15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPolitisti scapati de "ghearele" coruptiei

Politisti scapati de “ghearele” coruptiei

Cei doi politisti de frontiera din judetul Bihor suspectati de coruptie ar putea fi scosi basma curată, din cauza ca procurorii care au instrumentat cazul fie nu au cunoscut procedura, fie au facut intentionat un dosar care in fata instantei nu sta in picioare.

Ca dovada, Curtea de Apel Oradea a decis ca procesul in care sunt judecati acestia sa fie retrimis la DNA pentru refacerea urmaririi penale.
Procurorii au facut recurs la aceasta decizie, urmand ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa de-cida daca probele stau in picioare si judecarea celor doi continua sau daca procurorii Anticoruptie din Tulcea trebuie sa refaca dosarul.
In urma cu cateva luni, DNA ii trimitea in judecata pe inspectorul principal de politie C.C. si pe agentul Florian Viorel Lazau din cadrul IJPF Bihor. Cei doi au au fost invinuiti de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si initierea, constituirea ori aderarea sau sprijinirea unui grup in vederea savarsirii de infractiuni.
Alaturi de cei doi, in acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Daniel Varnav, administratorul mai multor societati din Tulcea, doi soferi si secretara firmei. Procurorii DNA au stabilit ca in perioada 2003 – 2004, Varnav Daniel, in calitate de administrator al unor firme de transport, impreuna cu soferii si secretara au aranjat trecerea ilegala prin vamile din Bihor a mai multor persoane care nu indeplineau conditiile de sedere in Spatiul Schengen. Potrivit anchetatorilor, la indicatia patronului, pe langa costul biletului de calatorie, cei doi soferi mai pretindeau turistilor cate 50 de euro, iar cei doi angjati ai IJPF le facilitau iesirea din tara. In schimbul acestui serviciu, Daniel Varnav le-ar fi promis poli-tistilor de frontiera diferite bunuri pe care urma sa le aduca din strainatate.
Inca de la inceput dosarul intocmit de procurorii Anticoruptie a avut cateva puncte slabe, pe care avocatii apararii le puteau exploata oricand. In primul rand cei doi lucratori ai IJPF nu au fost prinsi in flagrant luand mita. Pe urma, acuzarea s-a bazat pe o serie de convorbiri telefonice, din care nu reiese, insa, ca frontieristii ar fi primit mita, ci doar ca li s-ar fi promis anumite bunuri.

UPDATE:

În anul 2009, C.C. a fost achitat definitiv prin Decizia nr 3545 din 2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penală. Apoi, la data de 09.11.2022, C.C. a fost trecut în rezervă la propria cerere. Cererea de trecere în rezervă i-a fost aprobată de către seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontieră Oradea.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă