “sa nu faca donatia pentru ca fiica ei oricum va muri, iar casa sa nu-i ramana nemernicului”. Informatia ne-a fost furnizata de Cornelia Popescu, unul dintre redactorii emisiunii.
Intre timp, Adriana se stinge, iar la doar 13 zile de la deces actul de donatie al casei este trecut pe numele lui Traian Vasile Istodor, fratele ei, avocat-colaborator la cabinetul celebrului aparator Catalin Dancu. Acesta era jurist la Primaria Sectorului I si a reusit sa-si convinga colegul de breasla de la Urban, cu sprijinul primarului Poteras, sa perfecteze actul de donatie. A urmat o serie de procese privind contestarea donatiei, castigate toate de Valentin Mateescu. Ultima hotarare, a Curtii de Apel Bucuresti, din 6 februarie 2007, este definitiva si irevocabila.
Pana la pronuntarea sentintei, Traian Istodor a realizat un contract de comodat cu Violeta Petre, cu o perioada de 99 de ani, dar cu drept de reziliere in orice moment.
Mentionam ca actul de donatie a stat la baza Fundatiei “Istodor Adriana Octavia pentru ajutorarea bolnavilor de leucemie”, infiintata de Traian si Maria Istodor. Organizatia este reclamata pentru inselaciuni si escrocherii in numeroase plangeri penale. Ultima dintre acestea, aflata la Sectia 8 de Politie Bucuresti, priveste solicitarea de sume de bani pentru tratamentul unui copil bolnav de leucemie, care murise cu doua luni in urma.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă